Hagby och Mörtsjöns vandringsleder, 10.5k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / TÄBY
★★★☆☆+ (trail run)

"FYRKLÖVERN" - SKOGSSLINGAN, SJÖSLINGAN & FORNSLINGAN

Upplev väldigt varierande natur och underlag där vildmarkskänslan är högst påtaglig.

I skogen mellan Hagby och Mörtsjön finns det 3 st. välmarkerade leder som tillsammans bildar formen av en fyrklöver. Dessa går naturligtvis att springa var för sig men det kanske blir lite för kort så i den här beskrivningen springer vi alla tre samtidigt för att få lite distans.

Hagby och Mörtsjöns vandringsleder består av Sjöslingan, Skogsslingan och Fornslingan och springs i en väldigt varierande natur med allt från ängar, hagmarker, våtmarker, torvmosse, skogstjärn, skogsmarker, mossmarker, blockterräng, bäckraviner och bergknallar och trots närheten till bebyggelse är vildmarkskänslan högst påtaglig.

Även enkelheten att ta sig till rundan om du bor i norrort samtidigt som den är väl uppmärkt gör äventyret till en perfekt aktivitet för den aktiva barnfamiljen eller den novisa traillöparen som vill pröva på riktigt magisk trail under riktigt trygga former. Självklart passar den även perfekt för en erfaren traillöpare som vill pröva lite nya stigar där det är enkelt att hitta runt och gillar du fart så har du möjlighet att blåsa på lite extra på flera ställen.

Hela rundan får ett sammanlagt betyg på tre stjärnor + vilket betyder att den är BRA och att den absolut är värd en omväg i sig. Det finns helt fantastiska trailinslag som definitivt är fyrstjärniga men på det stora hela finns det lite för mycket inslag av ordningställda ridstigar och en kort sträcka under en kraftledning som enligt mig som drar ner helhetsbetyget lite. Men som sagt, smaken är som baken och en fördel är att när du lämnar den mer utmanande stigen i skogen kan du öka farten markant om du vill.


SKOGSSLINGAN, SJÖSLINGAN, FORNSLINGAN

Karta
Karta över Hagby och Mörtsjöns vandringsleder >>

➡️  Distans: Slår man ihop rundorna var för sig blir summan 15 km men "fyrklövern" som du ser på kartan ovan är knappt 11 km.

➡️ Alternativa distanser: Du kan korta ner rundan med ca 2 km genom att använda genvägen på Sjöslingan (den är uppmärkt i skogen), då får du ihop ca 8.5 km.

Känner du dig hemma i skogarna kan du enkelt förlänga rundan med ex.vis Rösjön runt eller varför inte en tur bort till Väsjöbacken för att få lite höjdmeter i kroppen. Även Roslagsleden korsar "fyrklövern" på flera ställen så möjligheterna till ett lite längre pass är flera.

🔁 Typ av slinga:A-A, rundslinga/loop

🕑 Tidsåtgång: 55 - 90 min. Slingan innehåller några km ridstigar och grusväg där du kan blåsa på lite extra så för den snabba löparen går det att göra rundan på sub 60 min givet att du hittar bra.

🔶 Svårighetsgrad: Mellan (3 av 6).

💚 Endurance level: Lätt (2 av 6), för en passionerad joggare och uppåt

↗️ Höjdmeter upp: +187m

↘️ Höjdmeter ner: -187m

↕️ Höjdskillnad: 38 m (58-20)

Mountain level: Ganska kuperad (3 av 10) (< 200 hm)

〽️ Höjdprofil



⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5).

🌐 Isolering: Liten (2 av 5). Jag rekommenderar dock alltid att du har med dig ditt normala säkerhets-kit ifall olyckan är framme, i alla fall så du kan linda/tejpa en stukning då underlaget kan vara rejält ojämnt på sina ställen med rötter och stenar.

⚠️ Faror: Fornslingan går genom en hästhage där det betar hästar mellan maj - sep. Du får beträda hagen men det sker på egen risk. Hästar i sig är inga farliga djur men de kan ibland bli väldigt nyfikna om det kommer folk springandes vilket kan kännas olustigt om du inte är bekväm bland hästar. Känner du dig osäker så skippa Fornslingan helt.

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Rundan går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning. Kan dock vara värt att känna till att stigarna är populära promenadstråk på helgerna vilket medför att snön på vintern packas ihop vilket i sin tur leder till att de oftast är extremt isiga och hala på vårvintern så håll dig borta tills stigarna är isfria (vilket alltså kan ta lite längre tid än för likvärdiga skogsstigar).

🌲 Naturreservat: -

🔍 Naturegenskaper: Skogsmarker, ängar, hagmarker, våtmarker, mossmarker, blockterräng, bäckraviner och bergknallar.

👣 Underlag: Slingan innehåller väldigt varierande underlag och du kommer springa på allt från bred och smal lättsprungen stig genom skogen till stigar bestående av myriader av stenar och rötter. På en del ställen består stigen av ren lerjord som stundtals är hård och fin eller blöt och lerig beroende på årstid och väderlek. Vidare springer du på ridstigar och grusvägar som överlag är torra och lättsprungna med några få undantag. Några km går även över ängs- och hagmarker som kan vara lite krävande om extremt blött men som ger ett fantastiskt skönt underlag vid torr väderlek.

🔵 Trail head, start
Varje slinga har sin egen startpunkt (gröna entréer) så du kan själv välja vilken som passar dig bäst men jag väljer alltid att starta vid entrén för Skogsslingan då den anslutningsleden är finast in till själva "fyrklövern". Sjöslingans anslutningsled går på motionsspår och Fornslingans går på grusväg.
  • Sjöslingan startar vid Sollentunavägens slut mot väster intill Mörtsjön (59.448999, 18.011268).
  • Skogsslingan startar intill parkeringsplatsen vid Täbyvägen/Hagbyvägen (59.458837, 18.034609).
  • Fornslingan startar vid grusvägen som går in vid Hagby gård, på västra sidan av Hagbyvägen (59.472103, 18.021117).
🔴 Trail head, stopp: samma som ovan.

🅿️ Parkering: Vid varje entré (trailheads) finns en liten gratisparkering i anslutning med plats för ca 10 bilar med undantag från Sjöslingan där du får hitta parkering utefter gatan.

🚌 Kommunikationer: Det går att åka buss till entrén för Skogsslingan. Ta 611 från Danderyds sjukhus eller 616 från Täby Centrum (båda går från Täby Kyrkby) och kliv av vid hållplats Brinkvägen. Läs mer på SL.se >>

🚰 Vatten: -

🚾 Toaletter: -

☔️ Skydd/grillplatser: Utmed Sjöslingan finns ett väldigt vackert beläget vindskydd med eldstad precis vid Kärringsjön (59.460941, 18.003491). Det finns även grillplats på andra sidan Kärringsjön samt borta vid ängarna och motionsspåret vid Mörtsjön.

☕️ Fika: -

👀 Sevärdheter: Skogstjärnen Kärringsjön.

Stigar/märkning
Hagby och Mörtsjöns vandringsleder består av Sjöslingan (blå markering), Skogsslingan (ljusgrön markering) och Fornslingan (röd markering) och lederna är generellt sett väldigt bra uppmärkta med undantag för Fornslingans östra sträckning genom hagmarken så där får du vara lite extra uppmärksam och leta efter de röda prickarna på träden eller stenarna. Det går en stig i hagen men Fornslingan lämnar den ibland för att ta sig upp till diverse fornminnen (ser du en stenhög på en kulle så är det garanterat ett fornminne) så lita inte blint på att bara följa den naturliga stigen.

Sjöslingan, ★★★★☆
Sjöslingan är cirka 6 km lång (inkl. anslutningsleden) och markeras med blå färg och utgår från den Gröna entrén vid Sollentunavägens slut intill Mörtsjön. Enligt mig är Sjöslingan den finaste av de tre med endast två kortare mediokra passager, dels vid Kraftledningsgatan i närheten av sjön Fjäturen samt passagen närmast Mörtsjön på motionsspåret. I övrigt är den helt fantastisk och känslan av ren vildmark är högst påtaglig samtidigt som just det förvånar lite med tanke på närheten till storstan.

Slingan passerar anlagda våtmarker nordväst om Mörtsjön och är klassat som ett Natura 2000-område. När du följer slingan norrut kommer du strax fram till en liten skogstjärn - Käringsjön - där du finner en iordningställd rastplats med vindskydd som ligger vackert i en skogsglänta.

Skogsslingan, ★★★☆☆+
Skogsslingan är cirka 4 km lång (inkl. anslutningsleden) och markeras med grön färg och utgår från den Gröna Entren intill parkeringsplatsen vid Täbyvägen/Hagbyvägen. Skulle det inte vara för att nästan 1 km är ridstig så hade det här också varit en fyrstjärnig del av rundan. Stigen genom skogen är helt fantastisk och den känns som en ren sagoskog med enorma gamla träd, stora stenbumlingar och den mörkgrönaste mossa du kan tänka dig. Stigen passerar genom skogsmark med en variation av kärr- och mossmarker, blockterräng, bäckraviner och bergknallar samt har en sträcka på ridvägar utmed en hästhage.

Fornslingan, ★★★☆☆
Fornslingan är cirka 5 km lång (inkl. anslutningsleden) och markeras med röd färg och utgår från den Gröna Entrén vid Hagby gård, på västra sidan av Hagbyvägen. Namnet på slingan skvallrar om att den passerar flera fornminnen från framförallt vikingatidens slut.

Sett till hela "fyrklövern" är det här den mest mediokra av de tre slingorna (enligt mig) då ungefär hälften av Fornslingan går på ridvägar eller grusväg ..... MEN sträckan över åkrarna och genom hagen är otroligt vacker och väldigt speciell så jag hoppas du inte missar den. Har du ingen brådska så är faktiskt ett tips att bara lägga sig ner i gräset på lämpligt ställe i lä och tugga på ett grässtrå samtidigt som du försöker lista ut vad molnen ovanför dig ser ut som.

Bra dock att känna till att det under perioden maj till september kan gå hästar i hagen. Du får springa där men det sker på egen risk.

↔️ Val av riktning
Rundan går att göra åt valfritt håll men jag upplever att den är enklare att hitta runt om du springer den medurs första gångerna tills du lär dig svårigheterna. De största utmaningarna brukar vara där stigarna möts och att då veta vilken stig du ska välja men har du printat ut en karta så är det enklare att välja rätt.

Förslag på upplägg


Inte så mycket att snacka om utan bara tuta och kör.

Lättast att springa fel är där stigarna möts så ha lite koll på åt vilket håll du ska springa när du kommer till sådana stigkorsningar. Rundan gör även flera 90-graders-svängar och några 180-graders.

💡 Tips
Har du sprungit rundan några gånger så har du säkert lagt märke till alla mindre stigar som korsar din väg. Känner du dig lite trygg med att lämna de markerade vandringslederna är min starka rekommendation att faktiskt springa runt lite på måfå eller åtminstone våga prova någon av de mindre stigarna som oftast kan vara snäppet vassare än "fyrklövern".

🔀 Andra rundor i närheten
- 5k, Törnskogen, Urtid-Istid-Nutid (UIN), ★★★★☆+ (trail run)
- 5.7k, Enebybergs Grön/vita, ★★★★☆ (trail run)
- 6k, Rösjön runt, ★★★☆☆+ (trail run)
- 8.5k, Törnskogen, Vildmarksstigen, ★★★★☆+ (trail run)
- 10k, Skavlötensreflexen, ★★★★☆ (trail run)
- 15k, Roslagsleden: Danderyd - Karby gård, ★★★☆☆ (trail run)
- 15.5k, Enebybergsreflexen, ★★★★☆+ (trail run)
- 31.5k, Blå leden, ★★★☆☆ (trail run)

Andra områden i närheten
- Rinkebyskogen & Rösjöskogen, ★★★☆☆+ (område)
- Stolpaskogen (Ensta krog), ★★★☆☆ (område)
- Törnskogen, ★★★★☆+ (område)
- Bogesundslandet, ★★★★☆ (område)
- Järvafältet, ★★★☆☆+ (område)


📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Hagby och Mörtsjöns vandringsleder, 10.5k >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Hagby och Mörtsjöns vandringsleder, 10.5k


📚 Läs mer / källor
Täby kommun >>
Naturkartan >>
Karta över Hagby och Mörtsjöns vandringsleder >>

📷 Bilder

Entrén och parkeringen för Skogsslingan.

Gröna markeringar på Skogsslingan.

Tydligt skyltat där anslutningsleden går över i Skogsslingan.

Skogsslingan.

Skogsslingan.

Skogsslingan.

Skogsslingan.

Skogsslingan.

Skogsslingan. Bland tomtar och troll.

Skogsslingan möter Sjöslingan.

Skogsslingan möter Sjöslingan.

På Sjöslingan kan du ta en genväg och minska de totala sträckan med ca 2 km.

Sjöslingan.

Sjöslingan.

Sjöslingan.

Sjöslingan.

Sjöslingan.

Tydligt markerad Sjöslinga.

Sjöslingan på väg ut på mortionsspåren vid Mörtsjön.

Valfritt håll.

Ibland finns det informationsskyltar.

Sjöslingan går till viss del utmed Roslagsleden.

Sjöslingan och Roslagsleden.
Sjöslingan och Roslagsleden.

Gul markering är något lokalt spår som får utforskas någon gång.

Även Roslagsleden är välmarkerad. På spången nedan kommer genvägen fram.

Valfritt. 11 eller 9 km.

Vid spången går genvägen.

Vind- och rastskydd vid Käringsjön.

Vind- och rastskydd vid Käringsjön + eldstad.

Rastskydd vid Käringsjön.

Sjöslingan.

Sjöslingan vid kraftledningsgatan i närheten av sjön Fjäturen. Inte så vackert.

Sjöslingan är tydligt markerad.

Sjöslingan.

Sjöslingan är tydligt markerad.

Det finns en och annan sten utmed stigarna.

Sjöslingan.

Sjöslingan.

Fornslingan går på en del ridstigar.

Fornslingan kan ibland blandas ihop med Roslagsleden som ibland går parallellt med Fornslingan.

Grusstig och grusväg.

Fornslingan kan ibland förknippas med Roslagsleden då båda har röda/orangea färger som kan förväxlas.

I hagen kan det gå hästar.

Stängsel är oftast enkla att passera.

Fornslingan är även markerad ute i hagen.

Fornslingan passerar vacker hagmark.

Fornslingan.

Vackra träd utmed Fornslingan.

Leta efter de röda markeringarna på Fornslingan.

Stenhögar utmed Fornslingan.

Fornslingan.

Fornslingan passerar ganska omärkt genom delar av hagen.

Du ser stigen genom hagen där Fornslingan går.

Hästar kan beta i hagen mellan 1 maj till 15 sep.

Fornslingan och Skogsslingan möts.vid "Knutpunkten".

Även Sjöslingan och Fornslingan möts vid Knutpunkten.


Tydligt markerade.


Knutpunkt med tydlig informationstavla.

Skogsslingan går delvis på ridvägar.

Bra uppmärkt.

Tydliga markeringar.

Skogsslingan.


Tydligt markerad var du ska svänga för att komma tillbaka till parkeringen/entrén.






Kommentarer