HÖGA KUSTEN ALL IN - Äventyrsresa deluxe

HÖGA KUSTEN ALL IN, 5+2 DAGAR

ÄVENTYRSLÖPNING DELUXE!

16 - 22 augusti (sön v. 33 - lör v. 34) drar jag iväg på ett storslaget löparäventyr över 5 + 2 dagar som passerar flera av Höga kustens gömda pärlor där grundplanen är att jag mestadels löpandes och snabbvandrandes med några kajakinslag upplever så mycket jag kan av världsarvet och den unika kusten.

I grova drag så är planen att under 5 dagar springa hela Världsarvsleden (ca 110-120 km) för att sedan på eftermiddagen dag 5 via Skuleberget/Friluftsbyn köra deras Via Ferrata (eller vandra) upp till toppstugan av Skuleberget innan allt avslutas dag 6-7 med ett mäktigt kajakäventyr ut till Sveriges högsta ö Mjältön. Planen är att hyra kajak och paddla ut och tälta kvar över natten, naturligtvis bestigs högsta toppen och leva lite Robinson Crusoe-liv, köra en swimrun eller springa runt ön och så avslutas allt med ett storslaget grillparty på stranden. Vedeldad bastu finns. VA?? Håll med om att det låter ganska najs.

Skulle vädret mot förmodan blir riktigt dåligt dag 6-7 så finns flera alternativa avslutningar i världsklass till ex.vis Skuleskogens nationalpark eller ett besök ut till Bottenhavets pärla Ulvön, som alternativ till Mjältön.

Äventyret är även väldigt flexibelt så kan du inte vara med alla dagar så går det att hoppa på och av där det passar dig även om det kanske kräver lite logistik vissa sträckor och dagar (men allt går (nog) att lösa för den pragmatiske äventyraren).

Min plan är i alla fall att ha med ytterst lite packning i löparryggsäcken på Världsarvsleden och där räknar jag med att sova i tält 3 av 4 nätter, men äventyret är faktiskt så pass flexibelt att du med lite planering kan bo på B&B, vandrarhem, hotell eller i stuga alla nätter om du vill (givet att det finns plats).

Till det avslutande äventyren vid Skuleberget (där det går att bo i tält eller stuga) och till Mjältön (där man bor i tält) har vi även möjlighet att packa om och byta lite kläder och utrustning.

Jag kommer ha med mig eget kök och variera måltiderna med allt från enklare frystorkad mat till färska råvaror inhandlade i lokala matbutiker till att lyxa till det med restaurang- och cafébesök där tillfällen ges.

Läs mer nedan så förstår du möjligheterna och låter det här intressant så hojta till om du vill med så tar vi det därifrån.


Utsikt från Piskarmalberget mot Högbonden

BAKGRUND

Höga kusten har fascinerad mig ända sen min militärtjänst i Kramfors och Sundsvall i början på 90-talet då vi på lediga helger åkte dit för att bada och vandra.

Där någonstans såddes ett frö som under en längre tid fått gro inombords och med mitt tilltagande trailintresse har känslan att JAG MÅSTE ÅTERVÄNDA LÖPANDES varit högst påtaglig......

.... och i somras gjorde jag slag i saken och sprang High Coast Ultra som gick längs med hela Höga Kustenleden, från Högakustenbron vid Ångermanälven till Örnsköldsvik. Och vilket äventyr det blev, en fantastisk resa, både känslomässigt och fysiskt, på hela 130 km genom världsarvet. Ett minne för livet, helt klart och en upplevelse som tände en gnista......

..... som på något sätt gav nytt syre åt en idé jag haft ett tag.... att löpandes uppleva ännu mer av Höga kusten, kanske inte nödvändigtvis genom en tävling eller att besöka de mest självklara platserna utan mer försöka hitta tillbaka till grunden för vad det är jag gillar med naturupplevelser, friluftsliv och äventyr... nyfikenhet, upptäckarlusta, att på egen hand ta mig fram, att bryta okänd mark, att planera och uppleva, att ta mig in bakom fasaden och uppleva sånt utanför den välputsade ytan. Utan det tillrättalagda. Lite back to basic. Enkelheten. Stillheten. Det avskalade. Det genuina.

Jag tror att jag hittat lite av allt ovan i det här äventyret.

Någon frågade mig också för en tid sen vad som gör mig lycklig .... och det är naturligtvis så mycket som går under begreppet lycka.... men en sak vet jag och det är att lycka är att leva i nuet, omgiven av likasinnade att dela upplevelser och minnen med. Äventyr. Gemenskap. Omtanke. Värme. Glädje. Här och nu. Det är lycka för mig.




UPPLEVELSER OCH PLATSER

Nedan listar jag några platser vi kommer att passera under äventyret. Mer utförlig beskrivning finner du under detaljplaneringen för respektive dag nedan.

Vi kommer bl.a. uppleva följande platser;
- Världsarvsleden, ca 110-120 km äventyrslöpning under 5 dagar med oräkneliga utsiktsplatser och storartade naturupplevelser.
- Här hittar du karta och GPX-fil över vår löpning på Världsarvsleden.
- Högbonden (dit vi paddlar och bor på Högbonden fyr & vandrarhem en av nätterna)
- Mannaminne är en helt unik plats där över 50 byggnader välkomnar dig till ett möte med natur och kultur, konst och teknik, lokalt och globalt, historia och framtid, smått och stort.
- Skuleberget (vandring eller Via Ferrata till Skulebergets toppstuga)
- Friluftsbyn (där vi bor minst en natt, välj mellan eget tält eller hyr stuga)
- Naturum Höga kusten med en utställning om världsarvet Höga kusten
- Mjältön - Sveriges högsta ö (dit vi paddlar kajak och lever Robinson Cruse-liv samt bor kvar i tält en natt om bra väder)
- ev Ulvön - Bottenhavets pärla (dit vi ö-luffar ut med Höga Kusten-Båtarna från Docksta och kör vandring, löpning, swimrun eller bara slappar, som alternativ till Mjältön om sämre väder)
- ev. Skuleskogens nationalpark med Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget (vandring, löpning eller swimrun, som alternativ till Mjältön och Ulvön om riktigt dåligt väder).


Utsikt från Stortorget (vid Mannaminne/Häggvik).

DETALJPLANERING DAG FÖR DAG

Se det här som en idé och skiss som vi tillsammans kan förfina när vi vet vilka som ska med.

Karta och GPX-fil över vår löpning på Världsarvsleden.

Dag 1 - sön 16 aug

Avfärd bil från Sthlm: kl. 06:00
Resa med bil, 480 km, ca 5 timmar
Parkera bilen vid informationstavlan för Världsarvsledens etapp 1 vid Främmerveda, se Google Maps >>

Löpning
Sträcka: Främmerveda - Mjällomslandet - Norrfällsviken
Distans: 24-28 km (lite valfritt på slutet)
Tidsåtgång: ca 5-6 timmar
Lunch/fik: Villa Fraxinus efter 5 km

Sevärdheter
Hjältaberget (utsikt), Östervaltobodarna (fäbod), hamnen i Mjällomslandet, Gammnolvika badstrand, Villmyran naturreservat, Storsand naturreservat (badstrand), Norrfällsvikens naturreservat med klapperfält.

Boende
Eget tält eller hyra stuga vid Norrfällsvikens camping.

Restauranger
Restaurang & Pizzeria Kompassen eller Fiskarfänget (fiskrestaurang) vid Norrfällsviken.

Butik
Norrfällsviken camping (mindre butik)

Övrigt
Vedeldade bastu och badtunna finns som rymmer 6-8 personer och det ingår även en mindre korvbricka, pris 995:-

Storsand

Dag 2 - mån 17 aug

Löpning
Sträcka: Norrfällsviken - Mjällom - Omne
Distans: ca 27 km
Tidsåtgång: ca 5-6 timmar
Butiker och fik: Kulturfarbrikens café samt livsmedelsbutik och Systembolaget-ombud i Mjällom efter ca 10 km.

Sevärdheter
Bredviken badstrand, Flögberget & Breviksstugan (utsikt), Högklintens naturreservat (utsikt och grottor, se karta), Omnebergets naturreservat (utsikt).

Boende
Eget tält eller vindskydd vid Omnesjöns strand (kran med dricksvatten samt WC finns). Ett alternativ är att hyra stuga i närheten hos Lill-berget, 3 st. stugor i Omne, med kök och självhushåll. Pris ca 750:-/stuga (2 bäddar/stuga).

Utsikt från Högklinten.

Dag 3 - tis 18 aug

Löpning
Sträcka: Omne - Själand - Älgsjö - Bönhamn
Distans: 16 km
Tidsåtgång: ca 3 tim
Fik: Gårdsbutiken i Själand efter 6 km och café vid Bönhamns brygga samt café ute på Högbonden.

Sevärdheter
Själandsklinten (utsikt), Älgsjöberget (utsikt), Piskarmalberget (utsikt), fiskeläget Bönhamn, öarna Navarn, Furan, Höglosmen och Högbonden (fyr, grottor, klippor etc).

Boende
Vi hyr havskajaker på Bönhamns havskajak (500-1000 SEK/pers, lite oklart ännu) i Bönhamn och paddlar ut till Högbonden där vi bor på Högbondens fyr & vandrarhem. Vandrarhemmet består av ca 30 bäddar varav 22 i fyrvaktarbostaden samt 6 bäddar i trädgårdshuset (2+4) + några till. Är det skitväder eller om du inte vill paddla så tar vi/du turbåten ut istället. Jag har prellbokat ett gäng bäddar, inkl. middag och frukost (pris ca 750-800:-/pers) så vill du ha en av dessa får du skicka ett PM till mig. I mitten av april måste dessa bokas mer permanent. Det går tyvärr inte att tälta på Högbonden.

Restauranger
På Högbondens fyr & vandrarhem går det att förbeställa middag (230:-) eller så har de självhushåll. Frukostbuffé kostar 150:-. Det finns även ett fik.

Övrigt
Vedeldad bastu finns på Högbonden för 50:-/person, frukost mellan 8-9.

Båttrafik
Höga Kusten-Båtarna trafikerar sträckan Bönhamn - Högbonden.
Turlista
- Bönhamn till Högbonden, kl. 10.30 12.30 14.30 17.30.
- Högbonden till Bönhamn 10.15 12.15 14.15 17.15

Högbondens fyr & vandrarhem.


Vy över Sörleviken och Ringkallen från Själandsklinten.

Dag 4 - ons 19 aug

Löpning
Sträcka: Bönhamn - Barsta - Fällsvikshamn - Kåsta - Häggvik (Mannaminne)
Distans löpning: 25-32 km ((lite valfritt, går att ta genvägar)
Tidsåtgång: 5-6 timmar
Fik: Barsta & Mannaminne

Sevärdheter
Blå stigen i Bönhamn, Röfvarklippan (liten omväg, karta), Barsta kapell, Barsta fiskeläge, Rotsidans naturreservat, Sörleviken, Ringkallen (utsikt), Mannaminne (muséer och kulturhistoria), Gåsnäsberget och Stortorget (utsikt).

Boende
I Häggvik/Mannaminne, antingen i eget tält eller så finns allt från hotell till B&B och stugor i Mannamine.

Övrigt
Dusch finns i Häggviks gästhamn som får användas av alla som vandrar Världsarvsleden. Även bastu finns som kanske går att låna för en billig penning.

Rotsidans naturreservat

Dag 5 - tor 20 aug

Löpning
Sträcka: Häggvik (Mannaminne) - Mädan - Nordingråvallen - Främmerveda
Distans: 18 km
Tidsåtgång: 3-4 tim
Fik: Järnsta Café i Vännersta (efter ca 9 km)

Restauranger
Vallen Pizzeria vid Nordingråvallen (efter ca 12 km)

Butik
ICA vid Nordingråvallen (efter ca 12 km)

Sevärdheter
Vågsfjärden, Rödklitten (fornborg och utsikt), Körningsberget (utsikt), Skuleberget (utsikt).

Boende
Vid Friluftsbyn i eget tält eller stugor.

Övrigt
Via Ferrata (stänger 17:00, tar ca 4 timmar upp och ner) eller vandring upp till Skulebergets toppstuga, ca 1.5 h, eller bara softa i Friluftsbyn.
Kanske ett besök till Naturum Höga Kusten.

Utsikt från Skuleberget.

Via Ferrata på Skuleberget.

Dag 6 - 7 - fre-lör 21-22 aug

Det finns otroligt mycket kvar att se runt Höga kusten så visst är det svårt att välja hur vi avslutar äventyret och nedan listar jag tre alternativ som jag tror kan intressera de flesta. Sen kan vi alltid avvakta lite och se vad som händer och alla behöver inte göra samma sak heller utan alla väljer själv efter tycke och smak naturligtvis.

Jag själv siktar på att ta kajakturen till Mjältön, men låter väder, vind och känslan i kroppen styra lite samt är gärna lyhörd för era åsikter.

Alt. 1 - Kajak till Mjältön

Kajak (1.000:-/pers) ut till Mjältön (Sveriges högsta ö, 236 m) från Docksta, övernattning i tält ute på ön (går att hyra i Friluftsbyn om man behöver), bastu finns, vi klättrar naturligtvis upp på toppen, lever lite Robinson Crusoe-liv, jag tar med mig lite swimrun-prylar och kör kanske ett varv runt ön, varför inte avsluta med ett storslaget grillparty på stranden och en bastu. I kajakerna får vi med oss mycket mat och dryck.

Det här är väl det äventyr som är mest beroende av riktigt bra väder.

Det går även att ta båtcharter ut till Mjältön men det är dyrt.



Alt. 2 - Båtluff till Ulvön
Utsikt från Lotsberget.

Turbåt till Ulvön från Docksta (förslagsvis med övernattning). Väl på ön har vi tid för rundvandring, löpning eller swimrun eller en blandning om vi inte bara vill slappa vid någon badstrand. Varför inte utforska norra ön ena dagen och södra ön andra dagen innan hemfärd. Kartan på Hitta.se visar bra alternativ på stigar runt öarna.

Ett besök på Ulvön kanske är roligast i bra väder även om det går att göra i alla väder.

Boende & mat
Det finns allt från rum och stugor till hotell ute på ön samt ett flertal restauranger och cafén. Läs mer här >>

Höga Kusten-Båtarna
Turlista
- Avgång Docksta kl. 10:15 (restid 1:15 tim)
- Hemfärd från Ulvöhamn kl. 15:00, ankomst Docksta 16:15

Läs mer om Ulvön 1, 2, 3


Alt. 3 - Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationalpark med Slåttdalsskrevan och Tärnettvattnen.

Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnettvattnen, Tärnättholmarna etc. Finns rundslingor på mellan 10-40 km.

Kanske det bästa alternativet om det blir dåligt väder.

Anledningen till att jag har det här som sista alternativ är att Skuleskogens nationalpark troligen är ett av de mest tillgängliga utflyktsmålen om du någon gång själv åker till Höga kusten. Det är även här de flesta trailtävlingar i området springs så tillgången till äventyr i nationalparken är stor.

Se karta över nationalparken.


VILL DU HÄNGA MED?

Låter det här intressant så är det bara att joina och ingen blir gladare än jag om jag får sällskap. Hojta gärna till här i eventet så jag vet bara så tar vi det därifrån.

Det går även att ta ett sent beslut om du har svårt att bestämma dig. Att tälta kräver ju ingen bokning, naturen är öppen för alla och samåkning med bilar etc. löser vi när vi vet allas planer och önskemål.

Dock finns det en trång sektor som kan vara bra att känna till och det är boendet dag 3 på Högbondens fyr & vandrarhem där jag prellbokat ett gäng sängplatser + middag + frukost och vill du ha en av dessa så får du hojta till så håller jag den till dig, skicka PM till mig i så fall, det boendet ska du alltså inte boka själv. I mitten av april måste vi boka mer permanent så innan dess behöver jag veta. Skulle platserna mot förmodan ta slut så är en möjlighet att ta ett boende inne i Bönhamn (Arnes sjöbod eller tälta i närheten av Bönhamn). Det löser vi i så fall. Tyvärr går det inte att tälta på Högbonden.

Övriga bokningar av ev. andra boenden (om du inte vill bo i tält) får ombesörjas av var och en själv. Bokningsinfo. för respektive natt hittar du under planen för respektive dag ovan. Själv bor jag som sagt i tält alla andra nätter och då behöver inget bokas.

Ev. kan det vara svårt att få tag i många kajaker ut till Högbonden dag 3 men dit har vi alternativ i form av Höga Kusten-Båtarna. En annan trång sektor kan vara antalet kajaker att hyra för dag 6 och 7 ut till Mjältön men är vi ute i relativt god tid så fixar de fram kajaker (singel eller dubbel) till ca 15-20 pers utan problem, det är kollat och dubbelkollat.




EPILOG

Som du säkert förstår så hinner vi inte allt denna gång utan mycket finns kvar att uppleva någon annan gång. Vi och/eller du måste helt enkelt tillbaka och uppleva mer.

Det känns nästan grymt att ex.vis inte ha med en av Höga kustens absoluta största pärlor på det ordinarie schemat - Skuleskogens nationalpark. Det kanske nästan att jämföra med en coach som ställer en fullt frisk Ronaldo utanför startelvan.

Allt handlar om taktik.

Jag tänker lite så här. Några av oss som är med på det här äventyret har redan varit där. Vi har sett Ronaldo. Vi vill se något nytt, de nya stjärnorna. De som är "på väg upp".

För er som inte varit där.... Det är väldigt enkelt att åka till nationalparken och många löpare som åker till Höga Kusten åker till nationalparken och deltar i någon av alla de tävlingar som arrangeras där. Med andra ord, om det nu inte blir så att vi åker hit under vår resa, så kommer du enkelt att själv kunna åka dit och uppleva nationalparken på egen hand eller under en tävling. Därför hamnar den lite på avbytarbänken den här gången. Det finns också något som lockar oss tillbaka.

På samma sätt tänker jag kring Ulvön och Höga Kustenleden. De klarar sig som fristående äventyr och kommer att ligga i våra bakhuvuden och pocka på vår uppmärksamhet tills vi en dag bestämmer oss för att återvända. Och vem vet, har vi tur så kanske något framtida äventyr går dit.

ELLER..... så stannar du ytterligare 1-2 dagar och river av alltihopa när du ändå är på plats, lite som att skicka på en skopa räksallad på grillkorven kl 04:30 på väg hem från efterfesten. Bättre än så blir det inte.


BUDGET

Exakt budget är svårt att estimera eftersom allas preferenser och deltagande är olika men nedan har jag gjort en grov kalkyl utifrån mina val, så får du fylla på och dra ifrån själv. Allt till självkostnadspris. Jag bor i eget tält 6 av 7 dagar och jag kommer ha med mig eget kök och variera måltiderna med allt från enklare frystorkad mat till färska råvaror inhandlade i lokala matbutiker till att lyxa till det med restaurang- och cafébesök där tillfällen ges..... tror pragmatisk flexibilitet är en sammanfattande bra egenskap för äventyret;

Resa t.o.r (plats i bil, 4 pers/bil); 500:-
Lunch Villa Fraxinus (dag 1); 150:-
Middag/pizza i Norrfällsviken (dag 1); 100:-
Campingplats, Norrfällsviken (dag 1); 225:-/tält
Del i vedeldade bastu och badtunna (dag 1); 125:-
Kajakhyra Bönhamn-Högbonden (dag 3-4); 500-1.000:- (lite osäker på pris)
Boende Högbonden, inkl. middag & frukost + bastu (dag 3); 800:-
Middag Häggvik/Mannaminne (dag 4); 200:-
Via Ferrata, Friluftsbyn, all utr. ingår (dag 5); 395:-
Campingplats, Friluftsbyn (dag 5); 190:-/tält
Kajakhyra Friluftsbyn-Mjältön (dag 6-7); 1.000:-
Övrig mat och energi (frystorkad mat, godis, färskvaror längs vägen, gels, bars, bloks etc, 7 dagar (ca 250:-/dag); 1.750:-
--------------------------------------
Summa ca; 6.500:-

Tillkommer gör fika och dryck; ??


DISCLAIMER

Alla som läser det här förstår säkert detta men bara för att vara säker så är jag lite extra tydlig här. Det här är inte en arrangerad resa av mig där jag säljer platser och de som deltar kan förvänta sig att allt som beskrivs ovan kommer att bli som tänkt. Vad som helst kan hända. Jag bjuder in till att hänga med på ett äventyr och på äventyr händer oförutsedda saker vilket man får hantera där och då. Jag har gjort vad jag kan vad gäller att kolla upp saker, söka på nätet, maila, ringa, prata med folk, läst bloggar, kollat filmer etc. för att hitta detaljerna som gör det där lilla extra, men med det sagt, jag garanterar ingenting, annat än att det blir ett STORSLAGET ÄVENTYR. Hänger du på gör du det av egen kraft, du fattar dina egna beslut baserade på dina preferenser, kunskaper och rådande förhållanden, alla deltar också på egen risk och tar generöst sin del av ev. gemensamma kostnader. Alla hjälps åt att göra det här till det bästa äventyret. Laget före jaget. Det är vi tillsammans som gör äventyret till vad det blir. Alla har en stor del i det. Det kommer kanske finnas tillfällen då det är motigt och jobbigt eller man önskar man var någon annanstans men med ett glatt humör och positiv anda kommer vi långt. Vi hjälps åt helt enkelt. Alla eller ingen. OK?


LÄS MER

VÄRLDSARVSLEDEN - Världsarvsleden  går genom Nordingrå socken. Varje etapp, totalt 14 st., går mellan två informationstavlor. Leden är märkt med gula prickar.

Boenden, restauranger, caféer och matbutiker utmed Världsarvsleden, PDF >>

HÖGA KUSTEN - Officiell turistguide.

HÖGA KUSTENLEDEN - Höga Kustenleden sträcker sig 128 kilometer genom världsarvet Höga Kusten och är indelad i 13 etapper. Leden är märkt med orange färg.

FRILUFTSBYN - The outdoor village of High Coast

NATURUM HÖGA KUSTEN - upplev världsarvet.

Film från en vandring på Världsarvsleden (27 min).

Kommentarer