Hardergrat, Schweiz, 35.5k (trail run)

© Patitucci Photo. Tannhorn tornar upp sig.
#trailrun4fun
🇨🇭 EUROPA / SCHWEIZ / JUNGFRAU REGIONEN / INTERLAKEN
★★★★★ (trail run)

HARDERGRAT, SCHWEIZ

Det ultimata trailäventyret på en dag i Europa.

Hardergrat anses som en av Alpernas (och kanske en av världens) mest unika stigäventyr och är definitivt en trailklassiker av rang som borde finnas hög(s)t upp på varje bergslöpares ”bucket list”.

Det unika med rutten är att den går högt upp längs en väldigt exponerad knivskarp bergskam som ligger på ca 2.000 m ö h och under hela äventyret har du en fantastisk utsikt över sjön Brienzersee och Jungfrau-regionens högsta toppar; Eiger, Mönch, Jungfrau, Schreckhorn och Finsteraarhorn, alla kring 4000-meter höga.
”Hardergrat is redefining what epic really means”
Det sägs att Hardergrat inte bara är en stig utan en resa vilket kanske låter lite klyschigt men med tanke på att du springer i en otroligt unik, vacker och spektakulär miljö samtidigt som stigen är extremt exponerad, lång och krävande med många höjdmeter och på sina ställen väldigt utmanande för de flesta, så ligger det nog något i det. Troligen blir det både en fysisk och mental resa som inte lämnar någon oberörd.

Rutten som beskrivs nedan går längs med hela kammen, väst till öst, från dalstationen av Interlakens Harderkulm bergbana hela vägen till Brünigpass, totalt drygt 35 km. Om du föredrar en kortare sträcka och vill slippa nedförslöpningen som kommer på slutet kan du avsluta vid Brienzer Rothorn efter ca 23 km och ta tåget nerför berget till byn Brienz. Oavsett val så kommer du få ett minne för livet.

UNDERSKATTA INTE DENNA RUTT!
Detta är väl värt att betona. Hardergrat är en obligatorisk bra-väder-sommar-stig och berget ska vara torrt och fritt från snö på norra sidan innan du ger dig på detta. Studera väderutsikterna noga. Även en tidig start från Interlaken krävs för att hinna med äventyret under en dag samtidigt som den ansträngande initiala klättringen upp till kammen sker i skydd av mörkret då det generellt är något svalare.

På sina ställen är stigen och kammen extremt brant både uppför och nerför samt väldigt smal (ca 50 cm bred) med stup eller branta gräspartier på bägge sidor och det har hänt att människor har ramlat och dött. Hardergrat är helt enkelt inget för höjdrädda och kräver disciplin och noggrannhet i sitt genomförande. Du behöver var trygg i dina rörelser även när stigen är som mest exponerad

Om Jungfrau-regionen
Jungfrau-regionen är ett riktigt trailparadis där omgivningarna består av idylliska gröna kullar fyllda med betande kor, pittoreska stugor, branta höga berg med snötäckta sockertoppar och smaragdgröna glaciärsjöar.

Det enorma nätverket av stigar som löper kors och tvärs över bergen och genom dalarna håller varje löpares ”att göra lista” lång och varierad. Här finns också något för alla; från cruising-stigar på gräsbevuxna bergssluttningar till branta 1600 meters klättringar upp till bergskammar med utsikt över 4000 meter toppar och glaciärer. Oftast finns också alternativet att ta en gondol eller bergbana upp på berget om man vill spara sig från den initiala klättringen.

Här finns även några av de schweiziska alpernas mest kända platser som Lauterbrunnen, Grindelwald, Murren, Wengen och Interlaken samt att du ständigt övervakas av de majestätiska bergen Eiger, Mönch och Jungfrau.

Regionen har också två av Alpernas mest kända och vackraste ultralopp; Jungfrau Marathon och Eiger Ultra Trail om du känner dig sugen på supportade äventyr.


HARDERGRAT

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen och den bästa kartan för Hardergrat hittar du på Swiss Topo >>. Zoomar du in lite så ser du ex.vis alla toppar och stigkorsningar som jag refererar till. Förslagsvis skriver du även ut några kartsektioner så du kan göra egna anteckningar.

Observera också att jag sist i beskrivningen har en massa bilder som tydligt visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

➡️ Distans
Interlaken - Brünigpass, ca 35.5 km

➡️ Alternativa distanser
- Interlaken - Brienzer Rothorn, ca 23 km
- Harder Kulm - Brienzer Rothorn, ca 20 km
- Interlaken - Lombachalp, ca 14 km
- det finns fler alternativ, studera kartan noga.

🔁 Typ av slinga: A-B, en väg

🕑 Tidsåtgång: 8-14 timmar.

↗️ Höjdmeter upp: 3759m+, högsta topp är Brienzer Rothorn, ▲ 2348m

En varning gällande antalet höjdmeter och ordet "kam" är nog på sin plats också. Många luras helt enkelt av ordet "kam" och tänker att när de väl kommit upp dit så är det "bara" att springa på och följa den längs med en vackert lagom kuperad slingrande stig med episk utsikt. Verkligheten är något helt annat. Det räcker egentligen att kolla på bilderna så förstår du men det krävs kanske att du zoomar in och tittar på detaljerna innan du på riktigt förstår. Plötsligt ser du att det inte bara är en kam utan den liknar mer en "drakrygg" där varje topp i realiteten är 100-300 höjdmeter upp från kammen vilket ger att du för varje topp du passerar har en brant ansträngande klättring upp för att sedan ha samma branta och exponerade klättring nerför. Och alla som gått ner från en brant topp vet att det är värre än att klättra upp för densamma. Utöver detta behöver du balansera på en smal exponerad stig med luftiga stup på båda sidor mellan topparna.

Och man luras lätt att tro att när man väl tagit sig upp från Interlaken till Harder Kulm och vidare till Suggiture och Augstmatthorn så är de flesta höjdmeter gjorda.... men så enkelt ska vi inte ha det. Vid Augstmatthorn har du ungefär hälften av alla positiva höjdmeter kvar och dessa kommer att avverkas på kammen nästkommande 11 km fram till Brienzer Rothorn. Förstår du? Du har alltså nästan 1900 positiva hm framför dig på kammen….. och ALLA negativa höjdmeter görs mellan Suggiture och Brünigpass.

↘️ Höjdmeter ner: 3325m-, lägsta punkt är vid starten i Interlaken, 567 m ö h

↕️ Höjdskillnad: 1781m (2348-567m)

◾️ Svårighetsgrad: Extremt svår (6 av 6).
Extremt brant och exponerad stig med många tekniskt svåra, smala och branta partier. Scrambling förekommer frekvent. Passagen över Tannhorn är graderad T5 av Swiss Alpine Club (SAC) på en 6-gradig skala där T står för trekking.

Swiss Alpine Club (SAC) graderingssystem gällande vandring (Trekking).

Personligen anser jag att deras T6 kanske mer liknar ett klätteräventyr än ett trailrunningäventyr men å andra sidan har de större variation på sina alpina äventyr än vad vi nordbor är vana vid så för alpin bergsmiljö kanske den behövs. På en T6:a skulle jag i så fall ha med mig alpin utrustning som rep, sele, säkringar, isyxa och stegjärn/microspikes och då börjar vi verkligen närma oss gråzonen mellan trailrunning och klättring. Men visst, vissa sköna alpstigar som överlag är väldigt löp-bara kanske innehåller en enda liten exponerad passage och då graderas hela leden som T6 och då kan det absolut vara värt att ge sig på äventyret löpandes, men med lite extra utrustning i ryggan.

💚 Endurance level: Hög (4 av 6), för en långdistanslöpare och uppåt

Mountain level: Bergskedja i alpmiljö (8 av 10)

⚡️ Exponering: Extrem (5 av 5).
Kan knappast bli mer exponerat än så här på ett trailrunning-äventyr. Läs mer under faror nedan.

🌐 Isolering: Hög (4 av 5).
Det är relativt lätt att ta sig upp på stigen och kammen men väl där är du ganska utelämnad och isolerad, framförallt på den 11 km långa sträckan mellan Austmatthorn och Brienzer Rothorn. Det är ex.vis svårt att få snabb hjälp med tanke på hur extrem stigen är så räkna med att det kan ta tid för hjälp att nå fram om något händer. Det finns alternativa exit-vägar men du kan inte improvisera hur som helst, studera kartan noga och skriv ner/markera alternativen du har då de kan bli din räddning vid hastigt väderomslag eller om något händer.

Se till att du har tillräcklig mängd vätska och energi med dig så du klarar upp till 10-15 timmar på stigen och att du har med dig ett väl genomtänkt säkerhets-kit ifall olyckan är framme. Även ditt klädval för dagen och extrakläder i form av yttre skal och värmande lager bör väljas med omsorg. Mitt bästa tips är nog att planera för ”worst case scenario” utan att för den skull bli för tung och klumpig.

⚠️ Faror
Punkterna nedan är inte till för att avråda dig från att göra den här turen utan mer för att göra dig uppmärksam på vilka risker som finns så att du kan ta egna beslut utifrån dina förutsättningar och preferenser samt de aktuella förhållanden som faktiskt råder på stigen.

Sammanfattningsvis är de största farorna på den här turen dåligt väder i form av regn eller blöt väderlek och åska samt luftiga stup på sina ställen.

- Hardergrat är en obligatorisk bra-väder-sommar-stig då den är extremt exponerad för väder och vind. Säkerställ att väderutsikterna ser bra ut (kolla vädret för Interlaken).

- Turen bör absolut inte göras om det är blött eller förväntas regn då nedstigningen från bergskammen sker på gräs vilket kan bli dödligt halt om det är blött, folk har halkat och dött.

- Avbryt omedelbart om det finns risk för regn eller åska och sök skydd. Uppe på kammen finns inget skydd så du måste snabbt ner till lägre terräng. Vanligtvis kommer åskan på eftermiddagen och den kan komma snabbt. Ser du tecken, ex.vis en molnfront som kommer in med med moln i karakteristisk städform (moln med en högre topp än kringliggande), sk. cumulonimbus, agera direkt.

- Berget ska vara fritt från snö på norra sidan innan du ger dig på turen då delar av stigen går på norra sidan av kammen samt att eventuella exit-alternativ finns norrut vilka försvåras eller omöjliggörs av snö.

- Stora delar av stigen/leden uppe på kammen är inte en officiell vandringsled så det sker inget egentligt underhåll eller större säkerhetsarbete där, men det finns ändå vajrar/kablar/kedjor på några ställen. Du måste dock känna till att de flesta branta och exponerade passager när du väl är ute på kammen är helt oskyddade och framförallt under nedstigning kan det upplevas osäkert, så iaktta extra försiktighet där.

- På sina ställen är stigen och kammen väldigt smal (ca 50 cm bred) med stup eller branta gräspartier på bägge sidor och det har hänt att människor har ramlat och dött. Som kuriosa kan nämnas att Hardergrat är en typsikt graderad T5 av Swiss Alpine Club vilket vanligtvis används för att gradera bergsterräng där isyxa är obligatoriskt. Hardergrat är helt enkelt inget för höjdrädda och kräver disciplin och noggrannhet i sitt genomförande. Du behöver var trygg i dina rörelser även när stigen är som mest exponerad.

- En tidig start från Interlaken krävs för att hinna med äventyret under en dag samtidigt som den ansträngande initiala klättringen upp till kammen sker i skydd av mörkret och då under generellt svalare temperaturer. En bra riktlinje är att vara vid toppen av Suggiture (▲ 2.084 m) efter ca 11 km ungefär vid soluppgång vilket brukar betyda start i Interlaken mellan 03:00 - 05:00. Pannlampa behövs.

- Det finns inget vatten förrän vid Brienzer Rothorn Bahn efter ca 23 km och att göra av med 4-5 liter en varm dag är inga konstigheter.

- Hela äventyret tar mellan 8-12 timmar, planera därefter med ex.vis vätska, energi, first aid, klädval och extralager. Ha även en plan för vätske- och energiintag dagarna innan så du kommer med fulladdad kropp.

- Distansen, antalet höjdmeter både upp och ner samt tiden du är igång kräver att du är i bra fysisk form, kom förberedd.

- Mobilsignalen är dålig eller t.o.m. obefintlig på sina ställen så var inte beroende av den (eller app:ar som du har i mobilen). Ta med fysisk karta eller utskrifter av kartsektioner.

🆘 Nödnummer: Nödnummer i Schweiz är 112. Sveriges ambassad: +41-31-328 70 00. Du bör ha ett giltigt EU-kort när du åker till Schweiz som ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder, beställ här >>

Specialutrustning: Pannlampa, stavar, solkeps, solkräm, solglasögon och vindsäck/Emergency Bivvy folie bag rekommenderas starkt. Skaffa även Swiss Topo app:en till din mobil och se till att du även har laddat ner offline versionen av kartan.

❄️🌸☀️🍁 Årstider
Rundan är en obligatorisk bra-väder-sommar-stig och går bara att springa när stigen är torr och all snö smält bort på bergets norra sida vilket vanligtvis ger att juli till september troligen är de säkraste månaderna för ett försök, men det kan gå även i maj/juni och oktober.

Allt beror i slutändan på aktuellt väder för dagen och hur vädret varit veckorna och dagarna innan och hur detta eventuellt har påverkat stigen positivt eller negativt. På försommaren är det också viktigt att ta i beaktande hur vintern och våren varit och hur vårvärmen påverkat ex.vis snösmältningen. Vissa år ligger snön kvar lång in i juni medans det andra år är snöfritt i början på maj.

Aktuellt väder
Dagsaktuellt väder >>

🔍 Naturegenskaper: alpmiljö, bergskedja, bergskam, kalfjäll

👣 Underlag: extremt teknisk alpstig bestående av gräs, lera, klippor, berg, lösa stenar, schiffer

✈️ Närmaste stad och flygplats:  Enklast flyger du till Zürich International Airport (ZRH) och bor i Interlaken dit det är en transfer på ca 130 km (2 timmar) från flygplatsen. Du kan även flyta till Geneve och ta tåget till Interlaken (ca 3 tim).

🔵 Trail head, start
Starta vid dalstationen av bergbanan Harderbahn i Interlaken (46.690942, 7.865282) som ligger på ca 570 m.ö.h.

Om du vill minska ner antalet höjdmeter är ett alternativ att ta bergbanan till toppen (tar ca 10 min) och starta där istället, då sparar du ca +750 hm och ca 3.5 km, nackdelen är att du måste vänta in bergbanans öppettider (första tåg upp går kring 08:00 eller 09:00 beroende på dag) vilket oftast leder till en allt för sen start. Se tidtabell och priser här >>

Toppstationen Harderbahn Harder Kulm (46.698117, 7.854809) som ligger på 1.322 m.ö.h. och framförallt panoramarestaurangen Harder Kulm är faktiskt en häftig destination och resa i sig, kolla här >> så förstår du.

🔴 Trail head, stopp
Föreslagen rutt på ca 35.5 km går hela vägen till Brünigpass (46.757756, 8.138377) som ligger på ca 1000 m ö h där du tar tåget tillbaka till Interlaken.

Vill du springa en kortare sträcka kan du avbryta äventyret efter ca 23 km (46.787443, 8.039684), strax innan bergstoppen Brienzer Rothorn, där du tar tåget (Brienzer Rothorn Bahn, ånglok) ner till byn Brienz.

En del vill ha en kortare tur och slippa den mest exponerade kammen eller så har man underskattat rutten och då kan man bryta redan vid toppen av Augstmatthorn efter ca 12 km och ta sig ner 2 km och -550 hm på norra sidan av berget till byn Lombachalp (46.744349, 7.907483), totalt 14 km, där det sommartid går en buss tillbaka till Interlaken.

Det finns även andra alternativ att avbryta på men alla dessa kräver långa nerförslöpningar åt antingen norr eller söder. Studera rutten och kartan noga innan så du vet vilka alternativ du har och var du hamnar (och hur du tar dig hem därifrån, finns det inga kommunala alternativ är alltid taxi en möjlighet).

🅿️ Parkering: Tyvärr finns det inga vettiga parkeringar precis i närheten av Harderbahn så lämna ev. bil vid hotellet och gå eller åk kommunalt till Harderbahn (bergbanan) i Interlaken där äventyret börjar. Oftast startar man så tidigt att enda alternativet är promenad eller taxi till bergbanan Harderbahn. Ett alternativ som dock finns är att parkera vid inomhusparkeringen vid järnvägsstationen Interlaken Ost och promenera ca 500 m till Trail head, kan dock bli dyrt samtidigt som det kan vara skönt att ha bilen där när du kommer tillbaka.

🚌 Kommunikationer
Närmsta tågstation till trail head är Interlaken Ost och därifrån är det en promenad på ca 500 m till Harderbahn Harder Kulm där stigen börjar. Oftast startar man dock så tidigt att enda alternativet är promenad eller taxi till bergbanan Harderbahn.

När du kommer fram till Brünigpass tar du Luzern-Interlaken Express från station Brünig-Hasliberg tillbaka till Interlaken Ost. Resan tar ca 1 timme och kostar kring 20€. Se tidtabell >> Det finns även buss-alternativ.

Vill du avbryta äventyret redan vid Brienzer Rothorn Bahn efter ca 23 km tar du tåget (ånglok) ner till sjön och byn Brienz och vidare med reguljärt tåg eller båt tillbaka till Interlaken. Memorera tidtabellen innan du sticker iväg så att du vet vilka alternativ du har. En enkelbiljett på Brienzer Rothorn Bahn kostar i och för sig en mindre förmögenhet (ca 600 SEK, går att köpa på plats till en extra kostnad) men tågfärden ner till byn Brienz anses av många som en av världens vackraste så det kanske är värt priset. Resan ner tar ca 1 timme. OBS! Under högsäsong kan tåget vara fullt. Se tidtabell och pris >>

Avbryter du äventyret vid Augstmatthorn efter ca 12 km tar du dig ner på norra sidan av berget till Lombachalp där det sommartid går buss tillbaka till Interlaken (buss 107). Se tidtabell >>

Praktiskt nog går det en tåglinje längs med sjöns hela norra strand (nedanför berget/kammen) så behöver du bryta och ta dig ner går det oftast att hitta ett lämpligt tåg tillbaka till Interlaken Ost från någon av byarna, se tidtabell >>. På vissa ställen går även bussar och båtar tillbaka till Interlaken.

Märkning: Eftersom större delen av stigen/leden inte är en officiell vandringsled finns det ingen direkt märkning av just "Hardergrat" som du kan följa men med det sagt så är varje del av äventyret bra skyltat och när du väl kommit upp på självaste kammen är det svårt att springa vilse, då är det bara att följa kammen. De flesta toppar är märkta med namnskyltar och på många ställen finns hänvisningsskyltar som visar avstånd, tidsåtgång (vandrandes) samt riktning uppe på kammen och nerför lämpliga stigar. Alla stigkorsningar uppe på kammen och stigar nerför berget är märkta.

🚰 Vatten: Det finns inget vatten förrän du kommer till Brienzer Rothorn efter ca 23 km så se till att du har med dig tillräckligt med vätska från början och att du är helt självförsörjande. Du vill INTE gå tom på vatten på den här turen. 3-5 liter är att rekommendera.

🚾 Toaletter: Det finns toaletter vid start och mål samt vid Brienzer Rothorn efter ca 23 km, dock osäkert om öppet tidigt på morgonen.

☔️ Skydd: Behöver du skydd i början av turen så finns alltid alternativet att vända tillbaka till Harder Kulm (restaurangen eller bergbanan) i början av kammen. Efter ca 8 km har du även möjligt att söka skydd i en stuga, Balmhütte (46.719716, 7.893428), på södra sidan av berget strax nedanför kammen. Annars ligger det första naturliga skyddet först vid Brienzer Rothorn och tågstationen efter ca 23 km. Där finns även en restaurang och hotellet Berghaus Rothorn Kulm (+41 (0)33 951 12 21).

☕️ Fika: Det finns fik i Interlaken, vid panoramarestaurangen Harder Kulm, vid Brienzer Rothorn stationen efter 23 km och vid målet Brünigerpass (om du passerar dessa under deras öppettider vilket troligen bara gäller Brienzer Rothorn om du startar tidigt). Och glöm inte bort, glass/läsk/öl väntar vid mållinjen i Brünigpass.

🌲 Naturreservat:-

👀 Sevärdheter
- bergskammen som är en av de mest unika kammarna i alperna
- utsikten över sjön Brienzersee och Interlaken
- den makalösa utsikten över Jungfrau-regionens högsta toppar; Eiger, Mönch, Jungfrau, Schreckhorn och Finsteraarhorn.

↔️ Val av riktning
Val av riktning är oftast alltid en öppen fråga och beror på en massa saker som ex.vis dina geografiska, logistiska och personliga preferenser och förutsättningar. Var bor du innan och efter äventyret? Har du tillgång till egen bil eller skjuts? Finns det alternativ med kommunala färdmedel? Hur lång tid har du på dig? Hur ser väderutsikterna ut? Hur bekväm är du med höjder? etc.

Rutten som beskrivs nedan går längs med hela kammen, från väster till öster, från dalstationen av Interlakens Harderkulm bergbana hela vägen till Brünigpass, totalt ca 35.5 km. Anledningen till val av riktning är dels att kammen blir vackrare från det här hållet samt att du har möjligheten att naturligt hoppa av efter ca 23 km och ta tåget nerför berget om krafterna tryter alt. bo kvar på hotellet Berghaus Rothorn Kulm. Det är också den klassiska ursprungliga vägen.

Du kan naturligtvis springa sträckan från öst till väst istället med fördelen att de flesta branta och mest exponerade partierna bestigs klättrandes uppför vilket upplevs som säkrare. Många föredrar detta håll. En nackdel med öst till väst är att det är svårt att starta tidigt pga att du vanligtvis måste invänta att kommunikationerna till kammen öppnar upp men ett alternativ att komma runt detta är att bo på hotellet vid toppstationen av Brienzer Rothorn Bahn och sen starta direkt efter en tidig frukost. Det här är även ett bra alternativ om du vill slippa den ansträngande klättringen upp på kammen.

UNDERSKATTA INTE DENNA RUTT, FOLK HAR DÖTT PÅ DEN

Förslag på upplägg


Ett tips är att sitta med en utskrift av kartan framför dig alt. att du har Swiss Topo kartan öppen i ett separat fönster, Swiss Topo >>  när du läser det här för det blir mer förståeligt då eftersom det blir en del name-dropping. Zoomar du in lite på kartan så ser du ex.vis alla toppar och stigkorsningar som jag refererar till.

Starta som sagt väldigt tidigt (mellan kl. 03:00-05:00 är lämpligt) för att undvika allt för lång exponering av sol och värme uppe på kammen samt att du då oftast hinner fram till sista tåg ner efter 23 km ifall du vill nyttja det alternativet. En bra riktlinje är att vara vid toppen av Suggiture (▲ 2.084 m) strax efter soluppgång (dit är det ca 11 km och +1500 hm från Interlaken).

Från dalstationen av bergbanan Harderbahn (566m) följer du skogsstigen på vänstra sidan av lifthuset mot toppen Harderkulm (1321m) vilket vanligtvis tar mellan 2-2.5 timmar i mörker. Sträckan upp är väl skyltad men det kan ändå vara svårt i mörkret att hitta rätt då det finns flera stigar och vägar som korsar din väg. Var också medveten att de första 10 km av rutten går genom tätare skog fylld av rötter och stenar. Var noggrann och ha tålamod så hittar du rätt.

Första halvan av den här filmen visar vad du kan vänta dig för typ av stig upp till Harderkulm >>

På vägen upp passerar du flera utkiksplatser, bl.a. Hohbuhl, Hardermandli, Hardermatti och Zwei Seen Steg vid panoramarestaurangen Harder Kulm. Är det öppet vid restaurangen eller på toppstationen av bergbanan en bit bort kan det finnas både toaletter och vatten tillgängligt men det är inget du ska räkna med tidigt på morgonen.

Från Harderkulm följer du skyltarna mot Augstmatthorn vilket i praktiken betyder att du bara följer stigen på kammen österut genom skogen.

Första toppen Wannichnubel (▲ 1584m) passerar du strax nedanför. Fortsätt förbi Höji Egg (▲ 1627m) och vidare mot toppen Roteflue (▲ 1730m) där du har en exit-möjlighet att lämna kammen söderut ner mot sjön och byn Ringgenberg.

Innan nästa topp Schönbüel (▲ 1807m, 9 km) har du även ett möjligt skydd i form av en stuga, Balmhütte (efter totalt 8 km), på södra sidan strax nedanför kammen. Strax innan toppen Schonbüel har du också en exit-möjlighet att ta dig ner till byn Ringgenberg via den spektakulära och branta stigen Graaggetor Trail. Många tar även den här stigen upp till kammen, dels för att spara tid men också för att mer direkt komma till den exponerade skogsfria kammen.

Efter Schonbüel lämnar du skogen och träden bakom dig och kommer ut på en öppen ängsyta som mer och mer börjar övergå till en kam och i slutet av fältet tornar nästa berg Suggiture upp sig. Strax innan du påbörjar klättringen uppför har du en exit-möjlighet att lämna kammen söderut ner mot sjön och byn Niederried, en sträcka på ca 4.5 km och - 1300 hm.

Nu börjar en  brant och exponerad klättring upp mot Suggiture (▲ 2085m) som du når efter totalt ca 11 km och även stigen nerför på andra sidan är brant och exponerad men här har du vajrar att hålla dig i som gör det hela lite mer säkert.

Strax innan du når nästa topp (Augstmatthorn) har du en exit-möjlighet att lämna stigen norrut mot byn Lombachalp, en sträcka på 2 km och -550 hm, och där ta bussen tillbaka sommartid.

Nästa topp är Augstmatthorn (▲ 2137m) efter ca 12 km och när du kommit hit har du avverkat ungefär hälften av alla höjdmeter uppåt vilket i praktiken innebär att du har lika många höjdmeter uppåt kvar, framför dig PÅ KAMMEN, känn på den.

Nu bör solen ha hunnit upp en bit och du känner förhoppningsvis hur temperaturen sakta stiger och hur kammen breder ut sig framför dig i sin fulla längd. Wow-känsla deluxe utlovas.

Här är ett bra tillfälle att stanna en stund och suga in atmosfären och fylla på med vätska och energi och kanske fylla kameran med några episka bilder innan du fortsätter. Kolla även lite snabbt i någon väderapp om väderutsikterna ändrats något eller om du ser några oroande tecken runt omkring dig innan du fortsätter.

Vill återigen betona att om du känner dig osäker med höjder bör du inte passera öster om Augstmatthorn. Det är väldigt exponerat och folk har dött när de halkat av berget. Välj i så fall exit-alternativet till Lombachalp som beskrivs ovan.

Känns allt bra är det bara att fortsätta men var på din vakt och behåll skärpan i dina rörelser och beslut för det är nu det på riktigt börjar bli luftigt kring fötterna. Glöm heller inte bort att det nästan alltid går att vända.

Härifrån passerar du i tur och ordning bl.a. topparna Wytlouwihoren (▲ 2106m), Riedergrat Blasenhubel (▲ 1965m, 14 km) (med exit-möjlighet att ta sig ner från kammen söderut ner till sjön och byn Oberried, en sträcka på ca 4.5 k och -1400 hm), Gummhoren (▲ 2040m, 15 km) och Schnierenhireli (▲ 2070m, 16 km).

Strax innan nästa topp Ällgäuwhoren (▲ 2047m, 17 km) har du möjlighet att i stigkorsningen Ällgäu Lücke ta en exit åt norr och söka skydd vid husen Ällgäuw. Även här kan du ta en exit ner söderut mot byn Oberried, en sträcka på ca 4.5 k och -1400 hm eller byn Ebligen.

Nästa sträcka förbi Ällgäuwhoren och framförallt över Tannhorn och vidare bort mot Balmi och Briefehörnli anses av många som den tuffaste och mest exponerade delen på hela kammen. Var försiktig och ta väl avvägda och förnuftiga beslut.

Glöm för guds skull inte att vända på huvudet ibland och betrakta sträckan som du åstadkommit och njut av utsikten över sjön och bergen runt omkring.

När du kommer fram till Tannhorn (▲ 2220m, 18 km) som du så länge sett torna upp sig i horisonten är du värd en lite längre paus om vädret tillåter. Njut av utsikten och se till att fylla på förråden ordentligt med energi och vätska.

Efter nästa topp som är Balmi (▲ 2141m, 19 km) har du exit-möjligheter åt både norr och söder i stigkorsningen Wannepass där det bästa alternativet vanligtvis är att ta sig söderut mot husen vid Läger och vidare mot Planalp, en sträcka på ca 4 km och -700 hm. Där har du möjligheten att hoppa på tåget Brienzer Rothorn Bahn och ta det nerför berget till byn Brienz.

Tar du dig vidare på kammen passerar du Briefehörnli (▲ 2164m) och Chruterepass (2051m, 21.5 km) där du en kort sträcka lämnar kammen neråt på norra sidan för att sen ta dig tillbaka upp via trapporna mot det smala passet vid Lättgässli (▲ 2175m, 22 km).

Därifrån böljar stigen vackert på södra sidan av kammen och en bit nedanför Schongütsch (▲ 2310m, 23 km) innan du slutligen kommer fram till Rothorn Kulm (2244m, 23 km) och Brienzer Rothorn Bahn där du som sagt har möjlighet att ta tåget ner till byn Brienz eller bo kvar på hotellet.

Ska du vidare till Brünigpass så passa på att fylla på extra vatten och energi vid restaurang Rothorn Kulm och kanske gå på en riktig toalett eller varför inte en lyxfika innan äventyret fortsätter.

När du är klar med dina bestyr så bestiger du toppen av Brienzer Rothorn (▲2348m, 24 km) och njuter av utsikten som är helt enastående innan du tar dig vidare. Här kan du se berg som Pilatus, Rigi och Titlis samt alla de mäktiga 4000-meters-topparna i Bernese alperna, framförallt Eiger, Mönch och Jungfrau. En klar dag ska du kunna se hela 693 toppar härifrån så har du lite extra tid är det bara att börja räkna :-).

Har du lite bråttom här kan du skippa toppen av Brienzer Rothorn och gena genom tunneln istället. Det spar lite tid men du missar en klassisk topp.

Efter lite drygt 25 km kommer du fram till en stigkorsning vid Eisesattel (2024m) där du kan välja att antingen fortsätta på kammen och vandringsled 65 - Grenzpfad Napfbergland (gröna markeringar) som också tar dig hela vägen ner till Brünigpass eller så följer du stigen nerför berget åt höger (söderut) för att komma ner på lite lägre höjd. Stigarna/rutterna sammanstrålar efter ca 30 km vid Salewang (1760m, 30.5 km) så låt vädret och humöret avgöra, sträckan är ungefär densamma, men led 65 går längre på kammen och innehåller några fler toppar och höjdmeter.

Sista delen går genom relativt lättlöpt schweizisk alpidyll bland betande kor och blomstrande ängar. Plötsligt är du nere på asfalten och har bara några hundra meter kvar till tågstationen. Kolla tidtabellen innan du ev. sätter dig på något ställe för en välförtjänt kaffe, glass eller svalkande dryck.

Wow! Vad ska man säga. Alla ord är nog överflödiga eller fjuttiga. Du har just klarat ett av de största trailäventyren som finns. Smaka på den! En riktig klassiker som du kommer att minnas för resten av ditt liv. That’s a promise!

Ont om tid - ta "caférundan" på 20k istället.
Avslutar med ett litet tips..... Har du ont om tid eller vill göra äventyret lite lättare gällande distans och höjdmeter, men ändå uppleva hela kammen gör du som följer;
1) Parkera bilen i Interlaken i närheten av Interlaken Ost.
2) Ta första bergbanan Harderbahn till toppstationen Harder Kulm och starta din löpning där.
3) Spring från Harder Kulm till Brienzer Rothorn Bahn, ca 20 km
4) Ta tåget Brienzer Rothorn Bahn ner till Brienz (du borde hinna till sista avfärd).
5) Ta reguljära tåget tillbaka till Interlaken.

😎 Äventyr med guide
Känner du dig osäker på genomförandet men har de fysiska förutsättningarna? Det finns guider som erbjuder sig att ta klienter upp på kammen. Nedan är några som har koll.

Tobias Granath - auktoriserad svensk bergsguide som bor i Engelberg (diplomerad UIAA klätterinstruktör och UIAGM bergsguide). Har t.o.m. Hardergrat som en tjänst på sin hemsida, kan inte bli bättre.

Alpsinsight/Elevation - det lokala gänget bakom den fantastiska hemsidan kring äventyr i Schweiz och guideboken Run the Alps Switzerland Book lovar att länka ev. funderingar på guider vidare till lämpliga personer, skicka ett mail så får du hjälp, de har koll då de bor i Interlaken och känner alla som är värda att känna - info@alpsinsight.com.

Run the Alps - Guideföretag som verkar känna gänget bakom Alpsinsight/Elevation väldigt bra. Kan säkert guida dig precis var du vill i Alperna.

🔀 Andra turer i närheten
Det är klart att du kan klämma in Hardergrat på en weekend; ner på fredag, springa lördag och hem söndag. Men varför stressa? Tipset är att om du ändå ska dit så förläng vistelsen till en långweekend eller t.o.m. en hel vecka med löpning i världsklass. Då har du också bättre möjlighet att tajma in en perfekt dag för just Hardergrat. Läs mer om löpning i Jungfrau-området på länken nedan.


📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Schweiz, Hardergrat - Interlaken-Brünigpass, 35.2 km >>
Schweiz, Hardergrat - Interlaken-Brünigpass, 35.6 km (på kammen hela vägen) >>
Schweiz, Hardergrat - Interlaken-Brienzer Rothorn Bahn, 23.2 km >>
Schweiz: Interlaken - Lombachalp, 14 km >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Schweiz, Hardergrat - Interlaken-Brünigpass, 35.6 km (på kammen hela vägen) >>

📚Läs mer
En liten reflektion från mig bara innan du klickar dig vidare och läser berättelserna nedan. Vissa har stenkoll på distanser och ex.vis vad olika toppar heter medans andra tyvärr har noll-koll så var lite eftertänksam och misstänksam i din läsning om du inte får ihop det. Ex.vis verkar vissa ha svårt att skilja på toppen Siggiture och Augstmatthorn och refererar allt däromkring som Augstmatthorn. Kanske en petitess, men sånt kan ha betydelse när det gäller ex.vis navigering och avståndsbedömning, framförallt i dåligt väder.

Alpsinsight/Elevation
En fantastisk hemsida som innehåller en massa matnyttig information och äventyr i Schweiz. Det var här jag först läste om Hardergrat och här har jag spenderat många timmar och drömt mig bort. Läs även kommentarerna, frågorna och ev. svar längre ner på sidorna, under alla bilder, där får du ytterligare ovärderlig information. Vill också betona att gänget bakom de här sidorna har KOLL på läget.
- The Hardergrat, Interlaken to Brünig Pass, 35k >>
- The Hardergrat, Interlaken to Brienzer Rothorn Station, 24k >>
- The Hardergrat, Interlaken to Brienzer Rothorn Station, 26k >>

The Clymb
Kul story men författaren har inte stenkoll på avstånden.
Hardergrat: The Best Hike in the World? >>

Running High
En något filosofiskt och lång rapport från en dag på Hardergrat men den innehåller en del bra information och relevanta observationer av hur det faktiskt är att "springa" på kammen. Jag hittade även några användbara bilder som visar lite nya detaljer vilket ökar förståelsen av att det är en extremt teknisk och exponerad stig. Orkar du inte läsa igenom hela så kan det vara värt att åtminstone skumma igenom texten och zooma in på vissa bilder. Innehåller dock en del felaktigheter.
Hardergrat >>

Kartor
Swiss Topo >>
Switzerland Mobility

Swiss Alpine Club SAC
Graderingssystemet T1-T6 (extern sida) >>
Säkerhetstips >>
Hitta en fjällstuga >>

Böcker
Turen finns beskriven i boken Run the Alps Switzerland Book >> som går att beställa hem.

📷 Bilder
Bilderna nedan ligger i kronologisk ordning givet att du springer från väst till öst, från Interlaken till Brünigpass. De flesta bilder på denna sida är hämtade från Alpinsight/Elevations hemsida och är copyright PatitucciPhoto.

Swiss topo, grym app för det här äventyret. Se till att ladda ner kartan så du har tillgång till den även offline.

Hardergrat, går längs hela kammen - bild från Google Earth med rutten inlagd. Grym app för att studera detaljer av rutten.

Höjdprofil för hela sträckan Interlaken - Brünigpass, 35.5 km. Här ser kammen ganska jämn ut......

...... men tittar vi närmare på höjdprofilen för sträckan Suggiture - Brienzer Rothorn som är ca 13 km så ser vi att den inte är så jämn. Ungefär hälften av alla positiva och negativa höjdmeter ligger faktiskt på den här sträckan, uppe på själva kammen..... och inte att förglömma, utöver höjdprofilen så är kammen exponerad, brant och smal med stup på sina ställen och det är i det här utmaningen ligger och det är det här som gör Hardergrat så unik och spektakulär. En riktig klassiker!

Trail head, start: dalstationen av bergbanan Harderbahn i Interlaken.

Här börjar stigen..... mot Harderkulm.

Harder Kulm, första klättringen avklarad.

Panoramarestaurangen vid Harder Kulm där du skymtar toppstationen av bergbanan Harderbahn i bakgrunden.

Panoramarestaurangen vid Harder Kulm, här lämnar du civilisationen för ett tag. Sjön i bakgrunden är Thunersee.

Följ de gula skyltarna mot Augstmatthorn, svårare än så är det inte.... i början....

På väg genom skogen mot Suggiture.

Glesare skog på väg mot Suggiture.

Så här ser alpängarna ut innan du kommer fram till den branta klättringen upp till Suggiture och Augstmatthorn samt kammen mellan dessa. Berget i mitten är egentligen två toppar; Suggiture till höger och Austmatthorn till vänster.

© Patitucci Photo. Vi möter solen ovanför trädlinjen och toppen Suggiture skymtar i soldiset.

© Patitucci Photo. Tidig start i pannlampans sken leder till att du är uppe på kammen vid soluppgång.

© Patitucci Photo. Toppen Suggiture närmar sig.

Utsikt från Suggiture över den smaragdgröna sjön Brienzersee som får sin färg tack vare det klara smältvattnet från regionens glaciärer.

Sista biten upp mot Suggiture är ganska brant.

© Patitucci Photo. Över Suggiture på väg mot Augstmatthorn.

På kammen mellan Suggiture och Augstmatthorn.

Tydliga skyltar som talar om var du är, hur du tar dig ner och hur lång tid det tar (vandrandes).

© Patitucci Photo. Löpare på väg österut ner från Augstmatthorn.

© Patitucci Photo. Löpare på väg österut strax efter Augstmatthorn, på toppen av Wytlouwihoren (▲ 2106m).

Tillbakablick mot Augstmatthorn, sett från Riedergrat Blasenhubel.

© Patitucci Photo. Kammen mellan Augstmatthorn och Tannhorn.

© Patitucci Photo. På väg mot mäktiga och skräckinjagande Tannhorn.

© Patitucci Photo. På väg mot Ällgäuwhoren och Tannhorn.

© Patitucci Photo. På väg uppför Tannhorns västsida med Ällgäuwhoren i bakgrunden.

© Patitucci Photo. Sista biten till toppen av Tannhorn.

Toppen av Tannhorn. Här har folk tältat!

Tannhorn sett från dalen i norr. Där uppe på kammen springer du. Bild: Wikipedia.

Tillbakablick mot Tannhorn, österifrån.

Vajer på vissa extra exponerade ställen.

Tannhorns nordsida, sett från östra sidan. Där uppe har du precis varit!

Briefehörnli (▲ 2164m), sett från öst. Observera vandraren närmast toppen så får du en känsla av lutningen och storleken på toppen. 📷 Peter Eckard.

Trapporna upp mot passet vid Lättgässli.

Trapporna och passet vid Lättgässli, sett uppifrån. Lägg märke till stigen som skymtar i solljuset.

Vy västerut över kammen mot Briefehörnli, Balmi och Tannhorn, sett från Lättgässli.

Vy västerut från toppen Schongütsch. Hardergrat-rutten passerar inte toppen utan går nedanför på södra sidan.

Kolla sjön!

En fika är du värd på restaurang & hotell Rothorn Kulm innan du fortsätter. Här kan du även bo över eller välja att ta tåget Brienzer Rothorn Bahn ner till byn Brienz.

Toppen av Brienzer Rothorn med liftstation, restaurang/hotell och tågstation nedanför sig. Här ser du även den skillnad som kan vara på nord- och sydsida av kammen vissa årstider. Bild tagen från toppen av Schongütsch österut.

Fortsättningen sett från toppen av Brienzer Rothorn. Här ser du ganska tydligt dina val. Vid stigkorsningen (Eisesattel) i närheten av den vackra sjön Eisee kan du antingen välja att fortsätta på kammen mot ytterligare tre toppar som alla syns på bilden; 1) namnlös förtopp ▲2207 till Arnihaggen, 2) Höch Gumme ▲2205 och 3) Wilerhorn ▲2005 innan du viker av nerför berget mot Brünigpass eller så tar du den mer löpbara stigen som traverserar bergssluttningen (som också syns tydligt på bilden). Stigarna sammanstrålar innan Brünigpass.


Fler bilder
Spana in lite fler hårresande bilder här >>

Kommentarer