Mälaröarna: Adelsö vandringsled, 18.5k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / MÄLARÖARNA / ADELSÖ
★★★☆☆ (trail run)

MÄLARÖARNA: ADELSÖ VANDRINGSLED

En frisk fläkt ute i Mälaren som lämpar sig för fart.

Vill du uppleva lite nya stigar som är relativt lätt-löpta med känsla av landet och skärgården är det här rundan för dig. Avsaknaden av större stenar och rötter gör att rundan blir relativt oteknisk och känslan är, trots 250 hm, att den är ganska flack då de flesta höjdmeter ligger samlade i 4-5 kraftigare stigningar. Stigens karaktär gör helt enkelt att du kan sträcka ut löpsteget lite och hålla en lite högre trailfart än vanligt om du vill.

Rundan som beskrivs här går till största delen på Adelsö vandringsled som passerar både gravfält och fornborgar. Den passerar även öns högsta punkt Kunstaberget (54 m.ö.h.) med sitt utsiktstorn från vilken du har milsvid utsikt över Mälaren. Dessutom går leden förbi Adelsö-Sättra Naturreservat med gammal, orörd skog som ligger vackert sluttande ner mot Västerhavet och Mälaren.

Den här rundan passar även utmärkt för MTB men då skulle jag förlänga turen runt hela Adelsö eller kombinera med stigarna på Munsö, Ekerö och/eller Lovö.


ADELSÖ VANDRINGSLED

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen. Observera också att jag sist i beskrivningen har en del bilder som visualiserar äventyret i kronologisk ordning.
Utskriftsvänlig karta - Adelsö vandringsled >>

➡️ Distans: 18.5 km

➡️ Alternativa distanser
14.5 km, parkera vid startportalen (Norrängens parkeringsplats,  59.384223, 17.515342) och skippa Röda spåret och fornborgen på Skansberget.

16.8 km, parkera vid startportalen (Norrängens parkeringsplats,  59.384223, 17.515342) och skippa Röda spåret.

🔁 Typ av slinga: A-A, rundslinga/loop

🕑 Tidsåtgång: 2,5 - 3 tim

↗️ Höjdmeter upp: +250 m

↘️ Höjdmeter ner: -250 m

↕️ Höjdskillnad: 53m (54-1m)

🔷 Svårighetsgrad: Lätt/mellan (2 av 6)

💚 Endurance level: Lätt (2 av 6), för en passionerad joggare och uppåt

Mountain level: Kuperad (4 av 10) (< 400 hm)

⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5). Västra sidan av ön är dock vindkänslig då stigen går precis utmed vattnet.

🌐 Isolering: Liten (2 av 5). Ha dock alltid med dig tillräcklig mängd vätska och energi samt ditt normala säkerhets-kit ifall olyckan är framme.

⚠️ Faror: -

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Rundan går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning, men ska jag rekommendera någon årstid så är det nog våren i april-maj som gäller då vitsipporna blommar och naturen börjar grönska.

🔍 Naturegenskaper: Allt från öppet kulturlandskap, åker- och hagmark till tätare granskog och gles tallskog på hällmarker. Mycket av löpningen sker även precis bredvid eller i närheten av Mälaren.

👣 Underlag: En blandning av grusväg, skogsväg, bredare stig och smal stig. Asfalt kring samhället Lilla Stenby vid färjeläget.

🔵 Trail head, start: Start sker från infartsparkeringen på Adelsö, nära färjeläget (59.384333, 17.525500).

🔴 Trail head, stopp: Stopp sker från infartsparkeringen på Adelsö, nära färjeläget (59.384333, 17.525500).

🅿️ Parkering: Gratis parkering på Adelsö, nära färjeläget (59.384333, 17.525500).

🚌 Kommunikationer: Buss 311/312 från Brommaplan till och från färjeläget på Munsö (hållplats Sjöängen). Läs mer på SL.se. Ta bilfärjan över till Adelsö, se tidtabell >>.

Skulle du av någon anledning behöva åka buss på Adelsö så är hela Adelsö ett ”vinkområde” vilket betyder att du ”vinkar” på bussen så stannar den. Buss 312 går i en ringlinje runt ön, på Adelsö Ringväg.

Märkning: Adelsö vandringsled går att göra åt valfritt håll och är märkt med blå färg. Röda spåret är märkt med …. röd färg (röda S).

🚰 Vatten: -

🚾 Toaletter: -

☔️ Skydd/grillplatser: Eldplats och badplats finns vid Adelsö-Sättra naturreservat efter ca 8 km och badstrand och iordningställda bord finns även i nordvästra hörnet vid Sättraudd och Byviken efter drygt 9 km .

☕️ Fika: Pizzeria Duvan i närheten av färjeläget samt Cafe Hovgården (en avstickare från rundan på totalt ca 3 km, följ i så fall Röda spåret ända till slutet). Kolla öppettider på respektive hemsida för säkerhets skull.

🌲 Naturreservat: Adelsö-Sättra naturreservat.

👀 Sevärdheter: Det varierande landskapet, fornborgen på Skansberget efter knappt 2 km, löpningen utmed Brygghusviken och Mälaren efter drygt 7 km, Adelsö-Sättra naturreservat efter 8 km samt Kunstaberget och utkikstornet efter ca 13 km.

Är du intresserad av fornlämningar och Vikingatiden så har Adelsö även ett världsarv i form av Hovgården som var Birkas kungsgård. Följ i så fall Röda spåret till slutet vilket blir en avstickare på totalt ca 3-4 km t.o.r.

Förslag på upplägg


Rundan som beskrivs nedan går medurs men den går att göra åt båda hållen. Markeringarna är lite bristfälliga ibland men du bör kunna hitta runt bara genom att följa markeringarna när du springer på själva Adelsö vandringsled. Skulle du tappa bort dig eller vill ha lite extra koll har du en mer detaljerad beskrivning nedan som hjälp.

Ta bilen eller bussen till färjeläget vid Sjöängen på Munsö (59.391306, 17.536056) och åk färjan över till Adelsö där rundan börjar. Har du bil parkerar du den på Adelsö och infartsparkeringen som finns på vänstra sidan ca 100 meter från färjeläget.

Från parkeringen springer du uppför backen på Lilla Stenby väg och efter ca 150 m startar Röda spåret in till vänster där en tydlig skylt indikerar start. Följ stigen och de röda markeringarna tills du kommer till några hus (Bollnäs) efter drygt 1 km. Där viker du av åt höger från Röda spåret och tar dig ut på asfaltsvägen Adelsö Ringväg där du svänger höger och springer tillbaka utmed vägen ca 150 m innan du tar vänster och in på en stig som är Adelsö vandringsled (blåa markeringar). Just här är det lite dåligt markerat men du ska upp på höjden du ser ovanför dig - Skansberget - där du hittar en stor fornborg med härlig utsikt över landskapet och vattnet.

Spring igenom fornborgen och ta sikte på åkern nedanför till höger, bara att följa markeringarna. Efter åkern kommer ett litet skogsparti innan du springer förbi gården Grindby (3 km) där du tar höger på grusvägen (Grindbyvägen). Vid nästa korsning svänger du vänster in på Hagalundsvägen (4 km). Efter ytterligare 400 m går stigen in i skogen på högra sidan och efter ytterligare någon km kommer du fram till en ny väg som du följer över ett kalhygge till Kronskogsvägen som du tar vänster på och springer ut till Adelsö Ringväg som du korsar efter totalt knappt 7 km .

Stigen fortsätter rakt fram in i skogen och här börjar en riktigt härlig trailsektion på ca 3 km som går längs med Mälaren och genom Adelsö-Sättra naturreservat. Har du med dig badkläder och vattnet känns inbjudande är det på den här sträckan du har bäst möjligheter för ett svalkande bad. Om inte annat så njut av tystnaden och att få springa längs med vattnet.

Efter totalt ca 9.5 km kommer du fram till Sättraudd och Byviken samt en grusväg som du följer först i en högersväng och sedan i en vänsterbåge runt viken och hagen som finns där. Håll bara vänster, vänster, vänster i alla små korsningar du passerar så kommer du rätt. Efter totalt 11.5 km kommer du fram till Storgårdsvägen/Ekbacken som du svänger vänster på och följer tills du når Horns väg efter drygt 12 km. Sväng vänster och följ vägen knappt 100 m innan du fortsätter på vandringsleden in i skogen åt höger.

Nu börjar du närma dig Kunstaberget och utkikstornet som ligger på höjden på din vänstra sida, håll lite koll på markeringarna som svänger skarpt vänster in i skogen strax innan berget och följ stigen på den härliga klättringen upp mot toppen. Kommer du ut på en vändplan och grusväg har du sprungit för långt. Väl uppe på toppen så är ett besök i utkikstornet ett måste om du vågar. Därifrån ser du stora delar av Adelsö och Mälaren runt om. Här ser du även spår av en skogsbrand som härjat på berget.

Sen är det bara att följa markeringarna genom den härliga skogen och ut i mer öppen skogs- och hagmark innan du passerar åkrarna vid Kunsta och grusvägen Lövlundsvägen (15 km). Slutligen går stigen in i skogen igen och ett nytt härligt 2 km långt trailavsnitt börjar som avslutas med att du kommer fram till ”startportalen” av Adelsö vandringsled.

Rundans avslutning går sedan vänster ut på Adelsö Ringväg ner till Lilla Stenby väg som du tar vänster på tillbaka mot parkeringen och färjeläget.

🔀 Andra turer i närheten
- 40k, Mälaröarna: Ekerö-Munsöleden, ★★★☆☆
- 19k, Mälaröarna: Fornstigen, ★★★★☆
- 25k, Mälaröarna: Lovö runt, ★★★★☆

📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Mälaröarna: Adelsö vandringsled >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Mälaröarna: Adelsö vandringsled >>

📚Läs mer
Wikipedia >>
Adelsö föreningsråd >>
Ekeröguiden >>
Karta - Adelsö vandringsled >>
Adelsö-Sättra naturreservat >>
Världsarvet Birka & Hovgården >>
Hovgården, Birkas kungsgård >>

Bilder
Bilderna är från en tur med Trailrun4fun den 23 feb 2019 då 13 personer gav sig ut på äventyr runt Adelsö.

I väntan på bilfärjan mot Adelsö.

Ta vänster in på Röda spåret och följ det drygt 1 km.

Vill du se ett Världsarv eller ta en fika sommartid så följer du Röda spåret hela vägen till Hovgården.

Röda spåret.

På väg upp mot fornborgen på Skansberget.

Skansberget.

Vägen ut ur fornborgen.

Vandringsleden är märkt med blå färg.

Ibland tydligt skyltat.

Härlig löpning längs med Mälaren på öns västra sida.

Islossning

Löpning längs med Byviken.

Vandringsleden fortsätter.

Följ den härliga stigen upp mot toppen av Kunstaberget.

Utkikstornet på Kunstaberget.

Det är värt risken.

Samling vid pumpen.

Milsvid utsikt.

På väg ner från Kunstaberget med tydliga spår av skogsbrand.

Bara att följa markeringarna genom härlig gles tallskog.

Start- eller slutportalen. Kärt barn har många namn och här benämns vandringsleden "Adelsöleden".

Kommentarer