Skåne 28 april - 2 maj

Välkomna på en oförglömlig trailhelg till Österlen - Sveriges Provence.


Närmare Nangijala och Körsbärsdalen än så här kommer du inte.

Resmål

Källagården, Brösarp, Österlen, Skåne
Hitta hit (google maps >>)

Datum

Ons 28 april - sön 2 maj. Kom och åk när du vill och det passar ditt schema.

Boende

Vi har hyrt en egen tältplats i skogsbrynet vid en minisjö precis bredvid Källagårdens B&B (Brösarp) där det finns tillgång toalett, rinnande vatten och parkering. Här slår vi upp våra egna tält och eftersom du har bilen i närheten finns det inga krav på att det ska vara lättviktstält/utrustning utan du kan använda din vanliga campingutrustning om du vill och det här gäller ju naturligtvis även mat och dryck. Välj själv.... frystorkat och källvatten eller trerätters med vinpaket och allt där emellan, bara din fantasi sätter gränserna.

Tälten får stå kvar på dagarna så inget behöver plockas ner. Vi kommer kunna fixa eldstad och det finns fri tillgång till ved. Vi har beställt dit en bastu på hjul att ställa upp bredvid sjön vilket kan vara skönt vid kallbad och tvagning. Vi har tom en egen skidbacke precis bredvid oss ifall vi får höjdmetersabstinens (Ornahög alpincenter >>).

Källgårdens B&B ligger i utkanten av byn Brösarp, tar 5 min att gå till affär, gästgivaregård, apotek m.m.

Hitta hit (google maps) - ca 60 mil från Sthlm och tar mellan 6-7 timmar utan stopp.

Om någon vill så kan det finnas rum/sängplatser kvar på Källagårdens B&B vilket i så fall bokas av var och en.

Nangijala och Körsbärsdalen


När Astrid Lingdgrens bok Bröderna Lejonhjärta filmatiserades valde man att förlägga delar av ”Nangijala” till Källagården. Filmteamet byggde då upp Jonatans och Skorpans hem Ryttargården i östra delen av odlingen som gränsar till Brösarps södra backar. Stora gamla körsbärsträd omringar inspelningsplatsen och den gör verkligen skäl för namnet Körsbärsdalen.

Resa

Du ombesörjer resan dit och hem själv och även ev. resor på resemålet. Du åker alltså dit i egen bil och med de personer du brukar umgås med. Från Sthlm är det ca 60 mil och tar mellan 6-7 timmar utan stopp. Hitta till Källagården (google maps >>)

Kostnader boende etc.

Vi delar på kostnaderna vilket i dagsläget är 8.000, jag lägger ut så länge så swishar ni mig efteråt vilket jag återkommer om;
- Tältplats, parkering, vatten, ved; 4.500:-
- Bastu på hjul; 3.500:-
- Blir vi fler än 20 pers tillkommer 75:-/person/natt

Mat och dryck

Alla ombesörjer sin egen mat och dryck under hela resan. Se till att införskaffa allt på hemmaplan och gör endast akuta inköp på plats. Rinnande vatten finns i anslutning till tältplatsen.

Frukost går att beställa från Källagården för 90:-/pers om man vill och då ingår vanligtvis yoghurt, müsli, kokt ägg, nybakade bullar, pålägg, grönsaker, frukt och bär efter säsong i trädgården, gårdens äppelmust och en varm dryck i form av nybryggt kaffe, te eller chokladmjölk.

Ang. covid

Se sist i texten också. Bollen är rund och allt kan hända men vi har försökt covid-säkra helgen så gott det går. Deltagande sker på egen risk och vi har full förståelse för att man väljer att stanna hemma eller hitta på andra saker. Det här är heller inte en organiserad resa utan vi har mer möjliggjort för de som vill att ta del av en magisk långhelg på Österlen med ett flexibelt och luftigt upplägg. Eventet är också helt självförsörjande, inget samordnas och alla sköter sig själva.

Löpning i 3-4 dagar

Vi har alla olika ankomstdagar, avresedagar, önskemål, förutsättningar och träningsbakgrund så vi kommer inte att kunna hålla ihop ett större gäng som gör allt tillsammans utan det kommer finnas många alternativ på vårt smörgåsbord där du är med på det du vill och kan och vad som är rimligt gällande covid-rekommendationer.

Jag kommer att innan avfärd att lägga upp ett antal rutter där du själv kan plocka det som är intressant, se nedan. Jag kommer även presentera ett upplägg som jag själv försöker hinna med där alla är välkomna att hänga med på hela eller delar av dagarna utifrån egna preferenser.

Vi kommer även ha tillgång till en löparguide som kan ta grupper på upp till 8 gäster om någon är intresserad. Se längre ner för mer info. Måste i så fall förbokas.

Vill man inte springa alla dagar så finns all möjlighet för fantastisk vandring eller MTB och vår löparguide ovan är även MTB-guide och har plockat ihop ett antal olika paket ifall någon är intresserad. Varför inte varva löpning med MTB och vandring. Cykel och hjälm ingår i priserna så du behöver inte ens ta med dig en cykel.

Kallbad

Naturligtvis kommer det finnas tillgång till magiska kallbad för de som vill, antingen i sjön vid vårt tältläger eller så tar vi bilarna och åker ner till havet i öster, ex.vis till Haväng eller till Knäbäckshusen vid Stenshuvud.

Kuriosa

Under sin skånska resa 1749 passerade Carl von Linné genom Brösarps backar. Men det är en annan person som i högre grad bidrog till att göra Brösarps backar kända över hela landet; prins Eugen, målarprinsen. Hans oljemålningar fångade inte bara backarna utan även molnbildningar och det ”sydländska ljuset”. En gång i tiden fanns storstilade planer på golfbanor, skidbackar och diverse fritidsanläggningar i Brösarps backar. Detta inspirerade Hasse och Tage att göra filmen Äppelkriget. Några år senare blev backarna kuliss när Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta spelades in. Källagårdens äppelodlingar fick agera Körsbärsdalen och området blev en del av Nangijala tillsammans med backarna bredvid. Därefter blev Brösarps backar ”Bregottfabriken” med svenska folket genom Arlas reklamkampanjer under flera år.

LÖPNING

Brösarps backar och Verkeåns naturreservat

Brösarps backar är för många själva sinnebilden av Österlen. Här blommar gullvivorna och här tuffar ångtåget genom det böljande landskapet. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång. De mest kända backarna är de södra och norra, men den som ser sig runt upptäcker snart att backlandskapet omgärdar hela byn i alla väderstreck. 

Brösarpsbygden bjuder på över 100 km markerade vandringsleder, det mesta i Verkeåns vackra naturreservat där Skåneledens olika dragningar utgör nästan hälften. I verklighetens Nangijala finns över 3 000 hektar naturreservat med hedar, skogar, porlande källor och hav. 
Läs mer om vandringslederna >> 




Brösarp - Haväng, t.o.r 21 km

Skåneleden och Backaleden, rundslinga från tältlägret.

Brösarp - Verkasjön, t.o.r 26 km

Skåneleden och Backaleden, rundslinga från tältlägret.

Backaleden, 18 km

A till B, kräver bil till start och annan bil vid mål.

Glimmebodaleden, 5 km

Brösarp bjuder på många backar. De mest majestätiska av dem alla är Brösarps norra backar och därför har de en egen led, den blåmarkerade Glimmebodaleden, rundslinga. Kräver bil till start.

Österlencirkeln, 33-37 km



Skåneleden gör en egen loop runt Brösarp vilken bjuder på ett väldigt variationsrikt landskap med bland annat lila ljunghedar, böljande backar, djupa bokskogar och Skånes högsta vattenfall. Rundslinga. Går att springa från tältlägret eller ta bil till större parkering för att korta ner rundan med 4 km.

Stenshuvud nationalpark, 11 km



Stenshuvud nationalpark >>
En bit magi på Österlen.
Karta (pdf)
Hitta till huvudentrén (google maps) >>
Parkera vid Knäbäckshusen (google maps) >>

Jag har gjort en rundslinga på 11 km som går att korta ner om man vill som utgår från Knäbäckshusen där vi även kan avsluta med kallbad innan hemfärd till tältlägret. Förhoppningsvis hinner vi med en fika eller glass på Kaffestugan annorlunda innan de stänger kl. 16..., en helt klart annorlunda upplevelse.

Hammars backar - Kåseberga - Sandhammaren, 20 km

Hammars backar







Sandhammaren

Rutten går på Skåneleden över Hammars backar - Kåseberga - Backåkra - Hagestads naturreservat - Sandhammaren, A till B rutt som kräver bil vid start och mål. Förslagsvis äter vi lunch i Kåseberga.

Forsakar & Degeberga backar, 5.5 km

Forsakar är en djup ravin med flera forsande vattenfall, som sägs vara verk av jättar, omgiven av en trolsk och sägenomspunnen bokskog, hemvist för pysslingar, näcken och skogssnuvan. Det övre fallet har en fallhöjd på 7,4 meter och det nedre, som är delat av en avsats, har en total fallhöjd på 10,6 meter. Avsatsen, ”karet”, har gett upphov till namnet Forsakar.

Jag har gjort en rundslinga på ca 5.5 km som täcker in allt som finns att se, inkl. Degeberga backar.

Friseboda

Friseboda lockar med vidsträckt dynlandskap och sandstrand längs med Hanöbukten. Bortom sandstranden tar ett trolskt landskap med höga sanddyner, knotiga tallar och en gråvit matta av lavar vid.

Söderåsen nationalpark, 15 km



Söderåsens nationalpark
Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter.
Karta (pdf) >>
Folder (pdf) >>
Hitta till huvudentrén, parkeringen vid Skäralid (google maps >>)

Jag har gjort en rundslinga Söderåsen "Best of" på 15 km som till största delen går på lederna Skåneleden, Hjortsprångsrundan, Kopparhattsrundan och Liakroksrundan.


Christinehofs Ekopark



Inom Christinehofs ekopark finns flera utmärkta vandringsleder att vandra på, från 1,4 till 12 kilometer. Alla leder har sin utgångspunkt på parkeringsplatsen vid Christinehofs slott. Fiskabäcksleden och Hallamöllaleden går delvis längs Skåneleden.

Löparguide och MTB-guide

Guiden heter Helena Rimfors och driver företaget Jordnära upplevelser >>

Se guideförslag nedan..... (måste förbokas). Meddela mig så samordnar jag det hela med Helena. Vi skulle ex.vis kunna göra så att vi kör Änglamarksrundan på torsdag eftermiddag, Nangijalaturen på fredag förmiddag och MTB-guidning på lördagen för de som vill. Bara ett förslag. Vi syr ihop något som passar alla. Hör av er så löser vi det.

Nangijalaturen
Ca 16km. Start från Källagården i Brösarp, genom äppelodlingen till platsen där filmen Bröderna Lejonhjärta spelades in. En riktigt fin och utmanande tur över backarna mot havet. Genom beteshagar, frukt- och vinodlingar.  med utsikt över Hanöbukten, Stenshuvud och en milslång sandstrand.
Ca 2h. Pris: 420kr/person, minst 3 pers, max 8 pers. Lokal äppelmust och energibar ingår.

Änglamarksrundan
ca 11-12 km. Start från Källagården i Brösarp. En variationsrik tur som börjar med en visning av gårdens fruktodling för att vidare gå förbi kallkällor, genom bokskog och Brösarps backars gömda stigar som bjuder på mycket höjdmeter och milsvid utsikt. Vi springer genom naturskönt sagolandskap fyllt med kulturhistoria. drygt 1h. Pris: 320kr/person, minst 3 pers, max 8 pers. Lokal äppelmust och energibar ingår.

MTB-guidning 1 av dagarna
Guidad MTB upplevelse max 5 personer. Du får introduktion, personlig coaching och teknikträning i vår skill park med målsättning att utveckla dig som mtb-cyklist! Först en clinic på plan mark och i backe, sen rullar vi ut en tur på de fina stigarna med guiden Helena. Vi anpassar guidning och stigval helt efter er kapacitet. Nybörjare är varmt välkomna. Är du redan proffs men letar efter det roliga, så kan vi visa dig! Jordnäras utsökta picknickpaket kan beställas till, 95kr/pers, Vi vet många galet fina pick nick spots!

Pris
2,5 timmar 760kr per person inklusive MTB och hjälm. 
4 timmar 1140kr per person inklusive MTB och hjälm. 
Heldag 1480kr per person inklusive MTB och hjälm. 

Detta ingår
Personlig coaching och vägledning av professionell guide
MTB av märket kona honzo
Hjälm
Äppelmust och powerbar.


Förslag på program

Ons 28 april
Resa från Sthlm
Kort löpning i närområdet

Tor 29 april
Brösarp - Haväng t.o.r. 21 km
Glimmebodaleden på eftermiddagen, 5 km

Fre 30 april
Österlencirkeln, 33-37 km

Lör 1 maj
Hammars backar - Kåseberga - Sandhammaren, 20 km
Lunch i Kåseberga
Stenshuvud nationalpark på vägen hem, 11 km

Sön 2 maj
Hemresa
Söderåsen nationalpark för de som vill klämma ut det sista, 15 km

Covid-19

Alla har säkert en åsikt om detta så jag kommer inte gå in i detalj kring detta men följande riktlinjer gäller;
- är du sjuk (oavsett sjukdom) så stannar du hemma
- är någon i din familj eller närhet sjuk i covid så stannar du hemma
- vi reser ner i egen bil eller med de som du normalt umgås med. Det här gäller även på resemålet.
- se till att inhandla allt du behöver med dig på din hemmaort. Komplementhandla endast i nödfall.
- vi bor i eget tält eller med din(a) närmaste kompisar, vi sprider ut oss på tältplatsen så gott det går.
- vi håller avstånd i alla skeenden under vår vistelse, från morgonbestyr, löpning, runt lägerelden etc.
- blir du sjuk under resan är det ditt ansvar att ta dig hem på lämpligt sätt
- vi följer FHM riktlinjer och rekommendationer
- håll dig uppdaterad på vad som gäller
- ta med munskydd ifall du kan komma att behöva det av någon anledning, ex.vis om du behöver besöka en butik.
- ta med egen handsprit

Kommentarer