Rim-To-Rim-To-Rim (R2R2R), Grand Canyon, USA, 70k (trail run)

Grand Canyon sett från North Rim.
📷: millenniummagazine.com.
#trailrun4fun
🇺🇸 NORDAMERIKA / USA / ARIZONA / GRAND CANYON
★★★★★ (trail run)

RIM TO RIM TO RIM (R2R2R)(3R), GRAND CANYON, AZ, USA

Klassikernas klassiker när det kommer till "personal epics" och "unsupported adventure runs"!

Det är nog få trailrunningäventyr som slår denna klassiker, att springa från ena kanten av Grand Canyon till den andra och tillbaka, under ett och samma dygn. Ett MÅSTE-ÄVENTYR helt enkelt för alla passionerade ultralöpare.

"Run across one of the Seven Wonders of the World... TWICE!"

Det finns lite olika varianter att korsa Grand Canyon på vilket beror på valet av stigar att ta sig ner och upp från South Rim till Coloradofloden, men den kanske vanligaste varianten är att från South rim ta stigen South Kaibab Trail (SK) ner till och över Coloradofloden och sen ta stigen North Kaibab Trail (NK) fram och tillbaka via North rim och när du korsat Coloradofloden på vägen tillbaka tar du River Trail (RT) längs med floden för att avsluta med Bright Angel Trail (BA) upp till South rim igen, totalt ca 70.6 km och +-3400hm.

Grand Canyon
Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona, USA. Grand Canyons nationalpark (4 926,7 km² stor) är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv och besöks årligen av ca 5 miljoner människor. Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och bildat en av världens största kanjoner som är cirka 446 kilometer lång, 0,4–29 kilometer bred och upp till 1857 meter djup.


RIM TO RIM TO RIM (R2R2R)(3R)

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen och den bästa utskriftsvänliga karta som finns gällande stigarna i Grand Canyon finns i den här broschyren (sid 6) >>

Observera också att jag sist i beskrivningen har bilder som tydligt visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

Stigar/märkning
Trailheads och stigar i Grand Canyon är generellt bra uppmärkta och väl underhållna så det är aldrig några problem att hitta rätt.

Det här äventyret går officiellt under namnet Rim to rim to rim (R2R2R eller bara 3R) eller en Double Crossing och de fysiska stigarna du springer på heter i tur och ordning;
  • South Kaibab Trail (SK), ca 11.3k, -1430 hm, +120 hm, läs mer här >>
  • 2x North Kaibab Trail (NK), 22k + 22k, +-1750 hm, +-85 hm, läs mer här >>
  • River Trail (RT), 2.7k, + 360 hm, - 295 hm (RT nämns sällan i R2R2R utan räknas oftast in i Bright Angel Trail (BA) men den anges på ex.vis kartor så det är bra att känna till att den existerar).
  • Bright Angel Trail (BA)
, 12.6k, +1320 hm, - 40 hm, läs mer här >>
Stigarna från South till North Rim över Grand Canyon kallas också för corridor trails.

South- och North Kaibab Trail är även en del av den över 1300 km långa Arizona Trail som traverserar hela den nord-sydliga sträckan genom Arizona, från Coronado National Memorial nära mexikanska gränsen till Kaibab Plateau regionen vid gränsen mot Utah.

↔️ Val av riktning och stigar
Jag har läst många rekommendationer om olika möjligheter att springa en R2R2R och har följande sammanfattning vilket också avspeglar sig i mitt förslag av rutt SK-NK-BA;
  • SK är brantare än BA och är därför bättre att springa nerför i början av dagen.
  • På SK springer du på toppen av en kam med vackrare utsikt än BA samt att SK har en biblisk soluppgång.
  • BA går i en canyon och är inte lika brant med fler möjligheter till att fylla vatten vilket ger bättre förutsättningar i slutet av dagen.
  • logistiken från SK är svårare på kvällen jämfört med BA
  • BA ligger närmare civilisationen och restauranger när du kommer upp vilket du kommer uppskatta
  • BA ligger troligen även närmare ditt boende när du kommer upp.
  • Du kan parkera en bil vid BA vilket du inte kan göra på SK och det är alltid skönt att ha nära till kommunikationer när du kommer upp.
Med det sagt så är riktning och val av stigar helt valfritt naturligtvis. Det finns de som startar från North rim och det finns de som kör samma stig ner som upp från South rim.

➡️ Distans
En R2R2R via SK-NK-BA är ca 70.6 km enligt National Park Service (NPS) (ta distansen du får på gps-klockan med en nypa salt, rapporterna från de som gjort turen säger olika men distansangivelsen brukar ligga inom spannet 70-75 km med vissa ända upp till 80 km. Trolig anledning är att gps-klockorna inte klarar av att hantera stigarnas sicksack-kurvor och canyonens djup).

➡️ Alternativa distanser
Det kortaste alternativet för en R2R2R är att ta South Kaibab Trail både ner och upp till South Rim (SK-NK-SK) och då blir sträckan ca 4 km kortare än om du kör SK-NK-BA.

SK-NK-SK används oftast av löpare som försöker slå tidsrekorden (FKT) över Grand Canyon medan SK-NK-BA används av oss som vill uppleva så mycket som möjligt när vi ändå är på plats.

Du kan även alltid korta ner sträckan genom att helt enkelt vända (men då blir det inte en R2R2R).

Rim to river to rim
Vill du inte göra en R2R2R kan du alltid göra en Rim To River To Rim och då kan du antingen välja att ta SK både ner och upp (som är det kortaste alternativet på 22.6 km) eller så tar du SK ner och BA upp (som är det vanligaste alternativet på 26.6 km).

🔁 Typ av slinga: A1-B-A2, fram och tillbaka. Start och mål är båda på South rim men på två olika ställen. Som du ser på kartbilden ovan bildar äventyret ett upp-och-nervänt Y.

⏱ Tidsåtgång
10-24 timmar beroende på en massa saker. Personligen är mitt råd att ta det väldigt lugnt. Du springer faktiskt i en av världens mest unika miljöer så att bara ta in omgivningen måste få ta tid. Sen vill du inte skada dig heller, ett fall eller en stukad fot kan få ödesdigra konsekvenser. Tänk på att när du väl är nere så måste du upp.

Fastest Known Time (FKT) ligger på smått otroliga 5:55 h som sattes av Jim Walmslay 2016. Snabbaste kvinna är Taylor Nowlin som sprang på 7:26 h 2018 och här har vi faktiskt en svenska på 2:a plats i form av Ida Nilsson på 7:29 h, också 2018. Läs mer här >>

↗️ Höjdmeter upp: ca +3400 hm, högsta punkt/topp är North rim, 2511 m.ö.h 

↘️ Höjdmeter ner: ca -3400 hm, lägsta punkt är vid Coloradofloden 762 m.ö.h 

↕️ Höjdskillnad: ca 1750m (2511-762m).

🔲 Svårighetsgrad
Svår (5 av 6). Själva stigen i sig är visserligen brant och exponerad på sina ställen men underlaget är inte så tekniskt som man kan tro. Svårigheten på den här turen ligger istället i distansen och antalet höjdmeter samt den exponering du har mot väder och vind, läs mer under faror nedan.

💚 Endurance level: Extrem (6 av 6), för erfarna bergsultralöpare.

Mountain level: Bergskedja (9 av 10).

⚡️ Exponering
Hög (4 av 5). Var förutseende och iaktta försiktighet vid exponerade passager, ledorden är kunskap, erfarenhet, utrustning och sällskap. Känn till dina möjligheter till skydd under hela turen och ha en back-up plan ifall något inträffar. Värme/sol, vätskebrist och blixtrar är de största farorna, läs mer under faror nedan.

🌐 Isolering
Medium-hög (3-4 av 5). Isoleringen beror till stor del på vilken årstid du springer då det under högsäsong kan krylla av vandrare längs med stigarna medan det under lågsäsong är ganska glest med folk, framförallt på North Kaibab Trail norr om Phantom Ranch eftersom faciliteterna och anslutningsvägarna uppe vid North Rim är stängda mellan mitten av oktober till mitten av maj.

⚠️ Faror
Drygt 250 människor räddas ur Grand Canyon varje år och det är inte ovanligt att folk dör av olyckor eller felaktiga beslut så underskatta inte riskerna.
"Grand Canyon is notoriously sadistic"
Sammanfattningsvis är de största riskerna solen, värmen och vätskebrist samt åska/blixtrar. Läs mer nedan.

UNDVIK DÖDLIGA MISSTAG! Även vältränade kan misslyckas. Den här varningen känns kanske lite "too much" men den visar ändå att ett antal misstag som adderas på varandra kan få ödesdigra konsekvenser som t.o.m. kan leda till döden. Den här tjejen hade inte koll på avståndet hon skulle göra, hade ingen karta, hade inte tillräckligt med vatten med sig, förstod inte fullt ut riskerna med överhettning och uttorkning som i slutändan ledde till ett dåligt beslut som fick katastrofala konsekvenser. Gör inte som hon, underskatta inte det här äventyret, var professionell i dina förberedelser och ditt genomförande.

Punkterna nedan är inte till för att avråda dig från att göra den här turen utan mer för att göra dig uppmärksam på vilka förhållningsregler, risker och faror som faktiskt finns, så att du på bästa sätt kan förbereda dig och längs vägen fatta genomtänkta och kloka beslut utifrån dina förutsättningar och preferenser samt de förhållanden som råder på stigen den aktuella dagen.

De tydligaste riskerna/farorna är;
  • Värmen och solen, framförallt på sommaren. Undvik alltså om möjligt att ge dig på R2R2R under sommarmånaderna då temperaturen kan nå över 50 C / 120 F nere i botten utan möjlighet till skydd eller skugga. Folk dör årligen pga detta. Ha också i åtanke att temperaturen kan skilja så mycket som 15-20 grader mellan South Rim och nere på "botten".
  • Åska/blixtrar, framförallt vanligt under monsun-perioden från juli till början av september. Läs mer >>
  • Håll koll på väderutsikterna. Löpare har blivit fast vid kraftigt regn som kan orsaka flodvågor, jordskred eller forsar av vatten och lera. Läs mer >>
  • Stora delar av turen är väldigt exponerad med endast ett fåtal platser som erbjuder skydd. Håll koll på var dessa finns och hur lång du har till dessa under varje given tidpunkt av äventyret.
  • Vissa branta partier och exponerade stigar med stup finns så var extra försiktig där, gäller framförallt North Kaibab Trails övre del.
  • Under vinterhalvåret och på våren kan is och halka göra vissa passager helt livsfarliga, framförallt de övre branta sektionerna av stigarna är utsatta. Använd sunt förnuft och ha med dig adekvat utrustning.
    • Ta det lugnt, ett fall eller en stukad fot kan få ödesdigra konsekvenser.
    • Tänk på att när du väl är nere så måste du upp eller som de säger där...
     "CAUTION! down is optional UP IS MANDATORY"
      • Håll dig på stigen, ta inga genvägar, inte ens där stigen sicksackar fram. Dels är det inte tillåtet (av förklarliga skäl) men framförallt är det farligt.
      • Fallande stenar. Ha en plan för åt vilket håll du tar dig på stigen om du hör fallande stenar. Oftast är längst intill bergväggen säkrast (men inte alltid) med händerna över huvudet. Gäller framförallt på North Kaibab Trail, men även South Kaibab Trail och Bright Angel Trail har några exponerade partier.
      • Obefintlig mobilsignal nere i Grand Canyon, dvs. under större delar av äventyret har du inte möjlighet att ex.vis larma om något händer. Håll koll på var nödtelefonerna finns.
      • Brist på vatten. Tänk hängslen och livrem. Se till att du har med dig tillräcklig mängd vätska och har vetskap om var du kan fylla på (och att vattnet är på). Vattnet kan dock plötsligt stängas av eller så kan vattenledningar gå sönder under tiden du springer.....allt detta måste du kunna hantera, ha en back-up-plan helt enkelt. Rekommendationen är att alltid ta med dig någon teknik för vattenrening; antingen vattenfilter eller via kemisk rening (tabletter/droppar). Läs mer här >> eller här >> för tips. Ex. på bra och lätt vattenfilter, Katadyn BeFree Water Filtration System >>. Ex. på produkter för kemisk vattenrening; Xinix Aquacare (klordioxid) och Micropur (klor och silverjoner).
        • Åsnor - under hela året finns det s.k. åsnekaravaner som går på stigarna med varor och turister som ska upp och ner från Grand Canyon och varje år sker olyckor där människor och åsnor skadas eller t.o.m. förolyckas så därför finns förhållningsregler som ska följas vid ett möte; 1) vandrare/löpare stiger åt sidan, bort från stigen och kanten, 2) följ ev. instruktioner från föraren, 3) var helt tyst och stå helt still, 4) återvänd inte till stigen förrän den sista åsnan är minst 15 m bort.
        • UNDERSKATTA INTE DENNA RUTT, FOLK HAR DÖTT PÅ DEN!
            Aktuell information om stigar, tillgängligt vatten, distanser, säsongstips, FAQ, utrustnings- och säkerhetstips finns på Backcountry Hiking-sektionen av Grand Canyon-webben. Se länkar nedan.
            Backcountry Hiking >>
            Aktuella varningar i Grand Canyon >>

            🆘 Nödnummer: Nödnummer i USA är 911. Sveriges ambassad i Washington, +1 202 467 2600 eller Sveriges generalkonsulat i San Fransisco, +1 415 788-2631. OBS! Det saknas mobiltäckning nere i Grand Canyon, använd de nödtelefoner som finns där om något händer.

            Specialutrustning
            Vilken utrustning du ska ha med dig beror naturligtvis till stor del på vilken årstid du tänkt göra äventyret på och de aktuella väderutsikter som föreligger på D-dagen men följande utrustning är nödvändigt eller rekommenderas starkt;
            • en bra beprövad pannlampa med reservbatterier, inget från Galne Gunnar om jag säger så
            • ha även med dig en liten pannpampa i reserv
            • stavar (se till att öva innan)
            • stavar med trugor om vintersäsong med mycket snö
            • solkeps, solkräm och solglasögon
            • utrustning för att rena vatten för säkerhets skull, ex.vis Xinix Aquacare
            • microspikes/dubbar på vintern (ha i alla fall med i ryggsäcken)
            • first-aid-kit (är väl alltid med i ryggan men här är det extra viktigt) innehållande skavsårsplåster, huvudvärkstabletter och smärtstillande, första förband till sårskador, Resorb eller liknande (vätskeersättning), imodium eller liknande (mot diarré), Movicol eller liknande (mot förstoppning), elastisk binda och sporttejp för stukningar (lär dig även innan hur du ska tejpa en stukning).

            ❄️🌸☀️🍁 Årstider
            Grand Canyon och South Rim är öppet året runt medan North Rim stänger under lågsäsong/vintern oktober till maj. Läs mer om öppettider här >>

            De bästa månaderna att springa R2R2R är normalt sett mars till tidig maj samt under oktober och november när temperaturerna är lägre och stigarna mindre trafikerade.

            Fördelen att springa under april och maj är att naturen visar upp all sin prakt under blommornas blomningstid. Nackdelen med våren är att stigarna oftast tar skada under vintern vilket kan påverka löpbarheten negativt samt att NPS ibland stänger avsnitt av stigarna för underhåll. En fördel att springa under hösten är just att stigarna då oftast är i bra skick.

            De flesta avråder starkt att springa under sommarmånaderna (maj till september) då det oftast mer handlar om tur än skicklighet att ta sig igenom men om du nödvändigtvis ska göra den då är rekommendationen att inte befinna dig nere på "botten" av canyonen under dagens varmaste timmar, vanligtvis mellan 10.00-17.00. Många som springer då startar faktiskt sent på kvällen istället.

            Under vintermånaderna är kraftiga snöfall vanliga och det kan ligga stora mängder snö på stigarna, framförallt uppe vid North Rim. Under smältperioden när det är varmt på dagarna och kallt på nätterna är det vanligt med is på stigen, framförallt uppe vid "kanten". Snö ligger oftast kvar vid North rim (ovanför Supai tunnel) i april.

            Under monsun-perioden från mitten av juli till tidig september är kraftiga skyfall och åska/blixtrar vanligt.

            Oavsett årstid så kan vädret skifta snabbt med värme, kyla eller nederbörd som direkt påverkar din löpning.

            Tips sommar >>
            Tips vinter >>




            🕖🕐🕔🕘 Tidszon: Stora delar av Arizona och Grand Canyon National Park befinner sig i tidszonen Mountain Standard Time (MST) året runt (- 8 timmar vintertid, - 9 timmar sommartid). Även tidpunkter och datum för soluppgång, solnedgång och fullmåne kan ge värdefull information i din planering vilket du hittar här >>

            ⛅️ Väderprognoser: Aktuellt väder och väderprognoser >>

            🔍 Naturegenskaper: öken, berg, klippor, canyons, teknisk, brant

            👣 Underlag: Ganska bred stig bestående av hård packad jord, vanligtvis med inslag av små och stora stenar samt klippor och på sina ställen sand och lös jord. Lerigt om blött. På stigens brantare delar har man byggt "trappsteg" med hjälp av träribbor som håller varje "trappsteg" på plats och där är oftast underlaget ytterst ojämt pga de gropar som bildas i "trappstegen". Iakta extra försiktighet där eftersom det är oerhört lätt att trampa snett eller snubbla.

            ✈️ Närmaste stad och flygplats
            Det finns olika alternativ beroende på hur ditt upplägg ser ut men de två första alternativen nedan är vanligast.
            • Las Vegas och Las Vegas McCarran International Airport (LAS). Transfer på ca. 444km och 4:30 
tim med bil.
            • Phoenix och Phoenix Sky Harbor Airport (PHX). Transfer på ca 373km och ca 3:45 tim med bil.
            • Flagstaff och Flagstaff Pulliam Airport (FLG). Transfer på 180km och ca 2 tim med bil.


            🏠 Boende
            Jag rekommenderar starkt att du bor vid South Rim och helst då i närheten av Bright Angel Trailhead eftersom det är där du kommer fram (upp) när du "går i mål". Boendet behöver bokas långt i förväg, kanske ett helt år innan, framförallt om du ska dit under högsäsong. Här bokar du >>

            Vill du vara mer flexibel med framförhållningen eller bo billigare kan du bo i staden Tusayan drygt 11 km från South Rim där det finns flera hotell/motell.

            Det finns även campingar där du kan ställa tält eller husbil.

            Observera att de flesta matställen vid South Rim stänger mellan 21-22 på kvällen så se till att du har laddat med egen mat/energi att ha efter ditt äventyr. Ibland kan du värma vatten som du kan ha till ex.vis soppor eller nudlar.

            🔵 Trail head, start: South Kaibab Trailhead, 2195 m.ö.h. (36.052953, -112.083940). Stigen börjar söder om Yaki Point, på Yaki Point Road

            Här finns toaletter, vatten och en nödtelefon men inga parkeringar.

            Till South Kaibab Trailhead går det inte att ta egen bil så förslagsvis tar du gratisbuss (säkerställ att den går, kolla tidtabellen >>) eller en taxi om du ska starta tidigt.

            Det går även att parkera en bil vid Grand Canyon Village ca 3.5 km från South Kaibab Trailhead och springa sista biten men observera att det är ca 4.5 km tillbaka till bilen när du kommer tillbaka till Bright Angel Trailhead. De flesta väljer faktiskt att parkera i närheten av Bright Angel Trailhead av just den anledningen, läs mer nedan.

            Här är en bra länk som noggrant går igenom dina alternativ för att ta dig till South Kaibab Trailhead >>

            🔴 Trail head, stopp: Bright Angel Trailhead, 2085 m.ö.h. (36.057293, -112.143627). Här finns toaletter och vatten samt flertalet restauranger och hotell. OBS! De flesta restauranger stänger mellan 21-22.00 så stäm av innan vilka alternativ du har när du "går i mål".

            🅿️ Parkering:
            Vanligtvis parkerar du bilen i närheten av Bright Angel Trailhead (vid parking lot C eller D) då de flesta hotell och restauranger finns här samt att det är här du kommer fram när du går i mål. Bor du inte i närheten av Bright Angel Trailhead så är tipset att parkera bilen där tidigt på morgonen och sen ta taxi (eller buss om de har börjat gå) till South Kaibab Trailhead. Läs mer om parkering vid South Rim >>

            🚌 Kommunikationer:
            Det finns gratisbussar som går längs med hela området kring South rim vilket starkt rekommenderas så att du slipper bry dig om att parkera en bil på lämpligt ställe som du måste ta dig till och från. Det finns även taxi-tjänster dygnet runt om det passar bättre. Läs mer om bussarna här >>

            24-hour taxi service - #928-638-2822.

            Det finns även en Hikers' Express Shuttle Bus som går tidigt på morgonen direkt till South Kaibab Trailhead från Bright Angel Lodge via Backcountry Information Center och Grand Canyon Visitor Center som kanske passar ditt tidsschema, läs mer här >>

            Bor du inte i närheten av Bright Angel Trailhead så är tipset att parkera bilen där  (vid parking lot C eller D) tidigt på morgonen och sen ta taxi (24 hour taxi) (eller buss om de har börjat gå) till South Kaibab Trailhead.

            Du kan alltid kolla med Backcountry Information Center eller Grand Canyon Visitor Center när du är på plats så kan de hjälpa dig med lämpliga förslag av transport. Läs mer här >>

            Om du av någon anledning behöver ta dig mellan North Rim och South Rim med kommunikation så finns det en buss som går schemalagt mellan mitten på maj till slutet på november. Turen tar ca 4,5 timmar en väg. Läs mer på Trans-Canyon-Shuttle >>

            🧾 Tillstånd
            Är ni 12 personer eller fler krävs ett Special Use Permit >>. Är ni färre än 12 och inte ska övernatta nere i Grand Canyon (vilket du normalt sett inte gör under en R2R2R) krävs inga tillstånd.

            Är det en anordnad gruppresa eller tjänst som du nyttjar med ex.vis guider etc. krävs dock tillstånd vilket då normalt ansöks av arrangören (vilket kan vara värt att kolla upp att så skett).

            Läs mer >>

            🚰🚰 Vatten
            Det finns normalt sett flera möjligheter att fylla på vatten längs med vägen men National Park Service (NPS) skiljer dock på säsongsvatten och året-runt-vatten så kolla alltid aktuell status på vattenledningarna innan du ger dig iväg så att de inte håller på med underhåll eller att någon är trasig.

            Rekommendationen är dock att ta med dig tillräckligt med vätska så att du klarar ca 10 timmar självförsörjande, ca 2-4 liter, mer om det är off-season.

            Tänk hängslen och livrem. Se till att du har med dig tillräcklig mängd vätska och har vetskap om var du kan fylla på (och att vattnet är på).

            Vattnet kan dock plötsligt stängas av eller så kan vattenledningar gå sönder under tiden du springer.....allt detta måste du kunna hantera, ha en back-up-plan helt enkelt.

            Rekommendationen är att alltid ta med dig någon teknik för vattenrening; antingen vattenfilter eller via kemisk rening (tabletter/droppar). Läs mer här >> eller här >> för tips om olika vattenreningstekniker.

            Ex. på ett bra och lätt vattenfilter, Katadyn BeFree Water Filtration System >>.

            Ex. på produkter för kemisk vattenrening; Xinix Aquacare (klordioxid) och Micropur (klor och silverjoner).

            Se nedan var det normalt sett finns vatten OM vattenledningarna funkar.
             

            ☔️🚾 ☎🚰 Skydd/toaletter/nödtelefon/vatten

            South Kaibab Trail
            Stigen följer en kam som saknar möjligheter till skydd för väder och vind. Inget vatten nedanför trailhead.
            • South Kaibab Trailhead: vatten, toaletter, nödtelefon
            • Cedar Ridge: toaletter, rest house
            • The Tipoff: toaletter, nödtelefon, rest house

            North Kaibab Trail
            Enbart säsongsvatten ovanför Phantom Ranch.
            • Bright Angel Campground: vatten, toaletter, nödtelefon
            • Phantom Ranch: vatten, toaletter, nödtelefon, first-aid, ranger station året runt, mat & dryck
            • Cottonwood: säsongsvatten, toaletter, nödtelefon
            • Manzanita: säsongsvatten, toaletter, nödtelefon, Ranger Station säsong
            • Roring springs: säsongsvatten, nödtelefon
            • Supai tunnel: säsongsvatten, toaletter
            • North Kaibab Trailhead: säsongsvatten, toaletter, nödtelefon

            Bright Angel Trail
            Både säsongsvatten och året-runt-vatten.
            • River Resthouse: toaletter, nödtelefon
            • Indian Garden: vatten, toaletter, nödtelefon, first-aid, ranger station året runt
            • 3-Mile Resthouse: säsongsvatten, toalett, nödtelefon
            • 1 1/2-Mile Resthouse: säsongsvatten, toalett, nödtelefon
            • Bright Angel Trailhead: vatten, toalett
            Se även denna broschyr med karta >>

            ☕️ Fika/mat
            Det enda stället som du kan köpa mat och dryck på när du lämnat trailheads är vid Phantom Ranch som är öppet året runt. Dock har de ytterst begränsat utbud. Öppettider enligt nedan...
            • 1 april - 31 oktober, 08:00-16:00 och 20:00-22:00
            • 1 november - 31 mars, 08:30-16:00 och 20:00-22:00
            Observera att North Rim är stängt under vintersäsong, mitten okt-mitten maj och att de ställen som finns där inte ligger precis vid North Kaibab Trailhead utan se denna möjlighet endast som "i nödfall".

            Planera även för att de flesta matställen vid South Rim stänger mellan kl. 21-22 så se till att du har laddat med egen mat/energi & dryck att ha efter ditt äventyr just in case. På vissa hotell kan du dock värma vatten som du kan ha till ex.vis soppor och nudlar som du inhandlat tidigare.

            🌲 Naturreservat: Grand Canyon National Park, bildades 1919. Är även med på Unescos världsarvslista sedan 1979, läs mer här >>.

            👀 Sevärdheter: Grand Canyon, Grand Canyon and Grand Canyon.

            💡 Tips
            Följande tips har jag snappat upp när jag läst på om R2R2R på diverse forum;
            • starta tidigt, mellan kl. 03-05, dels för att du behöver tiden och troligen lyckas du då även undvika karavanerna av mulåsnor som oftast startar kring 05:00 på SK. 
            • använd stavar
            • investera i en bra pannlampa om du tänkt springa i mörker, i det stora hela är det en liten kostnad och är det något som är säkert så är det att du vill se stigen när det är mörkt
            • utsikten från den norra sidan brukar ge bättre och mer episka bilder av Grand Canyon
            • sista biten uppför Bright Angel Trail både är och upplevs som sjukt brant och jobbig, ladda mentalt för att det kommer att ta tid och att du kommer behöva gräva djupt
            • ta med dig samma mentalitet som inför ett ultralopp, vätska- och energiintaget är nyckeln till framgång och att gå ibland är helt okej, glöm heller inte att njuta och ta in omgivningen
            • ta det lugnt, gäller även nerför, ett fall eller en stukning kan få ödesdigra konsekvenser
            • se till att du har laddat med egen mat/energi/dryck att ha efter ditt äventyr då de flesta matställen vid South Rim stänger mellan 21-22 på kvällen. På vissa boenden kan du värma vatten som du kan ha till ex.vis soppor eller nudlar. Kolla när du bokar så du vet vilka alternativ du har.

            Förslag på genomförande

            Se till att ladda med energi och vätska dagarna innan och på morgonen precis som du skulle gjort innan ett seriöst ultra-lopp. Förbered allt du ska ha på dig och med dig redan kvällen innan. Se även till att du fyller allt vatten du tänkt ha med dig på hotellet så att du slipper förlita dig på det vatten som borde finnas vid South Kaibab Trailhead. Man vet aldrig....

            Ta buss eller taxi till South Kaibab Trailhead där löpningen börjar. Starta tidigt från trailhead, förslagsvis kring 04:00 så slipper du trängas med åsnekaravaner och andra turister. Starttiden beror naturligtvis till stor del på årstid (väder och värmefaktor) och vilken ca-tid du beräknat att äventyret ska ta.

            South Kaibab Trail
            Från trailhead är det bara att "kasta" sig utför den "enklaste" sektionen av hela äventyret, den mellan South Kaibab Trailhead ner till Coloradofloden.

            Du springer i och för sig på en exponerad kam utan möjlighet till skugga under vägen men startar du tidigt så slipper du påverkan från ev. sol. Var extra försiktig bara, framförallt om du startar i mörker. Det vore ju trist med en tidig skada pga fall eller stukad fot och det är rejält brant på sina ställen med ojämnt underlag.

            På vägen ner springer du förbi Ooh Aah Point, Cedar Ridge, Skeleton Point och The Tipoff innan du tar hängbron Black bridge (Kaibab Suspension bridge) över Coloradofloden. Observera att du inte har möjlighet att fylla på något vatten under den här sektionen efter att du lämnat Trailhead.

            Var lite observant också på att det direkt efter starten börjar med ett antal branta serpentin-svängar och att det efter Skeleton Point kommer ett brant sicksack parti där det droppar -480 hm på bara någon km ner mot the Tipoff.

            North Kaibab Trail
            På andra sidan bron börjar äventyret upp till North Rim via stigen North Kaibab Trail. Först passerar du Bright Angel Campground innan du når Phantom Ranch där du kan stanna en kort stund för toalettbestyr och fylla på med lite mat och dryck om du tajmar öppettiderna. Annars tar du lite från ditt eget skafferi innan du beger dig norrut. Se till att du har tillräckligt med vatten med dig då alla vattenhål norröver är s.k. säsongsvatten och kan vara ur funktion.

            Nästa sträcka upp genom Bright Angel Canyon börjar med att du följer bäcken Bright Angel Creek genom ravinen The Box och Phantom Canyon som är en slingrande smal sektion utefter floden med höga lodräta bergväggar omkring dig. Sen kommer du ut på mer öppen terräng som kan vara riktigt krävande en solig dag då det inte finns någon skugga alls att tala om.

            Efter drygt 9 km från Phantom Ranch kommer du fram till stigkorsningen och bron över mot Ribbon Falls (som absolut kan vara värt ett besök vilket i så fall blir en omväg på ca 1 km t.o.r.) och efter ytterligare 2 km kommer du till Cottonwood Campground med toalett och säsongsvatten.

            Oavsett vad du varit med om tidigare så är det nu äventyret börjar på riktigt. De nästkommande 10 km upp till North Rim är brutala, framförallt gällande antalet positiva höjdmeter (+1280 hm), stigens exponering utmed stup och bergvägg samt stigens lutning.

            På vägen upp passerar du bl.a. Manzanita Rest Area (kallas ibland Pumphouse Ranger station) där det absolut kan vara läge för en paus i skuggan av träden.

            Strax efteråt lämnar du Bright Angel Canyon och svänger in i Roaring Springs Canyon där nästa anhalt just är Roaring Springs, ett vattenfall som kommer ut ur en massa hål ur bergväggen. Stanna och njut av ljudet för en stund. Tyvärr har själva bron till Roaring Springs rasat så den går inte att använda.

            Klättringen tar dig sedan förbi Redwall bridge, Supai Tunnel och Coconino Overlook innan du slutligen når North Kaibab Trailhead. Väl uppe på North Rim så stanna en stund och ta in vad du presterat för nu är du (nästan) halvvägs. Förslagsvis laddar du även med energi och dryck innan du ger dig av nerför.

            Nästa sektion upplevs av många som helt magisk då du ska tillbaka nerför den brutala backe du precis klättrat uppför. Var extra försiktig vid de lite mer luftiga passagerna då ett fall kan vara ytterst allvarligt och t.o.m. dödligt. Det kommer i vilket fall som helst garanterat gå snabbare ner till Phantom Ranch än vad det gjorde upp.

            Väl vid Phantom Ranch så ladda batterierna igen och fyll på med vätska innan du tar dig vidare över Coloradofloden, den här gången via Silver bridge (Bright Angel Suspension bridge). Följ skyltarna mot Bright Angel Trail.

            River Trail och Bright Angel Trail
            Väl på andra sidan kommer du till River Trail som du följer västerut några km, precis bredvid floden innan du når Bright Angel Trail vid River Resthouse. Därifrån har du drygt 12.5 km och 1300 positiva hm kvar innan du når South Rim.

            På vägen upp passerar du bl.a. Pipe Creek, The Devil's Corkscrew, Garden Creek, Indian Garden, 3-mile Resthouse, 1 1/2-mile Resthouse, Lower tunnel, Upper tunnel innan du slutligen når Bright Angel Trailhead och civilisationen igen.

            Den här sträckan är inget annat än ansträngande och utmanande, men med rätt inställning om att ett steg framför det andra till slut tar dig upp till målet, gör att du lyckas. Förslagsvis så delar du in sträckan i sektioner så blir det enklare att hantera.

            Från River Resthouse springer du parallellt med en mindre bäck vid namn Pipe Creek som du korsar några gånger fram och tillbaka och en varm dag kan det vara skönt att svalka sig lite i den innan du fortsätter mot nästa utmaning, serpentinsvängarna vid The Devil's Corkscrew.  Namnet skvallrar lite om vad som komma skall då stigen slingrar sig brant brant uppför mot Tonto Plateau och Indian Garden.

            Väl uppe kommer du till bäcken Garden Creek som rinner genom en spektakulära och vanligtvis grönskande ravin som du följer upp till Inidan Garden där du får ett nytt tillfälle att fylla vätska och vila dina värkande ben. Och det här behöver du inför den avslutande monsterklättringen upp till South Rim på 7.2 km och +925 hm som tar dig via brutalt branta sicksack-svängar förbi 3-mile Resthouse och1 1/2-mile Resthouse innan du passerar några läckra tunnlar för att slutligen nå ditt mål - Bright Angel Trailhead.

            Dags för en selfie kanske....!

            😎 Äventyret med guide
            Det finns inte några guider som har R2R2R (löpandes inom ett dygn) på sitt program. Däremot kan du vandra med guide men det är en annan historia.

            🔀 Andra turer i närheten
            R2R2R kan naturligtvis göras som ett enskilt äventyr men om du ändå gör dig mödan att åka ”over there” så kan du likaväl kombinera det hela med en löparresa på 8-10 dagar.

            Då hinner du kanske med det viktigaste i området som ex.vis;
            • Las Vegas, Hoover Dam och Lake Mead
            • Grand Canyon, Rim-To-Rim-To-Rim och Colorado floden
            • Horseshue bend, Antelope Canyon (upper och lower) samt Lake Powel uppe vid Page
            • Monument Valley
            • Havasupai (fantastiskt indianreservat som bara måste besökas, troligen mest känt för sina vattenfall - Fifty Foot Falls, Havasu Falls, Mooney Falls, Beaver Falls och Confluence vid Coloradofloden, ett besök i reservatet kräver dock tillstånd som är svårt att få tag på men inte helt omöjligt).

            📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
            GPSies - Tracks for Vagabonds
            Grand Canyon, Rim-to-rim-to-rim (R2R2R) >>

            ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
            Grand Canyon, Rim-to-rim-to-rim (R2R2R) >>


            📚Läs mer/källor
            Om du är lite som jag att du gillar detaljer och att veta förutsättningarna för vad det är du ger dig in på så kan du botanisera igenom länkarna nedan. Där hittar du allt du behöver veta och lite till.


            Berättelser
            Roots Rated - What It's Like to Run the Grand Canyon Rim-to-Rim-Rim >>
            Lonesome in Grand Canyon, R2R2R (en svensk blogg) >>
            Runner's world - Grand Canyon Rim to Rim to Rim: A Classic Road Running Trip
 >>
            Ultrarunning history: Crossing the Grand Canyon >>

            Guider
            A Virtual Hike in the Grand Canyon >> (virtuel guide med massor av bilder)
            Runner's world - Running Rim to Rim
 >>
            National Geographic - A guide to Grand Canyon National Park >>
            Competitor Running - A Runner’s Guide To Conquering The Grand Canyon >>
            Ultra Expeditions - The Grand Canyon R2R2R: What You Need To Know
 >>

            National Park Services
            Grand Canyon National Park >>
            Trip Planning Publications
 >>

            Kartor
            Broschyr med karta >>
            Div. användbara kartor >>

            Facebook-grupper och facebook-sidor
            Ett tips är att du något år innan du ger dig på äventyret går med i grupperna nedan för att lite på håll följa dialogen och diskussionen från de som ska eller har sprungit R2R2R. Du kommer garanterat få ovärderlig information och härliga peppande bilder och har du några frågor är det bara att droppa dem i någon av grupperna så har du oftast tonvis med svar inom kort.
            Grand Canyon R2R2R run (grupp)
 >>
            Grand Canyon Trail Runners (sida) >>
            Grand Canyon Rim to Rim (sida)
 >>
            Grand Canyon Hikers (grupp)
 >>
            Grand Canyon Hikers (sida) >> 
            Grand Canyon Trail Association >>

            Havasupai
            Havasupai Indian Reservation >>
            Havasupai Reservations >>
            Havasupai and Havasu Falls (grupp) >>

            📷 Bilder
            Bilderna nedan presenteras i kronologisk ordning givet att du springer R2R2R via SK-NK-BA. Observera att du troligen springer vissa av delarna i mörker/gryning/skymning, framförallt hela eller nästan hela SK och slutet av BA. Förslagsvis sitter du med en karta framför dig så du har koll på var du är.

            Grand Canyon National Park. Du kanske redan på den här bilden får en uppfattning om riskerna....

            Kartor
            Panoramakarta över Grand Canyon.

            Karta över South Rim. Här ser du bl.a var South Kaibab Trailhead och Bright Angel Trailhead ligger.

            Karta över RIM TO RIM TO RIM. Skriv ut och ta med dig. Här står allt väsentligt du behöver veta som ex.vis namnet på alla platser du passerar, avstånd mellan dessa, höjdskillnader, vad som finns var etc.

            En annan form av karta som mer visuelt visar höjdskillnaden.

            Karta över Phantom Ranch, här ser du vad som finns var.


            Varningar

            Observera att de på den här skylten varnar för att "bara" göra en Rim To River To Rim, dvs. inte ens hälften av vad du ska ge dig på. Underskatta inte det här äventyret och kom väl förbered både fysiskt och mentalt.

            Jag får en känsla att de är rätt vana med turister som underskattar trippen ner till floden.

            Värt att tänka på. Det finns inga andra alternativ.

            UNDVIK DÖDLIGA MISSTAG! Även vältränade kan misslyckas. Den här varningen känns kanske lite "too much" men den visar ändå att ett antal misstag som adderas på varandra kan få ödesdigra konsekvenser som t.o.m. kan leda till döden. Den här tjejen hade inte koll på avståndet hon skulle göra, hade ingen karta, hade inte tillräckligt med vatten med sig, förstod inte fullt ut riskerna med överhettning och uttorkning som i slutändan ledde till ett dåligt beslut som fick katastrofala konsekvenser. Gör inte som hon, underskatta inte det här äventyret, var professionell i dina förberedelser och ditt genomförande.

            OKEJ, DÅ KÖR VI.

            South Kaibab Trail
            Här börjar äventyret - South Kaibab Trailhead

            Bara att följa skyltarna.

            Serpentinvägar inleder South Kaibab Trail. 📷 Gene Hanson.

            Stigen nedanför Ooh Aah Point klamrar sig fast mot bergssidan (Ooh Aah Point är vid de två stenarna uppe i högra hörnet av bilden). 📷 Gene Hanson

            Luftig utsikt vid Ooh Aah point. Troligen passerar du dock här i mörker men om du har extradagar vid South Rim kan du alltid ta dig hit innan eller efter ditt R2R2R-äventyr. 📷 Gene Hanson

            "Trappa" ner till Ooh Aah point varifrån fotot är taget. 📷 Gene Hanson

            OOH AAH POINT med den signifikanta bergstoppen O´Neill Butte nedanför.

            Nedanför Ooh Aah point på väg mot Cedar Ridge. Lägg märke till "trappstegen". Här vill du inte snubbla i mörkret. Stigen leder mot berget O´Neill Butte som syns i stigens riktning. 📷 Gene Hanson.

            På väg mot Cedar Ridge. Inte helt slätt underlag här heller. De flesta passerar här i mörker. Berget du ser bakom tjejen är O´Neill Butte, 1850 m.ö.h. som du kommer att passera på högra sidan.

            Nedanför ser du Cedar Ridge och O´Neill Butte. 📷 Gene Hanson.

            Cedar Ridge. 📷 Gene Hanson.

            På väg mot O´Neill Butte från Cedar Ridge. 📷 Gene Hanson.

            Nedanför O´Neill Butte på östra sidan. 📷 Gene Hanson.

            På väg mot Skeleton Point. 📷 Gene Hanson.

            Skeleton Point

            Sicksack-svängar från Skeleton Point ner till the Tipoff. Nedanför här ligger den enorma Tonto Plateau.

            Möte med åsne-karavan. De har företräde så ställ dig lite åt sidan och låt dem passera. Som du ser ställer de sina bakändor in mot stigen/berget. 📷 Gene Hanson.

            Sista biten innan The Tip Off. Lite hårdare underlag för en stund. 📷 Gene Hanson.

            Tillbakablick mot Skeleton Point. 📷 Gene Hanson.

            The TIP OFF. Markerar slutet på Tonto Plateau och härifrån störtar stigen ner genom Inner Gorge mot Coloradofloden.

            Nedanför the Tipoff har vi officiellt lämnat Tonto Plateau. Där stigen smiter runt hörnet ligger Panorama Point ca 10 m från stigen. Platsen är inte uppmärkt men du ser en liten stig ut på kanten där du får ett helikopterperspektiv rakt ovanför Coloradofloden och hängbroarna som går över samt Bright Angel Campground. Inget för höjdrädda dock! 📷 Gene Hanson.

            Panorama Point strax nedanför the Tipoff. Nedanför ser du Coloradofloden och Bright Angel Suspension bridge (Silver bridge) samt Bright Angel Campground som ligger bland träden. 📷 Gene Hanson.

            Här ser du nedersta delen av South Kaibab Trail som går ner till Kaibab Suspension bridge (Black bridge) och vidare över Coloradofloden. På andra sidan ser du stranden där flottarna stannar, till vänster om bron, samt den gröna entrén till Bright Angel Canyon där North Kaibab Trail slingrar sig uppför. 📷 Gene Hanson.

            Kaibab Suspension bridge (Black bridge)

            Stigkorsning mellan River Trail och South Kaibab Trail. Ta höger.

            Kaibab Suspension bridge (Black bridge) sett från norra stranden. 📷 Gene Hanson.

            North Kaibab Trail

            På väg mot Phantom Ranch. 📷 Gene Hanson.

            Stigkorsning.... Bright Angel Campground. Phantom Ranch och North Rim ligger rakt fram. South Rim når du via Bright Angel Trail åt vänster eller tillbaka samma väg som du kom ner. Medan du funderar kan du fylla på med lite vätska eller gå på toaletten.

            Phantom Ranch Cabins. Så här ser de små cabins ut som många vandrare bor i på väg genom Grand Canyon. Övernattning kräver tillstånd och dessa måste bokas långt i förväg.

            Phantom Ranch Ranger station

            Phantom Ranch Canteen. Restaurang och affär, öppet året runt.

            Phantom Ranch Canteen - menyn.

            På väg mot "The Box". Här lämnar du Phantom Ranch och är det off season så har du ingen service av varken vatten, Rangers eller liknande förrän du är tillbaka i Phantom Ranch. Härifrån är det 22 km och +1750 hm upp till North Rim... sen ska du tillbaka också ... men då går det i.o.f.s. nerför ... i alla fall hit.... för sen ska du upp för Bright Angel Trail... men det är en annan historia...... eller inte.

            Ribbon Falls. Återvändsgränd. Kräver en liten omväg på drygt 1 km t.o.r

            Cottonwood Campground

            Manzanita Rest Area (kallas ibland pumphouse Ranger station). Här finns toalett, nödtelefon, säsongsvatten och Ranger station (säsong). Samla lite kraft i skuggan innan du påbörjar den riktiga klättringen upp mot North Rim.

            Roaring Springs, ett vattenfall som forsar ut ur berget. Lyssna och njut.

            Supai Tunnel

            North Rim sett från Supai Tunnel. Dit upp ska du, "bara" 3.2 km och 425 hm kvar.

            Coconino Overlook. Stanna en kortis och hämta andan och ta in utsikten.

            Coconino Overlook. Där nere har du varit och dit ner ska du.

            North Rim Trailhead. Här är du knappt halvvägs, glöm inte bort det. Fyll på med vatten om det är säsong.

            Här vänder du!!

            Det finns åsnor av olika slag men är de fyrbenta så har de företräde. Hamnar du bakom en grupp Åsnor (fyrbenta) så får du helt enkelt ta det lite lugnt. De vänder vid Supai Tunnel.

             På väg nerför genom Roaring Springs Canyon så passerar du Redwall bridge (för 2:a gången)

            Kanske hela äventyrets mest spektakulära sträcka mellan Roaring Springs och Redwall bridge.... och du får uppleva den 2 gånger!! Iakta försiktighet gällande framförallt fallande sten och stupet på sidan. Håll dig nära bergväggen så går det bra. Kan även vara ishalka på vintern så ha med dig microspikes eller liknande som du kan ta på dig om det behövs.

            Genom The Box. Snart är du framme vid Phantom Ranch igen efter denna härliga avslutning på North Kaibab Trail när den slingrar sig längs med floden Bright Angel Creek genom "The Box". Du ser förhoppningsvis ljuset i tunneln längre fram.

            Utsikt från Bright Angel Suspension Bridge (Silver Bridge) mot Black Bridge. Snart är du över södra sidan av Coloradofloden till River Trail och "sista" klättringen uppför Bright Angel Trail mot South Rim.

            Silver Bridge (i förgrunden) och Black Bridge (i bakgrunden) sett från River Trail på Coloradoflodens södra sida.

            River Trail 
            Många kallar stigen utmed floden från Silver bridge till River Resthouse enbart för Bright Angel Trail men det kan vara bra att känna till att den heter River Trail eftersom det står så i många kartor. Däremot när du läser berättelser från Grand Canyon nämns sällan River Trail.
            River Trail. Som du ser består stigen av sand. 📷 Gene Hanson.

            River Resthouse där det finns toalett och nödtelefon. 📷 Gene Hanson.

            Bright Angel Trail
            Pine Creek i början av Bright Angel Trail. Passa på att svalka dig om du är varm. Vattnet går att dricka om du använder vattenreningstabletter eller droppar. 📷 Gene Hanson.

            På vägen upp mot Indian Garden passerar du Pine Creek ett flertal gånger. 📷 Gene Hanson.

            The Devil's Corkscrew måste passeras. 📷 Gene Hanson.

            The Devil's Corkscrew sett ovanifrån. 📷 Gene Hanson.

            The Devil's Corkscrew sett ovanifrån. Stigen gör en U-sväng tillbaka mot floden innan den gör en U-sväng till mot Indian Garden och South Rim. 📷 Gene Hanson.

            Garden Creek. 📷 Gene Hanson.

            Garden Creek. Passa på att svalka dig om det behövs. Vänta med att fylla vatten tills du kommer till Indian Garden. 📷 Gene Hanson.

            Stigen och Garden Creek slingrar sig fram i ravinen som slutar vid Indian Garden. 📷 Gene Hanson.

            Indian Garden. Gör som åsnorna.... vila lite!

            Indian Garden Campground. Här kan du vila benen lite vid något av borden och framförallt ladda med vätska och energi så du klarar av den sista klättringen upp till South Rim.

            På väg ut från Indian Garden. Svårt att springa fel faktiskt. Målet är tydligt i ovankant av bilden. 📷 Gene Hanson.

            South Rim sett från Indian Garden. Dit upp ska du, 7.2 km och +925 hm kvar. 📷 Gene Hanson.

            3 mile resthouse. Toalett, säsongsvatten och nödtelefon finns.

            3 mile resthouse

            3 mile resthouse. I bakgrunden ser du Plateau Point Trail som går från Indian Garden ut till Plateau Point där du kan titta ner på Coloradofloden.

            Utsikt över Indian Garden (det gröna i mitten) och Plateau Point Trail. Bright Angel Trail kommer upp från Coloradofloden genom den lilla ravinen till höger om Plateau Point Trail och går genom Indian Garden och vidare mot fotografen.

            Bright Angel Trail sicksackar sig upp mellan 3-Mile Resthouse och 1 1/2-Mile Resthouse. Bilden är tagen från Trailview Overlook uppe på South Rim.

            Stenras är inte ovanligt och kan ske när som helst. Var observant och ha ett säkerhetstänk så att du nästan undermedvetet har koll på vilka "flyktvägar" du har om du plötsligt hör ett ras. 📷 Gene Hanson.

            1 1/2-Mile Resthouse. Här finns toalett, säsongsvatten och nödtelefon.

            Bright Angel Trail sicksackar sig upp. Tittar du riktigt noga så ser du 1 1/2-Mile Resthouse ungefär i mitten av bilden nedanför den lodräta bergväggen. Nere i högra hörnet ser du också den nästintill vertikala passagen upp mot Lower Tunnel och South Rim.

            Bright Angel Trails sicksackande upp mot South Rim. Här ser du tydligt nästan hela sträckan upp från Indian Garden.

            Lower Tunnel. 📷 Gene Hanson.

            Upper Tunnel, sett ovanifrån.

            Bright Angel Trailhead. Du har nått ditt mål vilket kanske inte kan bli så mycket tydligare än så här. Om du fortfarande är vid liv har du precis korsat ett av naturens underverk 2 gånger samma dag. Värt att firas, absolut..... men kanske inte just idag. Stort grattis.