Törnskogen, Urtid-Istid-Nutid (UIN), 5k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / SOLLENTUNA / TÖRNSKOGEN
★★★★☆+ (trail run)

TÖRNSKOGEN, URTID-ISTID-NUTID (UIN)

En 5 km lång geologisk historielektion!

Urtid-Istid-Nutid är en ren njutning och troligen en av de vackraste rundorna på 5 km som du kan göra i Storstockholm, kanske den finaste. Perfekt nybörjartrail och grym runda om du vill springa med hela familjen. Väl värd en omväg.

På rundan kan du studera alla slags geologiska fenomen från urtidens bergarter via istidens jordarter och landhöjning till nutidens påverkan på landskapet.

Enda smolket i bägaren är att du hör E4:an och/eller Norrortsleden under nästan hela rundan, framförallt när träden saknar sina löv, men rundan är så fin i övrigt att den definitivt är värd 4 stjärnor (= grym).

Törnskogen - Sollentunas vildmark - är ett småkuperat sprickdalslandskap, vilket skapar snabbt växlande markförhållanden och en varierad natur och landskapsbild. På höjderna växer gles och ljus hällmarkstallskog med gamla vridna tallar och död ved och i sänkorna är marken fuktig med kärr och mossar. I väster stupar Törnskogen brant ner mot Norrviken genom en förkastningsbrant vilket skapar en väldigt dramatisk landskapsbild.


URTID-ISTID-NUTID (UIN)

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen. Observera också att jag sist i beskrivningen har en del bilder som visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

➡️ Distans: ca 5,0 km

➡️ Alternativa distanser: -

🔁 Typ av runda: A-A, rundslinga/loop

🕑 Tidsåtgång: 30-50 min

↗️ Höjdmeter upp: +93 m

↘️ Höjdmeter ner: -93 m

↕️ Höjdskillnad: 47m (70-23m)

️Svårighetsgrad: Mellan/svår (4 av 6)

💚 Endurance level: Minimum (1 av 6), från nybörjare och uppåt

Mountain level: Måttligt kuperad (2 av 10)

⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5)

🌐 Isolering: Liten (2 av 5), ha dock med dig ditt normala säkerhets-kit ifall olyckan är framme, inkl. mobiltfn då det här är en av de mindre trafikerade stigarna i skogen.

⚠️ Faror: vissa partier är rejält branta, framförallt sluttningen ner mot Norrviken. Stundtals otroligt isigt och halt på vintern eller vårvintern, använd dubb.

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning. Testa att springa den i gryning eller skymning för en annorlunda upplevelse, framförallt på våren då fåglarna sjunger som vackrast.

🔍 Naturegenskaper: smal teknisk stig, naturreservat, urskog, klipphällar, kuperat, längs med vatten

👣 Underlag: hårt packad skogsstig, rötter, stenar, klipp- och berghällar, spänger

🔵 Trail head, start: Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060)

🔴 Trail head, stopp: Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060)

🅿️ Parkering: Båtmansvägen 66, Vaxmora (59.464080, 17.949060). Alternativa parkeringar är vid Porsvägen 128 (Vaxmora) eller vid Turebergs klubbstuga i änden av Gammelvägen.

🚌 Kommunikationer: Åker du kommunalt tar du buss 527 från Sollentuna station (pendeltåg) och kliver av vid busshållplatserna Vaxmora eller Gustavsbergsleden. Tidtabeller på SL.se.

Märkning: Officiell led (skapad av Naturskyddsföreningen) som är märkt med omålade trätrianglar på träden ca 2 m över mark (se bild). Leden är även sporadiskt markerad med stenar som står bredvid varandra på varsin sida om stigen. Det är dock svårt att se markeringarna, både för att de sitter glest och för att de smälter in i naturen vilket gör det väldigt svårt att hitta. Större riktningsförändringar markeras (ibland) med pilformad träpinne med en triangel målad på sig. Håll koll på gps-spåret då och då eller spring med någon som hittar första gången. Leden är markerad för att springa medurs och officiell startpunkt är vid Vaxmora torp även om den här rundan startar vid Båtmansvägen.

🚰 Vatten: -

🚾 Toaletter: -

☔️ Skydd/grillplatser: Grillplats vid Vaxmora torp (ved finns men ta med tändstickor).

☕️ Fika: -

🌲Naturreservat: Södra Törnskogens naturreservat.

👀 Sevärdheter: Törnskogsmossen, Myrberget, hällmarkerna, förkastningsbranten ner mot Norrviken, Vaxmora torp, sprickdalslandskapet.

Förslag på upplägg

Ta bilen och parkera vid Båtsmansvägens slut i Vaxmora, precis på gränsen till Törnskogen där min runda börjar. Officiell startpunkt är visserligen vid Vaxmora torp men den ligger krångligt till så bättre att börja vid Båtmansvägen (om du kommer med bil).

Vid parkeringen finns en informationstavla längst in och precis till vänster om den börjar UIN som du springer medurs, dvs. sväng vänster in på spången du ser där. Efter ca 1 km härlig stiglöpning som avslutas med en brant nerförsbacke kommer du fram till Vaxmora torp där det finns eldstad, ved och bänkar/bord att sitta vid om du vill avsluta äventyret med en grillning/fika.

Passera rakt igenom gärdsgårdsinhängnaden och torpet och ca 50 meter efter torpet sitter en officiell startmarkering av leden. Här börjar ett underbart böljande avsnitt som slutligen leder brant nerför sluttningen mot Norrviken. Var extra försiktig här då ett fall kan sluta illa. Väl nere vid vattnet tar du höger och springer ca 250 m innan leden viker av 90 grader uppför den branta sluttningen. Var observant så du inte missar att svänga här då det är lätt att fortsätta rakt fram utmed sjön.

Rundan fortsätter genom vacker vildvuxen skog och här gäller det att hålla tungan rätt i mun då leden gör några tvära 90-graders svängar. Efter ungefär 2,5 km kommer du fram till mer öppna marker där du kan skymta det öppna odlingslandskapet utmed Grönan-vägen på din vänstra sida ungefär samtidigt som du klättrar uppför ytterligare en brant.

Efter drygt 3 km viker leden av söderut och du kommer in i ett underbart kuperat klippområde som för dig mot en av Sollentunas högsta toppar - Myrberget (ca 3.8 km). Se till att ta den korta omvägen upp på toppen av berget och väl där får du en makalös utsikt över Törnskogens skogslandskap och Törnskogsmossen 20 meter nedanför. Känslan att vara långt ifrån storstaden är påtaglig, framförallt om du slipper höra ljudet från motorvägarna i närheten.

Ta dig varsamt nerför berget på stigen som vackert böljar nerför spricklandskapet och över slipade stenhällar tills du slutligen når Vildmarksstigen ungefär samtidigt som du kan skymta den Södra Törnskogsmossen. Ta höger och följ markeringarna tillbaka till parkeringen.

Fick du inte nog av Törnskogen så förlänger du bara rundan genom att ta valfri stig rakt in i naturreservatet och spring runt lite på måfå. Det finns ett stort finmaskigt nätverk av stigar som går kors och tvärs genom naturreservatet så att ta sig fram är aldrig ett problem.

Dock kan det vara lite svårare att hålla koll på var man är så var lite observant på väderstrecken. Området avgränsas ganska naturligt av Norrviken (västerut), Norrortsleden (österut), bebyggelsen vid Vaxmora och Gusvavsbergsleden (söderut) och grusvägen Grönanvägen (norrut).

🔀 Andra turer i närheten
- 8.5k, Törnskogen, Vildmarksstigen, ★★★★☆
- 20.5k, Törnskogens naturreservat deluxe, ★★★★☆
- 23k, Norrviken runt+Vildmarksstigen, ★★★☆☆+

📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks for Vagabonds
Törnskogen, Urtid-Istid-Nutid >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Törnskogen, Urtid-Istid-Nutid >>

📚 Läs mer
Naturskyddsföreningen, Törnskogen >>
Sollentuna kommun, vandringsleder i Törnskogen >>
Sollentuna kommun, Törnskogens naturreservat >>
Naturkartan, Törnskogen >>

📷 Bilder
Parkeringen vid slutet av Båtmansvägen.

Vaxmora torp.

Eldplats med ved vid Vaxmora torp.

Härlig stig. Här ser du också hur markeringen kan se ut. Staplar av sten på varsin sida av stigen.

Staplar av stenar på varsin sida av stigen.

Mossbeklädda stenar vid Norrviken.

Stigen något röjd.

Markering i form av målade trianglar. Här svänger stigen vänster också.

Kommentarer