Törnskogen, Vildmarksstigen, 8.5k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / SOLLENTUNA / TÖRNSKOGEN
★★★★☆ (trail run)

TÖRNSKOGEN, VILDMARKSSTIGEN

En enastående runda där du upplever riktig vildmark i storstadens närhet.

Rundan är en ren njutning och en av de härligaste lite kortare rundorna du kan göra i Storstockholm där du får trailupplevelsen komprimerat till ett förståeligt format även för de lite mer ovana. Perfekt nybörjartrail och grym runda om du vill springa med hela familjen. Väl värd en omväg.

I Törnskogen finns en mosaik av olika skogstyper där urgamla tallhällmarker och granskog dominerar. Skogen blandas med våtmarker som mossar och kärr och denna variation av miljöer ger förutsättningar för områdets rika djur- och växtliv. Naturen är kuperad och du får en vacker utsikt från de högsta hällmarkerna.

Ner mot Norrviken sluttar det brant och den otillgängliga terrängen här har hindrat skogsbruk så därför finns det på flera ställen längs med Norrvikens strand avsnitt med närmast urskogsliknande karaktär. Strandremsan kantas av alar och här kan man t.ex. få syn på bävrar.

Enda smolket i bägaren är att du hör E4:an och/eller Norrortsleden under nästan hela rundan, framförallt när träden saknar sina löv, men rundan är så fin i övrigt att den definitivt är värd 4 stjärnor (= grym).

VILDMARKSSTIGEN

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen. Observera också att jag sist i beskrivningen har en del bilder som visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

➡️ Distans: ca 8.5 km

➡️ Alternativa distanser: -

🔁 Typ av slinga: A-A, rundslinga/loop

🕑 Tidsåtgång: 60-80 min

↗️ Höjdmeter upp: +154 m

↘️ Höjdmeter ned: -154 m

↕️ Höjdskillnad: 47m (66-19m)

🔶 Svårighetsgrad: Mellan (3 av 6)

💚 Endurance level: Minimum (1 av 6), från nybörjare och uppåt

Mountain level: Ganska kuperad (3 av 10)

⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5)

🌐 Isolering: Liten (2 av 5)

⚠️ Faror: -

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Rundan går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning. Testa att springa den i gryning eller skymning för en annorlunda upplevelse, framförallt på våren då fåglarna sjunger som vackrast.

🔍 Naturegenskaper: smal teknisk stig, naturreservat, urskog, klipphällar, kuperat, längs med vatten

👣 Underlag: hårt packad skogsstig, rötter, stenar, klipp- och berghällar, ett fåtal spänger

🔵 Trail head, start: Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060)

🔴 Trail head, stopp: Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060)

🅿️ Parkering: Liten gratisparkering vid änden av Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060). Alternativa parkeringar är vid Porsvägen 128 (Vaxmora) eller vid Turebergs klubbstuga i änden av Gammelvägen.

🚌 Kommunikationer: Åker du kommunalt tar du buss 527 från Sollentuna station (pendeltåg) och kliver av vid busshållplatserna Vaxmora eller Gustavsbergsleden. Tidtabeller på SL.se.

Märkning: Officiell led (skapad av Naturskyddsföreningen) som är märkt med avsågade rundstavsbitar (cirklar) som är fastspikade i träden ca 2 m över mark (se bild överst). Leden är även sporadiskt markerad med mindre stenar uppställda på varandra. Det är dock svårt att se markeringarna, både för att de sitter glest och för att de smälter in i naturen vilket gör det väldigt svårt att hitta utan hjälp. Större riktningsförändringar markeras (ibland) med pilformad träpinne med en cirkel målad på sig.

Förslagsvis håller du stenkoll på gps-spåret då och då eller springer med någon som hittar första gångerna. Leden är markerad för att springa moturs och officiell startpunkt är vid Vaxmora torp även om den här rundan startar vid Båtmansvägen.

🚰 Vatten: -

🚾 Toaletter: -

☔️ Skydd/grillplatser: Grillplats vid Vaxmora torp (ved finns men ta med tändstickor).

☕️ Fika: -

🌲 Naturreservat: Södra Törnskogens naturreservat.

👀 Sevärdheter: Törnskogsmossen, sjön Snuggan (norrorts högst belägna sjö), hällmarkerna, de äldre granskogarna, våtmarkerna, lövskogarna, kulturmiljöerna, förkastningsbranten ner mot Norrviken, löpningen längs med Norrvikens östra strandkant, Vaxmora torp, sprickdalslandskapet.

Förslag på upplägg

Ta bilen och parkera vid Båtsmansvägens slut i Vaxmora, precis på gränsen till Törnskogen där den här rundan börjar. Officiell startpunkt är visserligen vid Vaxmora torp men den ligger krångligt till så bättre att börja vid Båtmansvägen (om du kommer med bil).
Längst in vid parkeringen finns en informationstavla och till höger om den går en större stig rakt in i skogen. Spring in på den och efter ca 50m tar du höger på första stigen du korsar och vips så är du på Vildmarksstigen som du springer moturs.

Efter drygt 500 m kommer du fram till Södra Törnskogsmossen där dimman brukar ligga tät tidiga mornar. Strax viker stigen åt vänster in i skogen igen och du klättrar över en liten magisk bergknalle innan du i nästa nedförslöpa kan skymta sjön Snuggan genom skogen vilket faktiskt är norrorts högst belägna sjö (1 km). Antingen springer du fram till sjön för lite plask och lek innan du kör vidare eller så nöjer du dig med att ha sett den mytomspunna sjön och fortsätter direkt.

Strax efteråt går stigen brant neråt hela 30 meter ner i en djup dalsänka där du m.h.a en längre spång kan ta dig torrskodd över våtmarkerna (1,8km). Se upp så du inte missar att svänga höger ut på spången bara då det är lätt att fortsätta den fina stigen rakt fram. Direkt efter spången börjar klättringen uppför en ännu högre brant innan stigen vänder kraftigt neråt igen mot Grönanvägen (grusväg) som du korsar (2,7km).

Direkt ny klättring uppåt där du når ett magiskt trailavsnitt på hela 2,5 km där du springer över glesa hällemarker och slingrande stigar. Här är det bra att du har lite koll på markeringarna eller gps-spåret så du inte springer vilse på alla stigar som går kors och tvärs. Avslutningen går brant neråt på vacker smal stig genom tät granskog innan du ramlar ut på ängarna vid gården Grönan (5,1 km).

Sväng vänster och korsa grusvägen in i skogen för nästa magiska trailavsnitt som böljar upp och ner genom skogen. Ta den korta omvägen upp på berget efter ca 5,7 km och blicka ut över Norrviken. Tillbaka till stigen igen för en härlig utförslöpa nerför branten mot Norrviken och den fina stigen utmed vattnet. Sväng vänster (6,3km) och följ vattnet nästan 1 km innan du viker av vänster rakt uppför backen mot Vaxmora torp. Sträckan utmed vattnet kan ibland vara ganska utmanande med fallna träd huller om buller över stigen.

Efter Vaxmora svänger stigen vänster (spring alltså inte över den lilla träbron direkt vid torpet) och följer ett större dike en kort bit innan du viker höger över diket och vidare utmed högra sidan av en större våtmark mot sista rejäla stigningen som du mödosamt behöver klättra över för att strax efteråt kunna skymta parkeringen och målet.

Fick du inte nog av Törnskogen så förlänger du bara rundan genom att ta valfri stig rakt in i naturreservatet och spring runt lite på måfå, det finns ett stort finmaskigt nätverk av stigar som går kors och tvärs genom naturreservatet så att ta sig fram är aldrig ett problem. Dock kan det vara lite svårare att hålla koll på var man är så var lite observant på väderstrecken.

Området avgränsas ganska naturligt av Norrviken (västerut), Norrortsleden (österut), bebyggelsen vid Vaxmora och Gusvavsbergsleden (söderut) och grusvägarna Sköldnoravägen och Drottning Kristinas väg (norrut).

🔀 Andra turer i närheten
- 5k, Törnskogen, Urtid-Istid-Nutid (UIN), ★★★★☆+
- 20.5k, Törnskogens naturreservat deluxe, ★★★★☆
- 23k, Norrviken runt+Vildmarksstigen, ★★★☆☆+


📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Törnskogen, Vildmarksstigen >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Törnskogen, Vildmarksstigen >>

📚 Läs mer
Naturskyddsföreningen, Törnskogen >>
Sollentuna kommun, vandringsleder i Törnskogen >>
Sollentuna kommun, Törnskogens naturreservat >>
Naturkartan, Törnskogen >>

Bilder
Parkeringen

Vaxmora torp

Vaxmora torp

Ved


Grillplats med ved vid Vaxmora torp

Märkning, rund cirkel

Märkning, rund cirkel

Officiell startplats, vid Vaxmora torp.

Skön löpning genom gles tallskog.

Stormen Alfrida har skapat hinderbana utmed Norrviken.

Märkning utmed leden, stenar staplade på varandra.

Kommentarer