Jämtlandstriangeln, 47k (trail run)

📷 Svenska Turistföreningen
#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / JÄMTLAND / SÖDRA ÅREFJÄLLEN
★★★★★ (trail run)

JÄMTLANDSTRIANGELN

En älskad fjällklassiker och troligen den ultimata premiärrundan för löpning i fjällen över flera dagar!

Bättre än så här blir det knappast i Sverige över en långhelg; stort äventyr, spektakulär fjällmiljö, härlig stig, välmarkerade leder, storslagen naturupplevelse och bekvämt boende på fjällstationer med all lyx du kan tänka dig som ex.vis bastu, dusch, torkrum och restauranger med fullständiga rättigheter.

Jämtlandstriangeln, eller Triangeln som den kallas av jämtarna, är en av svenska fjällens mest kända, välbesökta och älskade vandringsleder och är ett populärt resmål både sommar och vinter vilket troligen beror på att leden är förhållandevis lättillgänglig med både tåg, bil och buss samtidigt som du bor och äter bekvämt på fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Hela turen är 47 km och delas oftast upp på tre eller fyra dagar.

Det finns faktiskt inget att vänta på utan ta med dig bästa polarna och boka in dig för en långhelg du aldrig kommer att glömma.


JÄMTLANDSTRIANGELN

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen och den bästa utskriftsvänliga karta som finns gällande Jämtlandstriangeln hittar du här >>

🌎 Kartor
Z6 Lantmäteriet 1:100 000 >>
Z54 Lantmäteriet 1:50 000
Jämtlandsfjällen Calazo 1:100 000
Jämtlandstriangeln Calazo 1:50 000 >>

➡️ Distans
47 km är den kortaste distansen som Jämtlandstriangeln kan göras på givet att du passerar varje fjällstation och springer på sommarlederna mellan dessa.

Det finns de som springer Jämtlandstriangeln på en dag men normalt delas äventyret upp i 3 dagsetapper enligt nedan (där du bor kungligt varje natt på de tre fjällstationerna).
  • Dag 1: Storulvån - Sylarna, 16 km (GPS-fil >>)
  • Dag 2: Sylarna - Blåhammaren, 19 km (GPS-fil >>)
  • Dag 3: Blåhammaren - Storulvån, 12 km (GPS-fil >>)

➡️ Alternativa distanser
En av fördelarna med Jämtlandstriangeln är att det går att variera dagsetapperna utifrån egna preferenser och gruppens sammansättning med den finessen att sällskapet alltid möts vid nästa fjällstation även om ni väljer olika distanser. Nedan ges några alternativa dagsetapper och utflykter du kan göra om du har lite mer energi och kraft.

Dag 1
Storulvån - Sylarna, via Gåsåns rastskydd, 28 km. Den här turen innehåller vad. Springer du hela vägen upp till STF Gåsen-stugorna, en av landets högst belägna fjällstugor som bjuder på panoramautsikt över Sylarna och Helagsfjället, får du ihop hela 37 km. OBS! Kontrollera med personalen på Storulvån att alla passager över Handölan och de mindre vattendragen är möjliga att passera. För tillfället (2017 - tillsvidare) är inte den här sträckningen möjlig sommartid då hängbron över Handölan vid Storulvån rasat. Att försöka vada över ån Handölan kan vara förenat med livsfara eftersom det inte finns några lämpliga vadställen. Läs mer på Länstyrelsens hemsida >>
GPS-fil >>

Ett annat alternativ dag 1 är att välja ursprungssträckan på 16 km och efter en god lunch på Sylarnas fjällstation göra en eftermiddagsutflykt upp mot Sylmassivet. Kräver dock okej väder då det är högalpin miljö där uppe. Distansen är valfri (bara att vända när du är nöjd) och det blir en del obanad terräng som är jobbig uppför och enklare utför. Välj Slottsdalen (västerut) eller Tempeldalen (söderut).

En riktigt bra dag är det faktiskt möjligt att bestiga Storsylen (▲ 1762 m) men det är ett storslaget äventyr i sig och kräver viss kunskap, utrustning och erfarenhet så gör inget förhastat. Ett alternativ är faktiskt att ha en extradag på Sylarnas fjällstation just för det här alternativet. Det går även att boka guide för själva toppbestigningen men som sagts innan, kravet är okej väder. Väljer du att även inkludera det här äventyret måste du ha med dig kläder som tål riktigt tufft fjällväder med kraftig vind, ihållande regn och kyla.
Bestig Storsylen själv (sommar) >>
Guidad topptur till Storsylen >>

Dag 2
Sylarna - Blåhammaren, via en tur in i Norge mot Storerikvollen, 28.5 km (du springer inte hela vägen till fjällstugan Storerikvollen utan viker av höger mot Blåhammaren efter drygt 16 km vid stigkorsning, skyltar finns). En fantastisk sträcka med vidunderlig utsikt över den norska fjällvärlden och den enorma Essandsjön.
GPS-fil >>

Har du krafter kvar efter att du kommit fram till Blåhammaren rekommenderas en kort tur upp på toppen av Blåhammarkläppen (▲ 1163 m) efter att du checkat in och fikat. Se dock till att du även har tid för en bastu innan middagen.

Dag 3
Gillar du höjdmeter och lite obanat ska du ta omvägen via Getryggen (▲ 1382 m) eller Sönner-Tväråklumpen (▲ 1409) på din väg mellan Blåhammaren och Storulvån. Var dock medveten om att det till största delen är helt obanad blöt fjällterräng så fort du lämnar sommarleden mot topparna och att det finns stup eller är rejält brant på sina ställen. Distansen varierar beroende på val av väg men väl uppe på respektive topp så tar du närmaste möjliga väg ner till Storulvån, dvs. du återvänder inte till den ursprungliga sommarleden. Nedan har du min GPS-fil från 2017 då jag sprang via Getryggen, en sträcka på ca 12.5 km.
GPS-fil >>

🔁 Typ av slinga
Jämtlandstriangeln är en A-A, rundslinga/loop

🕑 Tidsåtgång
3 dygn, 2-5 timmars löpning varje dag för det kortaste alternativet

↗️ Höjdmeter upp
Storulvån - Sylarna, 16 km: +473 hm
Sylarna - Blåhammaren, 19 km: +453 hm
Blåhammaren - Storulvån, 12 km: +106 hm

↘️ Höjdmeter ner
Storulvån - Sylarna, 16 km: -151 hm
Sylarna - Blåhammaren, 19 km: -415 hm
Blåhammaren - Storulvån, 12 km: -465 hm

↕️ Höjdskillnad

Höjdprofil Storulvån (725 m) - Sylarna (1045m); + 320 hm


Höjdprofil Sylarna (1045m) - Blåhammaren (1090m); + 45 hm


Höjdprofil Blåhammaren (1090m) - Storulvån (725m); - 365 hm


Mountain level
Väldigt kuperad (5 av 10) (< 600 hm)

🔻 Svårighetsgrad
Mellan/svår (4 av 6)

💚 Endurance level
Medel (3 av 6), för en aktiv löpare och uppåt. Det är en fördel om du tränat på att springa lite längre sträckor flera dagar i rad så du vet med dig hur kroppen upplevs dag 2 och dag 3.

⚡️ Exponering
Hög (4 av 5) - var förutseende, ledorden är kunskap, utrustning och sällskap. Kolla alltid väderutsikterna innan du sticker iväg och håll koll på ev. förändringar i vädret och var närmaste skydd finns.

🌐 Isolering
Medium (3 av 5). Jämtlandstriangeln är väldigt välbesökt så det finns nästan alltid andra människor på stigen men räkna inte med att alltid kunna få hjälp utan på fjället är det viktigt att kunna ta hand om sig själv. Ha alltid med dig tillräcklig mängd vätska och energi så du klarar flera timmar på stigen samt ditt normala säkerhets-kit ifall olyckan är framme. En vindsäck rekommenderas ifall du blir skadad och behöver ligga några timmar för att invänta hjälp.

⚠️ Faror
De största farorna på den här turen är väder och vind då fjället erbjuder obefintligt skydd. Var även försiktig vid vad över fjällbäckar. Att försöka vada över ån Handölan kan vara förenat med livsfara eftersom det inte finns några lämpliga vadställen.

🆘 Nödnummer
Nödnummer i Sverige är 112 och det finns nödtelefoner i de rastskydd som finns utmed leden. Mobiltäckningen varierar (Telia har bäst täckning) men räkna inte med någon täckning.

Specialutrustning
  • Karta och kompass (bör alltid vara med, framförallt i fjällen)
  • Vindsäck/Emergency Bivvy folie bag rekommenderas starkt
  • Solglasögon (skyddar även mot kraftig vind)
  • Stavar (är du van med stavar kan det vara skönt uppför samt som stöd vid blöta passager)
  • Solkeps & solkräm
  • Pannlampa (bra att ha i sovsalarna på fjällstationerna)
  • Myggmedel
  • Kontanter och/eller kontokort (alla 3 fjällstationerna tar kontokort)
  • Medlemskort i STF
  • Tofflor kan vara skönt att ha på fjällstationerna, ibland finns det tofflor att låna

❄️🌸☀️🍁 Årstider/säsong
Rundan är oftast enbart möjlig att göra mellan juni - oktober där kanske juli, augusti och början på september är populärast pga att det då oftast är bäst väder och inte så blött. Om rundan går att göra i maj och i början på juni beror till stor del på hur stora mängder snö som kommit under vintern samt om den hunnit smälta undan men räkna med att det är rejält blött då. Normalt så har fjällstationerna öppet mellan midsommar till slutet av september så ska du göra turen andra tider är det tält som gäller.

⛅️ Väder
SMHI (Sylarna) >>

🌲 Naturreservat
Jämtlandstriangeln angränsar till Vålådalens Naturreservat >>

🔍 Naturegenskaper
Kalfjäll, myrmark, fjällbjörkskog.

👣 Underlag
Hårt packad jord och rikligt med stenar. Spänger vid blöta passager (som kan vara rejält hala). Lerigt om blött. Viss myrmark. Berg och klippor om du bestiger någon av topparna.

✈️ Närmaste stad och flygplats
Närmsta större stad är Östersund med flygplatsen Åre Östersund Airport (OSD) eller Trondheim med Trondheim/Vaernes flygplats (TRD).

🏠 Boende
Välj mellan tält eller boende i STFs fjällstationer med allt från eget rum till sovsalar. Gällande mat finns det allt från självhushåll till 3-rätters-middagar och frukostbufféer, valen är många. Det finns även ett fåtal hundrum att boka.

Samtliga fjällstationer (Storulvån, Sylarna och Blåhammaren) har idag restauranger med fullständiga alkoholrättigheter där du kan äta en god middag på kvällen och få frukost och lunchpaket på morgonen. Det finns även möjlighet att handla mat i butikerna för tillagning i självhushållsköken som finns på fjällstationerna.

OBS!!
Se till att boka ditt boende i god tid innan ditt besök då de populäraste datumen försvinner i snabb takt. STF har generösa avbokningsregler så risken är liten att du förlorar några pengar. Ska du även äta Blåhammarens världsberömda 3-rätters-middag vilket rekommenderas starkt så behöver även den bokas i god tid (görs förslagsvis i samband med huvudbokningen).

Öppettider/säsong
Normalt så har fjällstationerna öppet mellan midsommar till slutet av september. Kolla på respektive fjällstations hemsida vad som gäller för just det aktuella året.

Gör du turen med tält så kan du mot en mindre serviceavgift få tillgång till all deras service som dusch, bastu, självhushåll och restaurang. 

För öppettider, bokning, priser och vilka valmöjligheter som finns, se under respektive anläggning nedan;
Lakan och handdukar kan hyras på anläggningarna om du vill minska din vikt men rent miljömässigt är det bästa alternativet att du tar med dig egen sovutrustning (sovlakan eller sovsäcks-liner i ull eller siden räcker) samt handduk.

🔵 Trail head, start
Storulvån (63.169181, 12.361344)

🔴 Trail head, stopp
Storulvån (63.169181, 12.361344)

🅿️ Parkering
Storulvån har en stor parkering vid vägs ände (63.170415, 12.363626). Du betalar i automaten eller i receptionen. Ska du bo hos STF parkerar du gratis! 

🚌 Logistik/kommunikationer

Bil
Du kan ta bilen hela vägen upp till Storulvån där det finns en stor parkering. Storulvån ligger 17 km från E14. 2 timmars färd från Östersund, 1 timme från Åre och 1.5 timmar från Trondheim. Från E14 i Enafors finns skyltar mot Storulvån.

Tåg + busstransfer
Till Storulvån reser du enkelt och smidigt med SJ fram till Duved (eller Enafors) och därefter anslutande transfer med Wänseth buss. Transfern går enligt fast tidtabell och anknyter till vissa av tågens ankomster och avgångar, men det går även bra att boka en privat transfer på andra tider om så önskas. Du kan även ta nattåg till Duved och därifrån går busstransfer i samband med nattågets ankomst.

Transfer till/från tåget bokar du direkt hos Wänseth Buss senast kl. 17.00 dagen före eller via telefon 0647-704 77. Bussen tar inte emot kortbetalningar. Aktuell tidtabell och priser >> 

Taxi
Taxitransfer sköts av Wänseth Buss.

Flyg
Flyg till Åre Östersund Airport och därifrån vidare med transfer till Duved enligt nedan;
  • flygtaxi (måste bokas senast 12 timmar innan)
  • flygbussarna in till busstorget i Östersund och vidare med Länstrafiken Jämtland 
  • flygbussarna in till järnvägsstationen i Östersund och därifrån vidare med tåg
  • hyrbil
Observera att vägen mellan Handöl och Storulvån är stängd nattetid, 22.00-08.00 mellan den 1 feb - 15 april. Vägen kan även stängas av vid dåligt väder men detta gäller nästan uteslutande under vintern eller tidig vår i samband med kraftigt snöfall eller snödrev.

🧾 Tillstånd
Inga tillstånd behövs, allemansrätten gäller >>

Märkning
Välmarkerade leder och tydliga blå skyltar som visar avstånd och riktning vid ledstarter och stigkorsningar.

🚰 Vatten
Vatten finns vid fjällstationerna samt går att ta ur de bäckar du passerar på fjället.

OBS! Drick aldrig vatten som är stillastående, dvs. hitta alltid dricksvatten i bäckar och åar som rör på sig och som är klart. 

🚾 Toaletter
Toaletter finns vid fjällstationerna.

☔️ Skydd/nödtelefon:

Dag 1
- Vindskyddet Spåjme och Gamla Sylens raststuga om du gör ordinarie sträcka
- Rastskydd vid Gåsån (om du gör varianten dag 1 mot Gåsenstugorna)

Dag 2
- Gamla Sylens raststuga och Enkälen raststuga om du gör ordinarie sträcka
- Fiskåhöjden raststuga och Endalen raststuga (om du gör varianten dag 2 in i Norge)

Dag 3
- Ulvåtjärns raststuga om du gör ordinarie sträcka

☕️ Fika/mat
Mat, dryck och fika finns att köpa på fjällstationerna.

👀 Sevärdheter
Den underbart vackra fjällvärlden.

💡 Tips
  • Ha inte för bråttom. Ta dig tid att ta in fjällvärlden och de enorma vidderna.
  • Våga göra avstickare om du ser något intressant.
  • Gillar du att basta får du ditt lystmäte på fjällstationerna, framförallt Blåhammarens bastu med en utsikt i världsklass är faktiskt värd ett besök i sig.
  • Blåhammarens trerätters middag är ett måste (måste bokas långt i förväg för att garanteras plats).
  • Alla kläder du reste upp i samt de kläder du vill ha när du kommer tillbaka till Storulvån efter äventyret kan du packa ner i en väska och lämna på Storulvåns fjällstation. Sen är det bara att hämta ut den när du kommer tillbaka.

↔️ Val av riktning
Det går att göra Jämtlandstriangeln åt båda hållen men 99% av alla gör den medurs, troligen för att du då får en kortare och enklare sista dag med "endast" 12 km nerförslöpning från Blåhammaren till Storulvån.

Förslag på upplägg


Dag 0: Resa till Storulvån.
Dag 0 är resdag. Tar du bil är det enklast att bo på Storulvåns fjällstation. Kommer du med nattåget anländer du på morgonkvisten dag 1.

Dag 1: Storulvån-Sylarna: 16 km
Efter en välfylld frukostbuffé på Storulvån är benen garanterat laddade för löpning. Ev. behöver  ni vänta in de som ansluter från nattåget men ingen brådska, ni hinner i lugn och ro till Sylarnas fjällstation till lunch.

Starta lugnt så att du hittar ett njutfullt tempo, är ni flera så anpassar ni er efter den långsammaste eller så delar ni in er i flera grupper om ni har behov av det, ni kommer ändå att mötas vid Sylarna till lunch. Tänk också på att det inte är en tävling och att ni bara är i början av äventyret så spar på krafterna. Sträckan upp till Storulvån är även mest uppför där de sista 3 kilometerna får ses som de tuffaste så de som vandrar snabbt kan nästan hålla ett jämnt tempo med de som springer.

De första kilometerna går i gles fjällbjörkskog och efter hängbron över Lill-Ulvån fortsätter leden på kalfjället ända till Sylarna. Det sluttar lätt uppför hela vägen med några få undantag och den berömda Sylsiluetten kan beskådas hela dagen. Efter ca åtta kilometer kommer du till vindskyddet Spåjme som är ett uppskattat fikaställe, speciellt om vädret är fostrande.

Har du extra energi och vädret är okej rekommenderas som beskrivits ovan en extratur efter lunch upp i Sylmassivet. Stäm gärna av med receptionen (där kan du få mycket bra info) ifall de har några lämpliga eftermiddagsturer.

Se dock till att du har tid för en bastu och dusch innan middagen.

Dag 2: Sylarna-Blåhammaren: 19 km
Är ni en stor grupp rekommenderas starkt att ni dag 2 delar upp er efter de önskemål som finns med avseende på distans och tempo. Några kanske vill vandra eller springa den kortaste möjliga vägen på 19 km medan några vill ta den längre etappen in i Norge på knappt 30 km. Oavsett val så blir dag 2 den längsta dagsetappen.

Väljer du den kortaste distansen till Blåhammaren (originalvägen) så hittar du ett rastskydd (Enkälen) ungefär halvvägs som du kan ha som delmål för dagen. Du kommer i så fall att börja nerför till Enan innan landskapet blir mer böljande uppför och nerför fram till rastskyddet. Sedan blir det uppför sista biten till Blåhammaren och den här sträckan upplevs av många som den tuffaste på hela äventyret.

Väljer du den längre distansen in i Norge passerar du två raststugor som du kan ha som delmål, först Fiskåhögda på norska sidan efter drygt 8 km och sedan Endalen när du kommit tillbaka på svenska sidan efter drygt 21 km. Även den här turen avslutas med en tuff stigning upp till Blåhammaren.

Efter en obligatorisk fika och incheckning så kan du göra allt mellan att bara slappa till att ge dig ut för en kort tur upp på toppen av Blåhammarkläppen (▲ 1163 m). Se för guds skull till att inte missa bastun bara för utsikten du får här tillhör garanterat en av fjällvärldens bästa. Ett måste är sen att avsluta kvällen med Blåhammarens världsberömda trerättersmiddag (som du måste boka i förväg).

Dag 3: Blåhammaren-Storulvån, 12 km
Den avslutande dagens sträcka kan generellt beskrivas som lättsprungen då den mestadels går utför i en behaglig lutning.

Efter sex kilometer passerar du Ulvåtjärns vindskydd med unik, vacker och trollsk natur med branta sandåsar och porlande bäckar och ett bad rekommenderas starkt om vädret tillåter. Därefter korsar leden ett vattendrag som du behöver vada över. Efter vadet vandrar du på en gammal sjöbotten från den senaste istiden. Leden avslutas som den började, i fjällbjörkskog, innan du når Storulvåns fjällstation.

När du nått fjällstationen kan du mot en liten avgift få använda både bastu och dusch vilket är skönt och välbehövligt efter en förmiddag på fjället och antagligen har du lämnat kvar en väska på Storulvån med ombyte och handduk som du hämtar ut innan. Avsluta med deras underbara lunchbuffé innan du beger dig hemåt.

😎 Äventyr med guide:
 Team Nordic Tail har löparresor med guider, boende och helpension till Jämtlandstriangeln, läs mer här >>

🔀 Andra turer/områden i närheten
- Vålådalen (område), ★★★★★
- Tips på andra äventyr i Jämtland och Härjedalen >>

📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Jämtlandstriangeln, 46 km >>
Storulvån - Sylarna, 16 km >>
Storulvån - Sylarna (alternativ), via Gåsåns rastskydd, 28 km >>
Sylarna - Blåhammaren, 19 km >>
Sylarna - Blåhammaren (alternativ), via en tur in i Norge mot Storerikvollen, 28.5 km >>
Blåhammaren - Sylarna, 12 km >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Jämtlandstriangeln, 46 km >>

📚 Läs mer / källor:

Visit Fjällen
Jämtlandstriangeln >>

Svenska Turistföreningen
Jämtlandstriangeln >>
Signaturled Jämtlandstriangeln >>

Kartor
Z6 Lantmäteriet 1:100 000 >>
Z54 Lantmäteriet 1:50 000
Jämtlandsfjällen Calazo 1:100 000
Jämtlandstriangeln Calazo 1:50 000 >>
STF:s fjällapp >>

📷 Bilder
Alla bilder nedan är från september 2017 då jag tillsammans med 11 andra tog mig an Jämtlandstriangeln i blandat väder. Ett magiskt äventyr som gav oändlig mersmak för löparäventyr i fjäll- och bergsmiljö.

DAG 1

Gänget samlade för frukost på Storulvåns fjällstation.

Redo för avfärd från Storulvån. Som ni ser har vi ordentligt med kläder på oss vilket behövdes.

Fika i raststugan/vindskyddet Spåjme.

Efter lunch blev det en härlig tur upp i Sylmassivet i fostrande väder.

DAG 2
Frukost i Sylarna fjällstations matsal.

På väg mot Blåhammaren via turen in i Norge.

Färgglatt gäng med den enorma Essandsjön i bakgrunden.

Ledmarkering i Norge.

Myrlöpning på spänger. Halt och blött.

Bro över Enan.

Stadig hängbro över Enan.

Vilka stavar är bäst?

Underbar fjällöpning!

Anna med Sylmassivet i bakgrunden.

Christoffer njuter av de sista km uppför till Blåhammaren med makalös utsikt över Sylmassivet.

Fredrik kämpar på. Snart framme.

Avståndet mellan Blåhammarens fjällstation till höger och annexet till vänster. En äkta vindtunnel. Shit vad det blåste här.

 Toppen av Blåhammarkläppen (▲ 1163 m). Kort tur från Blåhammaren (ca 10 min).

Dramatiskt väder på väg in.

På väg ner från Blåhammarkläppen mot Blåhammaren med magnifik utsikt över Getvalen, Snasahögarna, Sönner-Tväråklumpen och Getryggen.

Det ligger tydligen en skatt begraven i närheten av Blåhammaren.

Episk utsikt från bastun. Fönstret tar nästan upp en hel vägg.

DAG 3
Lotta och jag redo för sista dagens äventyr tillbaka till Storulvån.

Christoffer på väg nerför mot Storulvån. Vi valde den mer obanade vägen via Getryggen som du ser uppe till vänster i bild.

På väg mot Getryggen och Storulvån.

Dramatiskt väder som växlar fort.

Fantastisk fjällöpning nerför i behaglig lutning måste vara bland det bästa som finns.


Kommentarer