Blå leden, Vaxholm - Täby (alternativ led), 29.5k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / VAXHOLM / BOGESUNDSLANDET
★★★★☆ (trail run)

BLÅ LEDEN, VAXHOLM - TÄBY (ALTERNATIV LED)

Upplev fantastiska Bogesundslandet - det bästa av Blå leden!

Den här rundan är verkligen magisk på alla sätt och innehåller en uppsjö av olika naturslag och miljöer där inget är det andra likt. Äventyrskänslan är också stor då äventyret kräver en del logistik och du förflyttar dig från A-B. Kan knappast bli bättre.

Blå leden är en officiell vandringsled i Stockholms utkanter som går från skärgårdens huvudstad Vaxholm via Rydbo och Åkersberga till Domarudden (där den ansluter till Roslagsleden) samt har en avstickare på ca 9 km till Täby och Löttinge (där den också ansluter till Roslagsleden).

Rundan som beskrivs här går från Vaxholm till Täby och Viggbyholms station men med en alternativ avslutning sista milen som inte följer den officiella avstickaren. Allt för att få så mycket trail, vacker natur och vattenkänning som möjligt.

Ta med dig en grupp likasinnade och boka av en dryg halvdag så har ni ett minne för livet in på löpkontot. Missa för guds skull inte att fika på Viggbyholms stationscafé när ni kommer dit.


VAXHOLM - TÄBY (ALTERNATIV LED)

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen. Observera också att jag sist i beskrivningen har en del bilder som visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

➡️ Distans: ca 29.5 km

➡️ Alternativa distanser
19 km, samma start men exit från trafikplats Kulla med buss.
21 km,  samma start men exit från Rydbo med Roslagsbanan.

🔁 Typ av slinga: A-B, en väg

🕑 Tidsåtgång: 3,5 - 5 h

↗️ Höjdmeter upp: 448 m

↘️ Höjdmeter ner: 437 m

↕️ Höjdskillnad: 46 m (1 - 47 m)

🔶 Svårighetsgrad: Mellan (3 av 6)

💚 Endurance level: Medel (3 av 6), för en aktiv löpare och uppåt

Mountain level: Kuperad (5 av 10)

⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5)

🌐 Isolering: Liten (2 av 5), ha dock alltid med dig så att du klarar av en nödsituation då stigen stundtals är lite trafikerad, framförallt under vintern och i synnerhet sista delen av sträckan utanför Blå leden, framförallt på östra sidan av Hägernäsviken som är lite av ett ingenmansland.

⚠️ Faror: -

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning.

🔍 Naturegenskaper: -

👣 Underlag: Nästan uteslutande smal stig, lite asfalt i Vaxholm och vid Östra Ryds k:a samt några km grusvägar på Bogesundslandet, framförallt precis innan du lämnar Blå leden.

🔵 Trail head, start: Vaxholm (hamnen) (59.40175, 18.35284).

🔴 Trail head, stopp: Viggbyholms station (Roslagsbanan) (59.449, 18.10421).

🅿️ Parkering: Viggbyholms station (59.44867, 18.10314), Viggbyholms station/Bergtorpsskolan (59.44803, 18.10219) eller Roslags-Näsby Trafikplats vid Näsbydal (59.43675, 18.06750) beroende på logistikupplägg, läs mer nedan.

🚌 Kommunikationer: Ta buss 670 från busshållplats Roslags-Näsby trafikplats (bredvid Shell-macken vid E18) och åk ut till ändhållplatsen i Vaxholm (hamnen), tar ca 30 min. Bussen går att ta från Tekniska högskolan eller Danderyds sjukhus också. Vill du hoppa över löpningen genom pittoreska Vaxholm (på ca 2 km) kliver du av vid busshållplats Pålsundsvägen och springer nerför Pålsundsvägen till bron över till Bogesundslandet och hoppar på stigen där.

Oftast kan du även ta Waxholmsbåten eller Ciderella (Strömma) till Vaxholm från centrala Sthlm, Nacka Strand, Hasseludden eller Lidingö (Gåshaga)!! VA!! Det om något vore ett ballt äventyr.

Hemfärd sker med Roslagsbanan från Viggbyholms tågstation.

Tidtabeller på SL.se, Waxholmsbolaget.se och Stromma.se (Cinderella).

Märkning: Blå leden är en officiell led och är märkt med blå färg (nähä?!). Sista milen (när du lämnar Blå leden) är dock helt omärkt och kräver ViewRanger-app (eller liknande), en karta, gps eller lite lokalsinne men enkelt beskrivet så följer du kusten via Östra Ryds k:a, Rydboholms slott och rundar Hägernäsviken längst in i Värtan innan du viker av åt höger efter fängelset i Täby och springer in under E18 och sen mer eller mindre följer Roslagsbanan (spring över på högra sidan vid Hägernäs tågstation, den är vackrare) till Viggbyholms tågstation.

🚰 Vatten: Hamnen i Vaxholm, Tenöbadet (sommartid), Bogesunds vandrarhem (strax efter slottet), Viggbyholms stationscafé.

🚾 Toaletter: Hamnen i Vaxholm, Tenöbadet (sommartid), Bogesunds vandrarhem (strax efter slottet), Viggbyholms stationscafé.

☔️ Skydd/grillplatser: Vindskydd och grillplats vid Värmora (liten avstickare efter ca 8k) samt vid Hegesjön (liten avstickare efter ca 13k).

☕️ Fika: Flera fik finns utmed hamnen i Vaxholm, Café Morfarsstugan vid Tenöbadet (sommartid), Café Parkvillan vid Bogesunds slott (öppet lör-sön 12-16 apr-okt) och Viggbyholms stationscafé (året runt).

🌲 Naturreservat: Bogesundslandets naturreservat.

👀 Sevärdheter: Vaxholm, Bogesunds slott, Östra Ryds k:a, Rydboholms slott och Engelska parken.

Förslag på upplägg

Grundupplägget är att ta bussen till Vaxholm och springa tillbaka till Täby.

Kommer du med bil parkerar du på lämpligt ställe i Täby, förslagsvis i närheten av Roslags-Näsby trafikplats och Roslagsbanan (Näsbydal är en bra plats med flera gratisparkeringar). Är ni flera bilar så parkerar förslagsvis en vid Viggbyholms station (en liten gratisparkering finns vid tågstationen och en stor gratisparkering vid Bergtorpsskolan precis bredvid) där alla plockas upp av den andra bilen som sen åker och parkerar i närheten av E18 och trafikplats Roslags-Näsby.

Spring sen över E18 till busshållplatsen i närheten av Shell-macken och ta buss 670 till Vaxholm. Gå av i hamnen (ändhållplats) och insup atmosfären i Vaxholm innan du påbörjar ditt äventyr västerut. När du kommer fram till Viggbyholms station är en stark rekommendation att du tar dig tid att fira ditt äventyr med en go-fika på Stationscaféet innan du tar dig vidare hemåt.

Hela sträckan Vaxholm (hamnen) - Täby (Viggbyholms station) är drygt 29 km men det går att vika av efter ca 18 km och springa vidare på Blå leden till Rydbo och där ta Roslagsbanan och då får du ihop ca 21 km. Du kan även kliva av efter ca 19 km vid trafikplats Kulla (där Blå leden korsar väg 274) och ta buss till Täby, Danderyds sjukhus eller Tekniska högskolan. Observera dock att rundan som beskrivs här varken passerar Rydbo eller trafikplats Kulla utan du måste vika av från rundan.

Stora delar av sträckan, de första 18.5 km, går på Blå leden men jag har modifierat rutten lite så att den sista milen springs utmed Kyrkfjärden och Värtan (istället för via Rydbo som är den normala sträckningen) och då passerar du även sevärdheter som Östra Ryds k:a, Rydboholms slott och Engelska parken innan du rundar norra stranden av Hägernäsviken och passerar fängelset och Rönningesjön för att slutligen gå i mål på Viggbyholms station.

För att verkligen få ut det mesta av rundan bör du vara observant på att du efter Rydboholms slott ska springa utmed slottsstaketet ner till Kyrkfjärden och att du tar stigen längs med vattnet hela vägen bort till Roparudden och Parkudden och det smala sundet där, framförallt på hösten när löven är alldeles guldgula är denna sträcka helt magisk.

Även när du närmar dig Sandviksudd på östra sidan av Hägernäsviken är det roligare om du lämnar grusvägen strax efter husen vid Norrängen och tar dig ner till den minimala stigen utmed vattnet innan du genar över hästhagarna vid Katrineberg bort mot grusvägen. Små detaljer kan tyckas men de höjer upplevelsen avsevärt. Min GPS-kurva följer beskrivningen ovan.

En fantastisk sträcka för alla som gillar trail-löpning, äventyr och långpass. Sträckan går även att göra med MTB men då ska du klara teknisk stig. För MTB är det viktigt att du respekterar de lokala regler som gäller på Bogesundslandet och vid Engelska parken (bredvid Rydboholms slott).

🔀 Andra turer i närheten
- 6k, Bogesundsladet: Askrikerundan, ★★★☆☆
-  7k, Bogesundslandet: Frösviksrundan, ★★★★☆
- 9.5k, Bogesundslandet: Stora Slottsrundan, ★★★★☆
- 10k, Bogesundslandet: Stortallsrundan, ★★★★☆
- 10k, Bogesundslandet: Dammstakärrsrundan, ★★★★☆
- 17.5k, Bogesundslandet: Väst, ★★★☆☆
- 20.5k, Bogesundslandet: Öst, ★★★★☆
- 31.5k, Blå leden: Vaxholm-Täby, ★★★☆☆
- 32.5k, Bogesundslandet runt, ★★★★☆
- 37k, Blå leden, Domarudden-Vaxholm, ★★★☆☆

📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Blå leden, Vaxholm - Täby (alternativ led) >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Blå leden, Vaxholm - Täby (alternativ led) >>

📚Läs mer
Bogesunds slott
Cafe Parkvillan
STF Vaxholm/Bogesund Vandrarhem
Viggbyholms Stationskafe

Bilder
De flesta bilderna nedan är från en tur med Trailrun4fun den 19 jan 2019 då vi var 21 personer som äventyrade mellan Vaxholm och Täby.

Starten i Vaxholm, precis där du kliver av bussen.

Precis efter Pålsundsbron, här börjar stigen (Blå leden) in till vänster (i löpriktningen).

Café Morfarsstugan vid Tenöbadet (öppet sommartid).

Bogesunds slott

Café Parkvillan vid Bogesunds slott (öppet lör-sön 12-16 apr-okt)

STF Vaxholm/Bogesund. Finns toalett, vatten och möjlighet att värma sig.

Det finns fler stigar att upptäcka på Bogesundslandet.

Det är tillåtet att cykla MTB, men inte överallt.

På kort avsnitt grusväg efter viken Eke fjärd, starx norr om Ellboda.

Naturlig hinderbana tack vare stormen Alfrida.

Den 400-500 m långa spången utmed Hägernäsviken, precis innan fängelset i Täby.

Kommentarer