Bogesundslandet, Vaxholm (område)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / VAXHOLM
★★★★☆ (område)

BOGESUNDSLANDET

Ett unikt trailparadis strax norr om Stockholm

Bogesundslandet är en halvö strax norr om Stockholm i Vaxholm kommun som har nästan allt en passionerad traillöpare kan önska sig. Storleken och närheten till Stockholm med ett stignät på långt över 100 km, varav de flesta stigar är officiella och väl markerade vandringsleder som går genom storslagen natur, samtidigt som det är väldigt ensligt och tyst, gör området ytterst unikt.

Halvön genomsyras som sagt av ett stort finmaskigt nät av vandringsleder som går kors och tvärs genom ett väldigt varierande naturlandskap. Här hittar du gammelskog bestående av både tall och gran samt ädelträd som ek och lind och allt det här varvas med kuperade hällmarker, åkermark, betesmark, våtmarker, sjöar och hav.


Alla de officiella vandringslederna är väl underhållna och ordentligt markerade så det är alltid lätt att hitta runt och är du lite mer av en stigfinnare lär du dig snabbt att hitta de vackra stigarna som knyter ihop de olika vandringslederna och områdena på halvön.

På Bogesundslandet finns även flera iordningställda badplatser och en rad rastplatser med eldstäder och vindskydd och vid Bogesunds slott håller slottskaféet / Café Parkvillan öppet delar av året. Här hittar du även ett bra och prisvärt boende i form av STF:s vandrarhem.

Bogesundslandet har även allt du kan önska dig för den aktiva och äventyrslystna barnfamiljen då du  enkelt kan hitta lämpliga rundor gällande både hanterbara distanser eller aktiviteter som ex.vis bad, klippklättring och korvgrillning.

Vanligtvis är det även väldigt få besökare på Bogesundslandet så det känns nästan som att det måste vara en av Stockholms bäst bevarade hemligheter. Kanske beror på att det uppfattas som krångligt att åka kommunalt hit eller att det ligger långt bort, vad vet jag, men jag har absolut inget emot att ha det för mig själv.


Översiktskarta

Alla officiella vandringsleder och mina egenkomponerade rundor presenteras längst ner på den här sidan och på kartan här under ser du en sammanfattande bild av alla rundor. Som du ser kan du vara väldigt flexibel och kombinera ihop lämpliga äventyr helt efter egna preferenser och önskemål.

Om du klickar på symbolen för att VISA STÖRRE KARTA så kan du enklare klicka dig runt bland rundorna. Mer detaljerad beskrivning samt gps-fil till respektive runda finns som sagt längst ner på sidan.



Officiella vandringsleder på Bogesundslandet

Det finns ett tiotal officiella och väl uppmärkta leder och stigar att välja på, från 2 km och upp till 37 km. Totalt finns över 100 km markerade vandringsleder och nästan lika många km ridstigar. Vill du springa ännu längre så går det naturligtvis att kombinera stigarna i all oändlighet.

Det här är de officiella (och uppmärkta) lederna;
  • Råholmstigen, blå, 2 km
  • Lilla slottsrundan, röd, 3.3 km
  • Lilla Ladviksrundan, blå, 4 km
  • Nässeldalsrundan, blå, 5.5 km
  • Askrikerundan, röd, 6 km
  • Frösvuksrundan, röd, 7 km
  • Stora slottsrundan, orange, 9 km
  • Stortallsrundan, orange, 10 km
  • Dammstakärrsrundan, orange, 10.5 km
  • Blå leden (Vaxholm-Täby), blå, 31.5 km 
  • Blå leden (Vaxholm-Domarudden), blå, 37 km

Motionsspår på naturstigar vid Tenö lada
Vid Tenö lada finns även tre st. trevliga naturspår på 2.5, 5 och 10 km som är röjda men inte preparerade med stor parkeringsplats i anslutning till start/mål. Vanligtvis brukar jag aldrig ha med motionsspår i mina beskrivningar men eftersom de här går på naturstig platsar de absolut in. Några av mina egenkomponerade inofficiella rundor nedan går även på dessa naturstigar.

Löpningen kring Tenö lada och den gamla parken/sommarnöjet Montebello tar dig genom en skog fylld av ädellövträd som alm, ek, lind och avenbok. Du springer längs med Pålsundet, Tenöviken och Tenöbadet och i närheten finns även Pålsundsbatteriet som en gång i tiden försvarade sjövägen in till Stockholm. Framförallt rekommenderas ett besök hit under våren då vitsippor täcker marken likt ett golv av vita blommor.


Även cykling/MTB är delvis tillåtet
Från och med juni 2017 är det tillåtet att cykla på flera av lederna vilket i alla fall jag tycker är ett trevligt inslag. Men kom ihåg att visa varandra hänsyn och använd sunt förnuft!

De har ex.vis tydliga regler kring vem som lämnar företräde vid ett möte och det är egentligen inga konstigheter;
  • löpare/vandrare lämnar ryttare företräde 
  • cyklister lämnar löpare/vandrare och ryttare företräde

Karta/broschyr över Bogesundslandet
I kartan/broschyren nedan finns alla officiella leder inritade och där syns även var du får cykla.
Broschyr över de officiella vandringslederna >> 


🚌 Kommunikationer/hållplatser (H)

Bogesundslandet ligger strax norr om Stockholm nås enkelt med bil eller buss.

Bil: Ta väg 274 mot Vaxholm. Strax efter Kulla vägskäl svänger du av höger in på Pålsundsvägen, skyltat mot Bogesundslandet. Via Vaxholm (Vaxön) kör du över Pålsundsbron till Bogesundslandet.

Kollektivtrafik: Enklast är att ta bussen 670 eller 671 från Tekniska högskolan eller Danderyds sjukhus till någon av hållplatserna Kulla vägskäl, Ladvik, Nibble, Pålsundsvägen (på Vaxholm) eller Söderhamnsplan (ändhållplatsen i Vaxholm) lite beroende på ditt tänkta upplägg. Du kan också ta buss 681 in på Pålsundsvägen som löper genom hela Bogesundslandet. Läs mer på SL.se >>


🅿️ Parkering (P)

På Bogesundslandet finns massor av både mindre och större gratisparkeringar, se på kartan ovan var de finns samt läs om lämpliga parkeringar under respektive runda nedan.


🏠 Boende

Det finns flera boendealternativ på Bogesundslandet lite beroende på vad du är ute efter men det bästa kanske är STF:s vandrarhem vid Bogesunds slott som är öppet i stort sett året runt. Varför inte boka in en helg där och njut av trail-löpning i lugn och ro flera dagar i rad.
STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem >>

Ytterligare boendealternativ är Askrike Camping >>

Ett annat alternativet är att sova över i något av de skydd som finns runt om på halvön, se nedan.

Om du kör Blå leden finns det stugor att hyra vid Domarudden, kolla med Domarudden kurs och friluftsgård >>


☔️ Skydd/grillplatser

Det finns flera fina vindskydd iordningställda runt om på Bogesundslandet och ännu flera grillplatser med eldstad, sittplatser och picknick-bord. Kolla på översiktskartan ovan så ser du var de finns.

De vindskydd som finns är;

☕️ Fika/mat

Det finns några få ställen på halvön där du kan få en anständig fika eller en bit mat men vanligtvis är de bara öppna under sommaren eller angränsande månader. Kolla på respektive hemsida för säkerhets skull.

🚾 Toaletter

  • Vattentoalett finns vid STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem.
  • Torrdass finns året runt vid Ellboda.
  • Sommartid finns även enklare toaletter vid Tenöbadet och Fridhemsbadet.

🚰 Vatten

  • Året runt - Kranvatten finns vid STF Vaxholm/Bogesund vandrarhem om du ber snällt.
  • Sommartid finns även kranvatten vid Askrike Campings servicehus (59.388431, 18.241612).
  • Säsongsvatten finns även vid Waxholms Golfklubb, vattenkran vid driving range (59.393295, 18.255595).

🌲 Naturreservat

Bogesundslandet är sedan den 16 april 2015 naturreservat - Bogesunds naturreservat - som ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV). Hundar ska vara kopplade året runt och det är tillåtet att cykla på vissa av stigarna, läs mer i broschyren >>

Läs mer om Bogesunds Naturreservat >>


🔍 Naturegenskaper

Bogesundslandet består till stor del av barrskogar, både trolska mossklädda granskogar och lavrika hällmarkstallskogar, men även en del lövskogar och en mängd små våtmarker, ett par sjöar och fem aktiva jordbruk med åkrar och beteshagar. Våtmarkerna runt Dammstakärret har mycket höga naturvärden och utgör tillsammans med kärret ett Natura 2000-område. Särskilda naturvärden är knutna till de många gamla grova ekar som växer i området, såväl i betesmark som i skogsmiljö. Här finns fornlämningar från bronsålder och järnålder samt äldre gårdsmiljöer.

Naturen på Bogesundslandet är varierad och området är småkuperat med blandat barrskog, hällmarker, ädellövskog, ett lindreservat och öppna landskap. De högsta kullarna når 60 meter över havet. Området omges nästan helt av vatten men det finns också två sjöar, Dammstakärret och Träsksjön samt Jordbrodammen.


👀 Sevärdheter

Nedan listar jag ett urval av alla de sevärdheter som finns;
  • Bogesunds slott >>
  • Ekhagarna vid Skoftan.
  • Utsikten från Kvarnberget.
  • Tegelbrukshagen. 
  • Frösviken och Snäckviken.
  • Domänreservatet Lindskogen.
  • Den vackra ädellövskogen vid Montebello.
  • Stortallen, 350 år gammal
  • Dammstakärret
  • Jordbrodammen
  • De underbara stigarna längs med vattnet runt nästan hela halvön
  • Den unika och varierande naturen.
  • Tystnaden och avskildheten, trots närheten till storstan.

❄️🌸☀️🍁 Årstider

Bogesundslandet lämpar sig väl för löpning året runt där varje årstid har sin tjusning. Det kan dock vara bra att känna till att det på vintern kan vara ganska krävande att pulsa fram i ospårad snö och att det är ganska ensligt på stigarna, framförallt ju längre bort från Vaxholm du kommer.

På vårvintern är det också relativt blött på de flesta stigar men det finns spänger på de blötaste ställena som hjälper till att hålla dig hyfsat torr. På våren formligen täcks marken i lövskogarna av sippor som likt ett hav av vita blommor böljar fram och tillbaka.


⚠️ Faror

Jakt!

Jägarförbundet i Stockholms län arrenderar 2400 hektar mark på Bogesundslandet. De erbjuder dagkortsjakter i olika former, utbildningar samt hundträning. Verksamheten riktar sig till medlemmar i Svenska jägareförbundet och är icke-vinstdriven.

Jakt är ingen egentlig fara men det kan kännas olustigt att springa runt i skogar där det jagas och pangar samt att det naturligtvis stör jägarna, deras spårhundar och de byten de försöker jaga. Använd sunt förnuft och visa hänsyn.

Att de jagar innebär dock inte att skogen är avstängd för allmänheten. Du får naturligtvis röra dig fritt i enlighet med allemansrätten ("Inte störa, inte förstöra"). Det finns plats för alla.

Vid större jakter finns funktionärer utplacerade på vägarna omkring det område som jagas, och du kan alltid fråga dem om du undrar över något.

Här kan du hålla lite koll på när och var de jagar >>


📚 Läs mer om Bogesundslandet

Broschyr över vandringslederna >> 
Naturkartan, Vaxholm >>
Naturskyddsföreningen >>

Liknande områden runt Stockholm

Vi som bor i Stockholm kan verkligen skatta oss lyckliga över det enorma utbudet av underbara naturområden runt om stan med ett väl tilltaget stignät, utöver den fantastiska Allemansrätten >> som faktiskt möjliggör för oss att få hålla på med vår passion.

Trots det tycker jag det kan vara lite roligt att jämföra Bogesundslandet med vad som finns i övrigt här omkring och enligt mig finns egentligen bara ett liknande område till i Stockholm av den här storleken och digniteten och det är Tyresta Nationalpark/naturreservat som enligt min mening faktiskt är snäppet vassare. Samtidigt är det som att jämföra två himmelriken! Svårt naturligtvis och smaken är som baken. Det som framförallt gör att Tyresta sticker ut enligt min mening är, utöver storleken, framförallt brandområdet med fjällkänsla och den otroligt stora sammanhängande vildmarken som finns och som faktiskt är helt unik för hela södra Sverige. Det är även en nationalpark och inte vilken som helst utan en helt magisk sådan. Tids nog kommer jag även att skriva en områdesbeskrivning om Tyresta.

Några andra områden som är värda att nämnas i det här sammanhanget och som har sina unika värden även om de inte har samma storlek som Bogesundslandet och Tyresta är enligt mig;
  • Nackareservatet/Hellas
  • Paradiset/Hanveden/Flemingsberg/Lida
  • Ursvik
  • Görväln/Hummelmora/Gåseborg
  • Järvafältet/Hansta
  • Törnskogen
  • Domarudden/Trehörningsskogen
Kanske bäst att nämna att det utöver områdena som nämns ovan naturligtvis finns massor av underbara stigområden som är värda en omväg.



🔀 VANDRINGSLEDER/RUNDOR PÅ BOGESUNDSLANDET

Nedan redogör jag mer ingående för respektive runda.

Personligen tycker jag alltid det underlättar att sitta med en karta över området framför mig alternativt att jag har någon av sajterna hitta.se eller Eniro.se öppen för att kunna följa med och visualisera var jag är någonstans, när jag rekar eller läser om en ny rutt.

Den dagen jag ska genomföra ett nytt äventyr brukar jag alltid ladda ner gps-filen och tanka över den till min gps-klocka alternativt att jag använder någon gps-app på min smartphone, ex.vis ViewRanger eller GPSies. Båda är gratis att ladda hem och använda men kräver att du registrerar dig. Har du med dig detta plus en fysisk karta eller utskrift över området (med din tänkta rutt inritad) så är det så mycket enklare att springa rätt.

Alla rundorna nedan finns samlade under min Track group Bogesundslandet på GPSies.



LILLA SLOTTSRUNDAN, ★★★☆+



Lilla Slottsrundan är en officiell vandringsled (röda markeringar) på ca 3.3 km som är relativt lättsprungen även om den har lite kupering på sina ställen.

Finaste avsnittet är enligt mig mellan parkeringen vid Fridhem och hela norra delen fram till vandrarhemmet. Var lite försiktig när du passerar Bogesundsvägen vilket du gör 2 ggr, framförallt om du har barn med dig. Vatten och vattentoalett finns vid Bogesunds vandrarhem.

Förslagsvis tar du med Lilla Slottsrundan i ett större upplägg där du enkelt väver ihop den med ex.vis Stora Slottsrundan eller en variant av Blå leden. En utmärkt förstarunda med barn som gillar att springa. Avsluta med en fika på Café Parkvillan.

Cykling är ej tillåtet.

Trail heads
Lämpliga startplatser är vid parkeringarna vid Fridhem (59.390237, 18.292067), Bogesunds vandrarhem (59.395434, 18.288717) eller vid Bogesunds slott (59.393250, 18.282420). 

Gps-fil, Lilla Slottsrundan >>


4K, LILLA LADVIKSRUNDAN, ★★★☆☆



Lilla Ladviksrundan är en officiell vandringsled (blåa markeringar) på ca 4 km som är relativt lättsprungen även om den har lite kupering på sina ställen.

Norra delen är finast och går längs med Skåvsjöholmssundet med vindskydd och grillplats vid Karlslunds torpruin. Södra delen går på gångvägar förbi hästhagarna vid Nibble gård och elljusspåret vid Ladvik.

Förslagsvis tar du med Lilla Ladviksrundan i ett större upplägg där du enkelt väver ihop den med ex.vis Dammstakärrsrundan. Var lite försiktig när du korsar väg 274 bara. Lilla Ladviskrundan lämpar sig också väldigt bra för en tur med barnen eller hela familjen (ej barnvagn).

Cykling är ej tillåtet.

Trail heads
Lämpliga startplatser är vid parkeringarna/busshållplatserna Nibble (59.426940, 18.256960) eller Ladvik (59.427890, 18.227530)

GPS-fil, Lilla Ladviksrundan >>


6K, ASKRIKERUNDAN, ★★★☆☆+



Askrikerundan är en officiell vandringsled (röda markeringar) på ca 6 km som är ganska lättsprungen även om den på sina ställen innehåller lite tuffare teknisk terräng.

Behållningen är den mäktiga utsikten över Askrikefjärden, löpningen genom barrskogen söder om Ellboda och passagen över hällmarkerna norr om golfbanan. Du har en fin raststuga med eldstad inne och två eldstäder ute vid Ellboda samt ett vindskydd med eldstad/grillplats vid Knäviken.

Även den här rundan är kanske lite väl kort för ett eget äventyr och lämpar sig därför väl för barnfamiljen (ej barnvagn), dels för att den inte är så lång eller kuperad men framförallt då den har flera fina möjligheter för pauser och grillning, eller varför inte bad. Kanske en vintertur! Annars brukar jag ta med den här rundan i ett större upplägg med ex.vis Nässeldalsrundan, Dammstakärrsrundan eller delar av Stora Slottsrundan som den också går parallellt med några km förbi golfbanan.

Cykling är tillåtet på hela rundan.

Trail heads
Lämpligast startplats är vid parkeringen vid Ellboda (59.401590, 18.251020). 

GPS-fil, Askrikerundan >>


6.5K, NÄSSELDALSRUNDAN, ★★★★☆+



Nässeldalsrundan är en officiell vandringsled (blåa markeringar) på 6,5 km som är ganska kuperad på sina ställen med inslag av väldigt teknisk stig.

Personligen håller jag Nässeldalsrundan som kanske den finaste på hela Bogesundslandet även om den är lite väl kort som en egen runda. Den funkar dock väldigt bra som ett äventyr med barn eller hela familjen (ej barnvagn) alternativt att du väver in rundan i ett större upplägg med ex.vis Stora Slottsrundan, Askrikerundan eller delar av Dammstakärrsrundan som den också går parallellt med några km. Det finns även flera möjligheter till klippbad vid ex.vis Dammstakärret (sjö) eller utmed Nibbleviken och Fladen (hav) så ta med badkläder om det är säsong för det.

Längs med leden finns det ett vindskydd med grillplats vid Uteke såg samt en grillplats vid Dammstakärret.

Cykling är ej tillåtet förutom på den del som går parallellt med Damstakärrsrundan (du får cykla på hela Dammstakärrsrundan).

Trail heads
Lämplig startplats är vid parkeringen vid Broknäsvägen (59.408180, 18.263310).

GPS-fil, Nässeldalsrundan >>


7k, FRÖSVIKSRUNDAN, ★★★★☆+



Frösviksrundan är en officiell vandringsled (röda markeringar ) på ca 7 km som går i en väldigt varierad natur som delvis är väldigt kuperad och på sina ställen otroligt teknisk.

Rundan passerar bland annat Kvarnberget med makalös utsikt över Stora Värtan och stora delar av Lidingö, Danderyd och Täby samt att du en klar dag ser alla högre byggnader runt om i Stockholm. Andra sevärdheter du passerar är den vackra hagmarken runt Skoftan, den täta almskogen i Tegelbrukshagen, Frösviks säteri, Fröviken, Snäckviken och Domänreservatet Lindskogen med flerhundraåriga lövträd. Den innehåller även en härligt teknisk passage över "bergen" öster om Frövik där det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Även om Frösviksrundan är en personlig favorit kanske den av många upplevs som lite väl kort för ett eget besök men jag skulle vilja påstå att den är ett perfekt utflyktsmål för exempelvis den hurtiga familjen eller om du väver in den i ett större upplägg. En sak är dock säker, den är värd en resa i sig och den måste upplevas, trailmagi när det är som bäst helt enkelt.

Cykling är endast tillåtet på sträckan Frösviken - Ekhyddan - Lindskogen - Frösviksvägen, dvs. på den södra delen av rundan. 

Trail heads
Lämpliga startplatser är parkeringen vid Hagstugan (59.405250, 18.175620) eller parkeringen vid Frösvik (59.402450, 18.163100).

GPS-fil, Frösviksrundan >>


9.5K, STORA SLOTTSRUNDAN, ★★★★☆



Stora Slottsrundan är en officiell vandringsled (orange markerad) på drygt 9 km som tar dig genom varierad natur på relativt lättlöpt stig med vissa undantag.

Du springer genom vacker lövskog, längs med stränder, genom trolsk granskog, över hällmarker, förbi Bogesunds Slott och Slottsvandrarhemmet. På vägen passerar du två vindskydd vackert belägna med eldstäder/grillplatser, Värmora på norra änden vid Släpan och Knäviken på södra ändan vid Askrikefjärden.

Stora Slottsrunda är en mycket fin led som verkligen tar dig genom hjärtat av Bogesundslandet och sträckorna utmed vattnet både på norra och södra delen håller absoluta världsklass. Även avsnittet strax söder om Ellboda genom skogen på hällmarkerna är fantastiskt att springa på en torr dag.

Personligen brukar jag köra den här rundan tillsammans med Nässeldalsrundan, Dammstakärrsrundan eller Lilla Slottsrundan för att få lite längre distans men den håller absolut för en egen utflykt. Varför inte sluta med en fika på Café Parkvillan.

Cykling är tillåtet på större delen av rundan, från Bogesunds vandrarhem och norrut längs med Släpan och Eke fjärd (parallellt med Blå leden), via Ellboda, förbi Waxholms golfklubb och ner till Knäviken. Den del du inte får cykla på är längs med Askrikefjärden.

Trail heads
Rudnan har hela fyra lämpliga startplatser om du kommer med bil; Bogesunds slott (59.393250, 18.282420), Bogesunds vandrarhem/Café Parkvillan (59.395434, 18.288717), Fridhem (59.390250, 18.291980) eller Ellboda (59.401590, 18.251020).

GPS-fil, Stora Slottsrundan >>


10K, STORTALLSRUNDAN, ★★★★☆



Stortallrundan är en officiell vandringsled (orangea markeringar) på knappt 10 km som till stora delar har samma kuperade och varierade sträckning som Frösviksrundan. Skillnaden är att den att du efter Lindskogen springer ner mot Västerhaga fyr (liten avstickare på 200 m från leden) där du kan stanna till vid vindskyddet och grilla innan du springer vidare österut längs med Askrikefjärden. Vid Österhaga viker leden av norrut och du passerar Bogesundslandets största tall som leden fått sitt namn ifrån. Tyvärr har dock den 350-åriga tallen fallit sedan en tid tillbaka men den är ändå en sevärdhet där den ligger.

Stortallsrundan är en fantastisk löparutflykt och kan göras enskilt eller så har du med den i ett större upplägg där du ex.vis använder den vansinigt vackra anslutningsstigen mellan Stortallen och Ellboda (som i broschyren för Bogesundslandet är markerad som en cykelled/stig).

Cykling är tillåtet på sträckan Frösviken - Ekhyddan - Lindskogen - Västerhaga fyr - Österhaga - Stortallen - Träsksjön, dvs. på hela den södra delen av rundan. 

Trail heads
Lämpliga startplatser är parkeringen vid Träsksjön (59.404970, 18.205190, 500 m anslutning), Hagstugan (59.405250, 18.175620) eller parkeringen vid Frösvik (59.402450, 18.163100). Tänker du större och längre runda så är Ellboda (59.401590, 18.251020) en perfekt start och slutplats.

GPS-fil, Stortallsrundan >>


10.5k, DAMMSTAKÄRRSRUNDAN, ★★★★☆



Dammstakärrsrundan är en officiell vandringsled (orangea markeringar) på ca 10.5 km som går i lätt till medelsvår terräng.

Leden har fått sitt namn efter Dammstakärret - en skogstjärn med vildmarkskänsla där du under våren kan höra storlommens ödsliga rop. Dammstakärret, den skogsbevuxna myren och våtmarkerna runt omkring är ett Natura 2000-område och ingår i EU:s nätverk för skyddad natur.

En väldigt vacker och varierande runda som tar dig genom hjärtat av Bogesundslandet med många sevärdheter. Längs med leden passerar du även flera rastplatser med vindskydd och grillplatser. Har du tid och ork så föreslår jag att du även klämmer in Lilla Ladviksrundan och/eller Askrikerundan eller varför inte Stora Slottsrundan när du ändå är på plats.

Cykling är tillåtet på hela rundan.

Trail heads
Lämpliga startplatser är vid parkeringarna utmed Påslundsvägen (59.421540, 18.231760) eller vid Broknäsvägen (59.408180, 18.263310).

GPS-fil,Dammstakärrsrundan >>


37K, BLÅ LEDEN, VAXHOLM - DOMARUDDEN, ★★★☆☆



Blå leden, Vaxholm-Domarudden är en officiell vandringsled (blåa markeringar) på ca 37 km där huvudsträckningen går mellan Vaxholm och Domarudden, Åkersberga (där den ansluter till Roslagsleden). Den har även en avstickare till Täby men den här beskrivningen ägnar sig åt huvudsträckningen Vaxholm - Domarudden.

Eftersom turen är en A-B sträcka så kräver den viss logistik vilket är bra att ha med i planeringen. Framförallt att ta sig till och från Domarudden är inte helt enkelt då närmsta busshållplats ligger drygt 3 km därifrån (ute på väg 276, vid Solberga, hållplats Singö handel, buss 620/621 till Åkersberga station eller 626 till Danderyds sjukhus). Enklast naturligtvis är att köra ett upplägg med två bilar.

Var man startar och stoppar är naturligtvis valfritt och beror på hur du vill lägga upp äventyret. Avslutar du vid Domarudden finns möjlighet till fika, bad och bastu (läs mer >>) och avslutar du i Vaxholm finns möjlighet till mat/fika och enklare kommunikationer hem.

Det går naturligtvis att starta längs med leden eller avsluta tidigare också för att förenkla logistiken. Lämpliga "exits" eller alternativa startplatser brukar vara vid Kulla vägskäl (buss), Rydbo (Roslagsbanan), Stava Värdshus (buss) eller vid Sockenvägen (busshållplats Åkerstorp). Kolla på sl.se så ser du var kommunikationerna finns utmed leden.

Det är tillåtet att cykla i stort sett längs med hela Blå leden med några få undantag, framförallt kring Pålsundsbron och parken Montebello/Tenö. Kolla i broschyren över Bogesundslandet så ser du.

Trail heads
Vaxholm, Söderhamnsplan 2, vid bussarnas ändhållplats (59.401874, 18.352982).
Domarudden, med stor gratisparkering (59.517992, 18.342337).

GPS-fil, Blå leden, Vaxholm-Domarudden >>


31K, BLÅ LEDEN, VAXHOLM-TÄBY ★★★☆☆



Blå leden, Vaxholm - Täby är en officiell vandringsled (blåa markeringar) på ca 31 km men räknas egentligen som en avstickare då den officiella vandringsleden Blå leden går mellan Vaxholm och Domarudden (Åkersberga). Den här beskrivningen gäller avstickaren till Täby och Löttingelund där den ansluter till Roslagsleden.

Eftersom turen är en A-B sträcka så kräver den viss logistik vilket är bra att ha med i planeringen. Framförallt att ta sig till/från Löttingelund är inte helt enkelt då närmsta busshållplats Skogsberga ligger en bit norrut på Löttingevägen. Ett alternativ är att fortsätta på Roslagsleden till Karby gård och där ta en buss. Enklast naturligtvis är att köra ett upplägg med två bilar.

Normalt så brukar jag ta buss 670 från trafikplats Roslags-Näsby (bredvid Shell-macken vid E18) och åka ut till ändhållplatsen i Vaxholm, tar ca 30 min, och springa tillbaka. Bussen går att ta från Tekniska högskolan eller Danderyds sjukhus också.

Hela sträckan Vaxholm (hamnen) - Täby (Löttingelund) är på ca 31 km men det går att hoppa av vid trafikplats Kulla (där leden korsar väg 274) och ta bussen till Täby, Danderyds sjukhus eller Tekniska högskolan eller i Rydbo och där ta Roslagsbanan.

Observera att det kan vara lite rörigt precis vid Ullnatippen och Ullna pga att området håller på att exploateras och bebyggas med bostäder. 

Ett alternativ som är enklare rent logistiskt (som jag oftast väljer) är att vid Ullnasjöns sydöstra hörn springa längs med E18 och Roslagsbanan (på stigar och grusvägar) förbi fängelset i Täby, Hägernäs station och ända bort till Viggbyholms station, istället för att svänga av mot Ullnatippen. Kolla kartan så ser du alternativen. Du behöver bl.a. ta dig under E18 på två ställen efter att du lämnat Blå leden (vid Ullnasjöns sydöstra hörn samt vid fängelset) samt under Vaxholmsvägen (väg 274) precis bredvid spåret för Roslagsbanan. På Viggbyholms Stationskafé kan du sedan ta en himmelsk fika innan du fortsätter hemåt.

Det är tillåtet att cykla i stort sett längs med hela Blå leden med några få undantag, framförallt kring Pålsundsbron och parken Montebello/Tenö. Kolla i broschyren över Bogesundslandet så ser du. 

Trail heads
Vaxholm, Söderhamnsplan 2, vid bussarnas ändhållplats (59.401874, 18.352982).
Löttingelund (59.484000, 18.100750), ansluter till Roslagsleden.

GPS-fil, Blå leden, Vaxholm - Täby >>


29.5K, BLÅ LEDEN: VAXHOLM-TÄBY (ALTERNATIV LED) ★★★★☆



Blå leden är som sagts ovan en officiell vandringsled (blåa markeringar) som går mellan Vaxholm och Domarudden med en avstickare till Täby och Löttingelund.

Den här beskrivning gäller avstickaren till Täby men med en alternativ avslutning sista milen som inte följer den officiella avstickaren till Löttingelund utan slutar på Viggbyholms station istället. Allt för att få så mycket trail, vacker natur och vattenkänning som möjligt.

Eftersom turen är en A-B sträcka så kräver den viss logistik vilket är bra att ha med i planeringen. Grundupplägget för det här äventyret är att ta bussen till Vaxholm och springa tillbaka till Täby och Viggbyholms station där du, efter en obligatorisk fika på Stationskaféet, antingen tar Roslagsbanan hemåt eller så har du parkerat en bil där.

Startar du i Vaxholm så viker den här turen av från Blå leden precis innan Kulla vägskäl vid Vaxholmsvägen (väg 274) efter ca 19 km och tar sig vidare bort mot Östra Ryds kyrka, Rydboholms slott och Engelska parken så att du följer kusten utmed Kyrkfjärden och Hägernäsviken.

Det här är en fantastisk sträcka för alla som gillar trail-löpning, äventyr och långpass

Äventyret är väldigt utförligt beskrivet här på bloggen >>

Det är tillåtet att cykla i stort sett längs med hela Blå leden med några få undantag, framförallt kring Pålsundsbron och parken Montebello/Tenö. Kolla i broschyren över Bogesundslandet så ser du.

Trail heads
Vaxholm, Söderhamnsplan 2, vid bussarnas ändhållplats (59.401874, 18.352982).
Viggbyholms station (59.449010, 18.104310).

GPS-fil, Blå leden, Vaxholm-Täby (alternativ led) >>


18.5K, VÄSTRA BOGESUNDSLANDET, ★★★★☆



Västra Bogesundslandet är en egenkomponerad inofficiell runda på ca 18.5 km som täcker hela västra delen av Bogesundslandet med fantastisk löpning utmed Stora Värtan, Askrikefjärden och den inre delen av Kyrkfjärden.

För att enkelt hitta runt tror jag det krävs hyfsad lokalkännedom eller vetskap om hur du följer en runda som du laddat ner till en gps-klocka eller en gps-app.

De södra delarna av rundan går nästan uteslutande på de officiella vandringslederna Frösviksrundan/Stortallsrundan med ett litet undantag mellan Snäckviken och Västerhaga fyr då det delvis blir lite obanat för att komma åt den underbara stigen längs med Askrikefjärden.

Det finns några passager grusväg också men dessa behövs för att knyta ihop de underbara sträckorna längs med Holmingeviken/Kyrkfjärden (Råhålmastigen mellan Holmige och Hällsundsvägen, förbi Gröndalsholm och vindskyddet vid Råholmen) och längs med Stora Värtan (från Hällsund ner till Sandviken och Hagstugan).

De svåraste passagerna att hitta rätt på brukar vara vid;
  • strax norr om Holminge längst in i Kyrkfjärden vid Holmingeviken. Passera husen och ta dig ner på ängen nedanför mellan vattnet och husen. Sväng vänster strax nedanför husen och ta dig över ett dike och runda lite buskar i kanten av ängen innan du tar dig ner mot vattnet. Strax kommer du fram till Råholmastigen med blåa markeringar som du följer längs med vattnet västerut (ta ej stigen uppför backen som slutar blint på toppen).
  • uppe vid Hällsund där du några hundra meter efter att du svängt av grusvägen ska passera över ett kalhygge.
  • ha lite tålamod så hittar du rätt. Stigarna du ska till går längs med vattnet så tar du dig bara ner mot vattnet så hittar du rätt tillslut.
  • på några ställen känns det som att du springer på någons tomt också men hela den här rundan går enbart på godkända stigar där du kan tillämpa Allemansrätten.
Trail heads
Lämpliga startplatser är parkeringen vid Träsksjön (59.404970, 18.205190), parkeringen vid Hagstugan (59.405250, 18.175620) eller parkeringen vid Frösvik (59.402450, 18.163100).

GPS-fil, Västra Bogesundslandet >>


20.5K, ÖSTRA BOGESUNDSLANDET, ★★★★☆



Östra Bogesundslandet är en egenkomponerad inofficiell runda på ca 20.5 km som täcker hela östra delen av Bogesundslandet med fantastisk löpning utmed Askrikefjärden, Karlsuddsviken, Tenöviken, Stensundsmaren och längs med hela den långa viken Släpan och Eke fjärd.

Den här rundan är nog lite extra klurig så för att hitta runt tror jag det krävs hyfsad lokalkännedom eller vetskap om hur du följer en runda som du laddat ner till en gps-klocka eller en gps-app. 

Du kommer att springa på många officiella vandringsleder som ex.vis Blå leden, Stora Slottsrundan, Askrikerundan, Lilla Slottsrundan och naturstigarna på Tenö samtidigt som rundan ibland lämnar de större stigarna för att hitta guldkornen längs med vattnet eller genom trolsk gammelskog.

De svåraste passagerna att hitta igenom brukar vara (start Ellboda och rundan moturs);
  • söder om Ellboda då du inte följer någon officiell stig utan tar några mindre stigar genom skogen ner till Askrike camping.
  • öster om Karlsuddsvikens båtklubb där du lämnar Blå leden upp på ett berg för att sedan följa den smala men ack så vackra stigen längs med Karlsuddsviken fram till Tenö varv.
  • Öster om Tenö varv där du kör en slinga ut på på den allra östraste udden av Bogesundslandet så att du når farleden in mot Vaxholm innan du viker av vänster (norrut) längs med vattnet förbi Tenöbadet.
  • från Blå leden, strax innan den når Pålsundsbron och Pålsundsvägen/Bogesundsvägen, svänger rundan skarpt vänster (sydväst) där du följer de lokala naturstigarna förbi Montebello och Tenö Lada någon km innan du är tillbaka på Blå leden vid parkeringen Stensundet.
  • vid parkeringen vid Stensundet där du tar dig över Pålsundsvägen/Bogesundsvägen och följer stigen längs med vattnet fram till camingen vid Mista som du springer igenom och via en liten passage genom snåren når ut på ängarna norrut. Sen följer du i stort sett bara de små stigarna som finns längs med vattnet ute på udden tills du når vindskyddet vid Värmora (59.40113, 18.29118) och Blå leden.
Trail heads
Lämpliga startplatser om du kommer med bil är ex.vis vid Ellboda (59.401590, 18.251020), Fridhem (59.390250, 18.291980) eller vid Stensundet (59.392770, 18.310940).

GPS-fil, Östra Bogesundslandet >>


32.5K, "LILLA" BOGESUNDSLANDET RUNT ★★★★☆



"Lilla" Bogesundslandet runt är en egenkomponerad inofficiell runda på ca 32,5-34 km som täcker i stort sett hela Bogesundslandet förutom delen kring Slottet och österut samt norr om Vaxholmsvägen (väg 274).

Den här rundan är nog lite extra klurig så för att hitta runt krävs hyfsad lokalkännedom eller vetskap om hur du följer en runda som du laddat ner till en gps-klocka eller en gps-app.

Du kommer att springa på många av de officiella vandringslederna som ex.vis Blå leden, Dammstakärrsrundan, Råhålmastigen, Frösviksrundan, Stortallsrundan, Askrikerundan, Stora Slottsrundan och Nässeldalsrundan.

Det som skiljer den här rundan från övriga förutom distansen är att den precis som övriga inofficiella rundor ibland lämnar de större stigarna för att hitta guldkornen längs med vattnet eller genom trolsk gammelskog samt att den även knyter ihop många av de officiella lederna med hjälp av några helt fantastiska små stigar som vanligtvis inte används av vandrare eller löpare, ex.vis stigen över bergen och hällmarkerna mellan Stortallsrundan och Askrikerundan.

De svåraste passagerna att hitta rätt på brukar vara (om start vid (P) Pålsundsvägen, moturs);
  • passagen över Gröndalsholm och husen där. Jag är faktiskt osäker på om jag springer på någons tomt eller inte men brukar försiktigt passera mellan husen och hålla mig åt vänster (österut) och runda husen förbi torrdasset och genom den lilla skogsdungen på husens baksida. Efter bara 200 m kommer du fram till Råholmastigen (blåa markeringar) som du svänger höger på. Under de 10-talet gånger jag passerat här har jag aldrig sett några människor i husen. Skulle du möta någon så fråga vad som gäller.
  • uppe vid Hällsund när du svängt av grusvägen åt vänster (västerut) så ska du efter några hundra meter passera över ett kalhygge. Precis i början av kalhygget går en liten liten stig åt höger (västerut) rakt över kalhygget och försvinner nerför branten mot vattnet. Hittar du inte den lilla stigen så ta dig bara över hygget ner mot vattnet så kommer du rätt. Väl nere vid vattnet går en stig längs med hela strandkanten söderut som du inte kan missa. 
  • strax efter Ekhyddan och Snäckviken lämnar du de officiella lederna vid Lindskogen och följer åkerskanten en bit samt lite obanat för att komma åt den underbara stigen som går längs med Askrikefjärden ända till Västerhaga fyr.
  • sträckan mellan Stortallsrundan och Askrikerundan. Till stora delar följer jag den väl markerade cykelstigen som går över bergen och hällmarkerna. Håll koll på gps:en när du ska lämna cykelstigen och ta dig söderut mot Askrikefjärden. Strax innan du når vattnet kommer du ut på Askrikerundan som du sen följer moturs till Ellboda.
  • Efter Ellboda tar du dig rakt över vägen och ner till vattnet där du tar vänster (västerut) på Blå stigen.  Ute på asfaltsvägen efter några hundra meter svänger du in höger på Broknäsvägen (grusväg) och springer knappt 1 km till parkeringen där Nässeldalsrundan börjar.
  • på några ställen känns det kanske som att du springer på någons tomt också men hela den här rundan går på godkända stigar där du kan tillämpa Allemansrätten, dock med osäkerhetsfaktorn kring Gröndalsholm enligt ovan.
Trail heads
Lämpliga startplatser om du kommer med bil är ex.vis vid parkeringarna vid Påslundsvägen (59.421540, 18.231760), Ellboda (59.401590, 18.251020), Hagstugan (59.405250, 18.175620) eller parkeringen vid Frösvik (59.402450, 18.163100).

GPS-fil, Lilla Bogesundslandet runt >>


50K, BOGESUNDSLANDET RUNT,  ALL IN, ★★★★☆



Bogesundslandet runt, All in är en egenkomponerad inofficiell runda på hela 50 km som verkligen täcker in hela Bogesundslandet. Vill du ha ett riktigt stort äventyr över en lång dag så är det här rundan för dig och du kommer faktiskt att springa på delar av ALLA officiella vandringsleder som finns på Bogesundslandet.

Den här rundan är nog lite extra klurig så för att hitta runt krävs hyfsad lokalkännedom eller vetskap om hur du följer en runda som du laddat ner till en gps-klocka eller en gps-app.

De svåraste passagerna att hitta rätt på brukar vara (om start vid (P) Pålsundsvägen, moturs);
  • passagen över Gröndalsholm och husen där. Jag är faktiskt osäker på om du springer på någons tomt eller inte men jag brukar försiktigt passera mellan husen och hålla mig åt vänster (österut) och runda husen förbi torrdasset och genom den lilla skogsdungen på husens baksida. Efter bara 200 m kommer du fram till Råholmastigen (blåa markeringar) som du svänger höger på. Under de 10-talet gånger jag passerat här har jag aldrig sett några människor i husen. Skulle du mot förmodan möta någon så fråga vad som gäller och visa hänsyn.
  • uppe vid Hällsund när du svängt av grusvägen åt vänster (västerut) så ska du efter några hundra meter passera över ett kalhygge. Precis i början av kalhygget går en liten liten stig åt höger (västerut) rakt över kalhygget och försvinner nerför branten mot vattnet. Hittar du inte den lilla stigen så ta dig bara över hygget ner mot vattnet så kommer du rätt. Väl nere vid vattnet går en stig längs med hela strandkanten söderut som du inte kan missa. 
  • strax efter Ekhyddan och Snäckviken lämnar du de officiella lederna vid Lindskogen och följer åkerskanten en bit samt lite obanat för att komma åt den underbara stigen som går längs med Askrikefjärden ända till Västerhaga fyr.
  • sträckan mellan Stortallsrundan och Askrikerundan. Till stora delar följer du den väl markerade cykelstigen som går över bergen och hällmarkerna. Håll koll på gps:en när du ska lämna cykelstigen och ta dig söderut mot Askrikefjärden. Strax innan du når vattnet kommer du ut på Askrikerundan som du sen följer moturs till vindskyddet vid Knäviken innan du svänger höger (österut) in på Stora Slottsrundan som du följer längs med vattnet bort mot badet vid Fridhem.
  • Öster om Tenö varv kör du en slinga ut på på den allra östraste udden av Bogesundslandet så att du når farleden in mot Vaxholm innan du viker av vänster (norrut) längs med vattnet förbi Tenöbadet.
  • från Blå leden, strax innan den når Pålsundsbron och Pålsundsvägen/Bogesundsvägen, svänger rundan skarpt vänster (sydväst) där du följer de lokala naturstigarna förbi Montebello och Tenö Lada någon km innan du är tillbaka på Blå leden vid parkeringen Stensundet.
  • vid parkeringen vid Stensundet där du tar dig över Pålsundsvägen/Bogesundsvägen och följer stigen längs med vattnet fram till camingen vid Mista som du springer igenom och via en liten passage genom snåren når ut på ängarna norrut. Sen följer du i stort sett bara de små stigarna som finns längs med vattnet ute på udden tills du når vindskyddet vid Värmora (59.40113, 18.29118) och Blå leden.
  • Längst in vid Eke fjärd när du kommer ut på asfaltsvägen svänger du in höger på Broknäsvägen (grusväg) och springer knappt 1 km till parkeringen där Nässeldalsrundan börjar.
  • längst inne i Nibbleviken ska du lämna Dammstakärrsrundan och ta dig över Vaxholmsvägen (väg 274). Var lite försiktig när du korsar vägen och spring uppför grusvägen förbi husen så stöter du snart på Lilla Ladviksrundan som du följer moturs.
  • Lämna Lilla Ladviksrundan där den är som närmast Vaxholmsvägen (vid andra infartsvägen med bom som du passerar) och spring ca 100 m österut på Vaxholmsvägen innan du försiktigt korsar denna och fortsätter in på Dammstakärrsrundan som går precis innanför vägbomen på andra sidan vägen.
  • på några ställen känns det kanske som att du springer på någons tomt också men hela den här rundan går på godkända stigar där du kan tillämpa Allemansrätten, dock med osäkerhetsfaktorn kring Gröndalsholm enligt ovan.
Springer jag den här rundan på sommarhalvåret brukar jag langa in en fika vid Café Parkvillan, antingen som avslutning om jag parkerat där eller så blir det en liten omväg drygt halvvägs om jag startar vid parkeringen vid Pålsundsvägen.

Trail heads
Lämpliga startplatser om du kommer med bil är ex.vis vid parkeringarna vid Nibble (59.42694, 18.25696), Påslundsvägen (59.421540, 18.231760), Fridhem (59.390250, 18.291980), Stensundet (59.392770, 18.310940), Tenö lada/Montebello (59.394630, 18.322090) eller vid Bogesunds vandrarhem/Café Parkvillan (59.395434, 18.288717).

GPS-fil, Bogesundslandet runt, All in >>


📷 Bilder

Välkomnande skylt utmed bilvägen.

Välkomnande skylt vid gamla ångbåtsbryggan nedanför slottet.

Bogesunds Slott - mäktigt och välvårdat.

Café Parkvillan

STF vandrarhem (Slottsvandrarhemmet)

Café Morfarsstugan vid Tenöbadet (sommartid).

Ellboda eldstuga. Grilla inne eller ute, bara att välja.

Kan inte bli så mycket tydligare var du är någonstans.

Ellboda eldstuga - inomhusgrill och gott om sittplatser.

Ved finns vid Ellboda.

Torrdass vid Ellboda, funkar året runt.

Flera vindskydd med eld/grillplatser finns på Bogesundslandet. Det här är vid Hejesjön.

Ved finns oftast. Det här är vid grillplatsen vid Dammstakärret.

Bra skyltat med tydlig information. Det här är vid STF vandrarhem.

Tydliga skyltar. Det här är vid Ellboda.

Tydliga skyltar. Det här är vid parkeringen vid Broknäsvägen.

Svårt att springa fel. Bild strax väster om STF vandrarhem.

Skyltat till både vandringsleden och vindskyddet.

Här rastar du :-) -"frågor på det"?

Här möts Blå leden och Dammstakärrsrundan.

Det finns en del äldre skyltar som fortfarande fyller en funktion.

Underhållet är bra och spänger hjälper dig över små vattendrag. Här är det röjt efter stormen Alfrida vintern 2019.

Oftast spänger där det behövs.

Cykling är tillåtet på anvisade cykelstigar.

Visa hänsyn och lämna företräde. Använd sunt förnuft. Är det oklarheter gäller turordningen ovan.

Tydliga skyltar visar var du kan cykla.

Angarns- och Bogesundskilen - en grön kil som behövs.

Kommentarer

  1. The Best New Slots & Casinos - DRMCD
    At The Wheel Casino, you'll find over 수원 출장안마 80 casino 김해 출장안마 games, including the 안양 출장샵 latest video slots from 김천 출장안마 the developers AtGames and Dream Catcher, as well as more 충청북도 출장샵

    SvaraRadera

Skicka en kommentar