Vad är ett trailäventyr för mig?

MIN DEFINITION AV ETT TRAILÄVENTYR

Jag har tidigare berättat att jag har en något udda hobby och det är att leta efter och scouta sköna stigar och äventyr runt om i världen som jag själv kan genomföra löpandes, utan hjälp från guider, researrangörer eller under tävlingslika former.

Den här formen av lite mer "personliga äventyr" kallas på engelska för personal epics eller unsupported adventure runs vilket jag kommer att skriva om i ett separat inlägg men håll med om att det är fantastiska ord.

En stor skillnad på att göra ett äventyr själv utan support från professionella är att jag då måste ha koll på ALLT SJÄLV. Det finns ingen som talar om vad jag ska göra eller visar vägen och just den här lilla detaljen sporrar mig otroligt mycket. Att allt hänger på mig och den research jag gjort innan. Att det spelar roll. Scoutingen är faktiskt också en väldigt stor del av äventyret där jag ser själva genomförandet kanske mer som en "examen".

När jag väl har fått nys om ett äventyr som verkligen tilltalar mig så vill jag veta så mycket som möjligt om det för att sedan dokumentera ner just det äventyrets specifika "data" och karakteristik. Förhoppningsvis kan detta användas någon gång i framtiden till att faktiskt genomföra äventyret.

Jag har också kommit fram till att det särklass bästa sättet att spara all den information jag hittar och presentera det på ett överskådligt sätt är här på Internet och mer specifikt här på bloggen. Därigenom har jag kanske tagit det här intresset ett steg längre i och med att jag gör min research publik, samtidigt jag vet att det finns andra där ute som också letar efter den här typen av information så varför inte bjuda på den när den ändå finns.... och kan jag på något sätt bidra till att någon realiserar ett äventyr, stort som litet, så blir jag bara glad (eller så hör ni av er så gör vi det tillsammans).

Jag vill dock betona att jag inte har något emot varken guider, researrangörer eller tävlingar och jag tar också del av sånt med stor glädje och jag tycker att det är fantastiskt att dessa tjänster finns, det är bara en annan form av äventyr.

Varför definiera?
Anledningen till att jag vill försöka definiera vad ett trailäventyr är för mig är helt enkelt för att det blir enklare att sålla bland alla 10.000-tals vandringsleder och stigar som finns, men det ger även dig som läsare en fingervisning om vad du kan förvänta dig att hitta för typ av löparäventyr här.

Allt är ju dock ytterst subjektivt och alla vet ju att smaken är som baken – delad – men om jag ger min beskrivning av vad jag letar efter så får du en förhoppningsvis även en större förståelse för vad det är som får mig att gå igång. Kanske är vi lika... eller så är vi inte det.

(Foto: Niklas Holmström)
Vad är en stig (trail) för mig?
Jag börjar med att definiera vad en stig (trail) är för mig. En stig är en stig är en stig..... För mig är en stig kort och gott en stig som naturligt skapats i naturen av fotspår från djur och människor och en av många gemensamma nämnare för de flesta av mina äventyr är nog att de sker på en stig i skogen, bredvid sjön, i bergen eller över klipporna i havsbandet. Helt enkelt härliga, utmanande och varierande stigar som verkligen tillfredsställer alla sinnen med naturupplevelsen och äventyrskänslan i centrum. Jag är heller inte främmande för att springa helt obanat ibland för att knyta ihop olika stigar under en runda.

Asfalt, landsvägar, grusvägar, cykelbanor, trottoarer, motionsspår, idrottsanläggningar o.dy. kan absolut vara fantastiska underlag att springa på men i de äventyr jag letar efter används detta i yttersta nödfall och oftast då enbart som transportsträckor mellan olika trailavsnitt.

"City runs"
Det kommer att finnas ett fåtal undantag bland mina äventyr eftersom det finns så många klassiska löparrundor som uteslutande sker i urban miljö där andra värden än naturupplevelsen är viktiga, men även här går det att hitta guldkornen om vi verkligen anstränger oss. De mer urbana rundorna kommer att benämnas som "city run" medan de renodlade stigäventyren benämns "trail run". Mer om det i ett senare inlägg.

Kort sammanfattat är i alla fall att om det finns en naturlig stig så används den före alla andra alternativ och jag älskar höjdmeter så alla former av höjder, berg och kullar bestigs snarare än undviks.

Vad är då ett äventyr?
Lika lätt som att svara på hur långt ett snöre är.... ha ha?! Det beror ju naturligtvis på en massa saker, ex.vis vem du är som person, vilka preferenser du har, vilken erfarenhet du har från andra löparäventyr eller liknande utmaningar, vad som triggar dig etc. men för mig är i alla fall ett äventyr oftast någonting som är lite utmanande och nytt där det finns en viss osäkerhetsfaktor (kommer jag hitta, orka, våga, klara....., har jag rätt förutsättningar i form av träning, utrustning, erfarenhet och pannben?). Den här osäkerheten är lite kittlande helt enkelt och får mig att gå igång på alla cylindrar.

Jag vill dock betona att jag inte tar med ex.vis distans och tidsåtgång i min bedömning av om en runda är ett äventyr eller inte så även den kortaste stigen kan vara ett äventyr i sig givet rätt förutsättningar, ex.vis om du gör en sådan tur med barn, på natten eller under försvårande omständigheter (ex.vis skiljer sig en vintertur mot en sommartur som sker på exakt samma stig, utmaningarna är väldigt olika).

Distans och tid är helt enkelt inte viktigt i det avseendet, däremot ökar troligen GRADEN av äventyr ju mer spektakulär en stig är i ex.vis distans och tidsåtgång men det är en annan femma som jag får återkomma om.

Vissa "stora" äventyr har även förmågan att skapa en del fjärilar i magen där några rundor till en början kanske nästan känns helt orealistiska, galna, läskiga eller helt omöjliga, men efter ett tag när du fått läsa in dig på stigen .... så du har all fakta (förutom sånt du bara kan veta genom att faktiskt springa den).... då känns äventyret plötsligt mer görbart. Du har helt enkelt fått en större förståelse för hur du ska förbereda dig för att kunna realisera äventyret.

Men med det sagt så kan ett äventyr vara så mycket mer. Bara att ge sig ut med ett gäng likasinnade på vackra, underbara, härliga stigar är ett äventyr i sig. Det sociala är faktiskt en sjukt sporrande faktor. Att få uppleva något tillsammans med någon annan. Att dela en upplevelse. Att ha något unikt ihop. Det mina vänner är inte hästskit. Gemensamma upplevelser och minnen skapar helt enkelt väldigt starka band. Det gäller även om du lyckas få med dig en novis, en som kanske aldrig prövat trail förut eller kanske upptäcker ett nytt område. Det är så otroligt givande att faktiskt få bjussa på en sådan upplevelse. Höra glädjetjuten i skogen eller det överväldigande surret efteråt. Den tillfredsställelsen är nästan svår att slå faktiskt.

Måste man springa äventyret?
Nej, självklart inte, du behöver inte springa. Du kan naturligtvis vandra alla sträckor jag presenterar här och många går även att cykla MTB på också...... MEN jag väljer ändå att beskriva mina äventyr som att vi springer, helt enkelt för att vi rör oss snabbare än en vandrare, med så lätt packning som möjligt (utan att tumma på säkerheten), med trailskor på fötterna och med en löpares sinne. Då blir det en annan form av utmaning som kräver sin egen beskrivning.

Däremot pratar jag sällan eller aldrig om fart eller tempo därför att sånt är väldigt individuellt och oftast helt oviktigt. Det som av någon uppfattas som väldigt högt tempo upplevs av någon annan som långsam evighetsfart eller "nästan gång". Väldigt individuellt helt enkelt.

Men... jag beskriver alla mina äventyr med en ungefärlig tidsåtgång på stigen och den tiden baserar sig ändå på att du "springer" äventyret. Tanken är att du ska använda angiven tidsåtgång som en INDIKATION på vilket tempo du behöver hålla dig inom för att klara rundan på angiven tid. Tidsangivelsen ska dock bara användas som ett hjälpmedel, jag vill verkligen betona det. Vill du köra långsammare är det naturligtvis helt upp till dig eller gruppen. Det ska kännas bra för dig, det är det viktigaste.

Var dock medveten om att är ni flera som springer så ökar tiden automatiskt, så är det bara. Springer du även i en grupp där du inte känner till allas kapacitet kan du definitivt bli överraskad av tidsåtgången. Är man flera är grundregeln att gruppen får anpassa sig efter den långsammaste löparen om man inte delar upp sig i olika fart-grupper, däremot finns det knep man kan använda för att vara lite mer tidseffektiva vilket jag återkommer om i senare inlägg.

OM fart eller tempo är viktigt av någon anledning (ibland är fart = säkerhet), antingen på hela sträckor eller vissa partier, så kommer det att förtydligas. Gäller nog framförallt äventyr som sker i bergsmiljö eller där klimatet av olika anledningar kan ställa till med bekymmer eller om du måste hinna fram till anslutningar eller boenden inom viss tid.

Som alltid förutsätter den här formen av äventyr som ändå kräver viss ansträngning och ibland extrem uthållighet att alla verkligen rannsakar sig själva och tar sig en funderare på om en visst runda eller äventyr är lämpligt att genomföra. Mycket är ju en fråga om dagsform, träningshistorik och till viss del erfarenhet.

Alla måste dock tillåtas få utmana sig själva ibland så det måste finnas utrymme och acceptans för de som vågar sticka ut hakan lite och realisera sina drömmar. Det är ju delvis därför jag väljer att presentera olika äventyr här, för att tala om att de finns och vad de innehåller för speciell "karakteristik" så att alla på så sätt har en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning innan de ger sig på något.


Så, slutligen kommer här min definition av ett trailäventyr (trail running adventure)
Ett trailäventyr för mig är helt enkelt något som nästintill uteslutande sker på en naturlig stig, ute i naturen, gärna tillsammans med andra. Löpningen genomsyras av äventyr, kamratskap, säkerhet och glädje snarare än fart, tempo och resultat (även om sånt inte är helt oviktigt ibland). Förhoppningsvis infinner sig en njutfull osäkerhetsfaktor som kan framkalla allt från fjärilar i magen till en riktigt bestämd knuten näve i fickan som betyder ungefär "nu j-vlar kör vi".

Ett äventyr kan vara extremt kort och genomföras på en lunchrast tillsammans med en grupp likasinnade eller med barnen på närmsta reflexbana eller så genomförs den som en soloexpedition på en avlägsen plats på jorden över multipla dagar ....... eller allt däremellan.

Nu kör vi! Vilket blir ditt nästa löparäventyr?