Sörmlandsleden, Mölnbo - Järna, 23k (trail run)

#trailrun4fun
🇸🇪 EUROPA / SVERIGE / STOCKHOLM / SÖRMLANDSLEDEN
★★★★☆+ (trail run)

SÖRMLANDSLEDEN, MÖLNBO - JÄRNA

”Sagolik natur med genuin vildmarkskänsla”!

Orden ovan är inte mina utan finns att läsa i löpargurun Niklas Holmströms fantastiska bok SPRINGA SÖRMLANDSLEDEN en guide för dig som inte orkar gå” där han rankar den här turen som en av topp 3 på Sörmlandsleden i Stockholmsområdet (de andra två springs i Hanveden och i Tyresta Nationalpark). Med andra ord måste den ju upplevas.... springandes!!

Turen tar dig via Sörmlandsleden och etapp 12:1, del av 12 och hela 11 samt de lokala stigarna Blå stigen, Lilla gruvrundan och Vattgruvsmossleden från Mölnbo till Järna. Sträckan anses medelsvår och är relativt kuperad och går genom ett skogs- och gruvområde med över 200 gruvhål samt passerar runt hela Vattgruvsmossen. Även varg har setts i området sedan 2015 vilket förstärker känslan av vildmark.

Vår och höst kan det vara rejält blött på sina ställen och området är ett omtyckt utflyktsmål för svamp- och bärplockning vilket underlättas av ett flertal parkeringsplatser i närheten av leden.


MÖLNBO - JÄRNA

Som vanligt rekommenderar jag alltid att sitta med en karta framför dig när du läser om ett äventyr för att enklare kunna följa med i beskrivningen. Observera också att jag sist i beskrivningen har en del bilder som visualiserar äventyret i kronologisk ordning.

➡️ Distans: ca 23 km

➡️ Alternativ distans: ca 18 km, skippa extrarundan Blå stigen.

🔁 Typ av slinga: A-B, en väg

🕑 Tidsåtgång: ca. 3-4 timmar springandes

↗️ Höjdmeter upp: +530m

↘️ Höjdmeter ner: - 530m

⬆️ Högsta punkt: 90m

⬇️ Lägsta punkt: 33m

↕️ Höjdskillnad: 57m

♦️ Svårighetsgrad: Mellan/svår (4 av 6)

💚 Endurance level: Medel (3 av 6), för en aktiv löpare och uppåt

⏏  Mountain level: Väldigt kuperad (5 av 10)

⚡️ Exponering: Minimal (1 av 5)

🌐 Isolering: Liten (2 av 5). OBS! Ifall något händer så är det dock inte helt lätt att hitta alternativa och lämpliga exit-punkter men det finns ett antal grusvägar med parkeringar i närheten av leden som kan användas om olyckan är framme.

⚠️ Faror: En del gruvhål är oskyddade och saknar staket. De flesta är även vattenfyllda så var försiktig på vintern när dessa är istäckta.

❄️🌸☀️🍁 Årstider: Går att springa året runt där varje årstid har sin tjusning och utmaning.

🔍 Naturegenskaper: -

👣 Underlag: Mestadels smal stig, bredare i början men smalnar av efter några km. Asfalt sista 1,5 km till tågstationen i Järna.

🔵 Trail head, start: Mölnbo, vid stationen (59.04780, 17.41963). Hänvisning till Sörmlandsledens etappstart vid Mölnbo IP finns vid Mölnbo stn.

🔴 Trail head, stopp: Järna, vid stationen (59.09293, 17.56715).

🅿️ Parkering: I Järna, precis vid stationen (59.093370, 17.568210). Det går även att parkera precis vid stationen i Mölnbo om du vill det eller har ett upplägg med två bilar (59.04791, 17.41877).

🚌 Kommunikationer: Pendeltåg till Mölnbo. För hemfärd från Järna tar du pendeltåg eller buss mot Södertälje för vidare transport om du inte ställt bilen i Järna. Tidtabeller på SL.se.

Märkning: Sörmlandsleden är en officiell vandringsled på drygt 1000 km och över 100 olika etapper söder om Stockholm. Leden är märkt med orange färg och har oftast tydliga skyltar och hänvisningar. Varje etappstart är märkt med egen informationstavla. Blå stigen är märkt med blå färg samt hänvisningsskylt. Lilla- och Stora gruvrundan och Gruvmosseleden är märkta med orangea romber och tydligt uppmärkta med hänvisningsskyltar där lederna går skilda vägar.

🚰 Vatten: Kallkälla (cementrör med lock) ca 4 km innan Järna (59.089350, 17.498033).

🚾 Toaletter: I Järna på något av fika/matställena.

☔️ Skydd/grillplatser: Vindskydd och eldplats vid Lilla Horssjön (59.091700, 17.408083). Rastplats med bra tältmöjligheter och eldplats vid vid Stora Kobäcken (ta med egen ved om du vill elda, på mossen i anslutning till sjön växer flugtrumpet, en köttätande växt.), kräver liten avstickare från den här turen (59.081790, 17.445410).

☕️ Fika: I Järna finns flera alternativ, bl.a. Konditori Lilla Maräng (Storgatan 3) eller Järna bageri och Åsgatan 2 kaffebar (Åsgatan 2). Kolla tidtabellen först så du inte missar ev. tåg hemåt.

🌲 Naturreservat: Stora Alsjön och Vattgruvsmossen.

👀 Sevärdheter: Den sagolika naturen. Vattgruvsmossen. Kruthuset (kräver liten avstickare). Långgruvan, Långmossgrottan, Jungfrugruvan och Tunnelgruvan etc. Området har över 200 gruvhål.


Förslag på upplägg

Grundupplägget är att ta bilen till Järna där du parkerar innan du hoppar på pendeltåget och åker en station till Mölnbo och sedan springer på Sörmlandsleden tillbaka till Järna och tar bilen hem igen.

Du kan naturligtvis skippa bilen helt och ta pendeltåget till Mölnbo, springa tillbaka till Järna och sedan ta pendeltåget eller bussen hemåt. Fördelen med att gå ”i mål” i Järna är att Järna har bättre utbud av affärer och caféer än vad Mölnbo har i väntan på tåg eller buss men om det inte spelar någon roll kan du lika gärna starta i Järna (ha ha).

Från stationen i Mölnbo springer du till Mölnbo IP (ca 800m) innan Sörmlandsleden (etapp 12:1) och vacker stig tar vid. Sedan tar du dig via spången vid Bergasjön/Norrbysjön vidare mot sjön Akaren där fin lättlöpt stig följer utmed västra stranden innan stigen viker av norrut (4.5 km).

Strax når du en stigkorsning och etapp 12 där du svänger vänster mot Yngsviken och efter ytterligare 500 m svänger du höger in på Blå stigen (5.5 km). Efter ca 1.5 km kommer du ut på en grusväg där du väljer att Sörmlandsleden åt vänster (tillbaka mot Järna och Mölnbo).

Spring ut på udden av Lilla Horssjön (8 km) och vidare bort mot skärmskyddet innan du tar dig över höjden genom lite obanad natur tillbaka till Sörmlandsleden. Fortsätt mot Järna-hållet via sydspetsen av Stora Horssjön och östra stranden av Trönsjön. Efter drygt 10 km passerar du vägskälet till Järna och Mölnbo igen och här väljer du stigen mot Järna, dvs. rakt fram.

Strax når du nytt stigskäl och här väljer du att svänga vänster in på Lilla- och Stora gruvrundan som tar dig runt hela Vattgruvsmossen, dvs. du lämnar Sörmlandsleden för några km. Efter ca 14 km är du dock tillbaka till Sörmlandsleden igen som tar dig på södra sidan av Långmossen med flertalet gruvhål och sevärdheter. Istället för Sörmlandsleden kan du istället välja att fortsätta på Stora gruvrundan som går norr om Långmossen men oavsett val så sammanstrålar stigarna igen efter ca 16 km och du kan fortsätta österut mot Järna. GPS-spåret till den här rundan går på södra sidan av Långmossen, dvs. på Sörmlandsleden.

Efter ca 19 km når du civilisationen igen och du lämnar vildmarken bakom dig för några rätt mediokra km varav sista 1.5 km är asfalt innan du når stationen/bilen i Järna. Ta gärna en fika om du hinner innan du åker hemåt. Ska du åka kommunalt så är det väl bäst att stämma av tidtabellen innan du sätter dig på ett fik så du inte missar någon avgång.

Fick du inte nog av Sörmlandsleden kan du förlänga löpningen drygt 17-18 km via etapp 10 mot Tvetaberg och Södertälje. Antingen siktar du på Södertälje Syd och viker av österut från Sörmlandsleden vid Tvetaberg (totalt drygt 17 km extra). Alternativet finns också att fortsätta på Sörmlandsleden etapp 9 från Tvetaberg och springa in i till centrala Södertälje (totalt ca 18 km extra).

🔀 Andra turer i närheten
-

📈 Ladda ner gps-fil / app:ar
GPSies - Tracks
 for Vagabonds
Sörmlandsleden, Mölnbo - Järna >>

ViewRanger - Plan, navigate and share your adventures
Sörmlandsleden, Mölnbo - Järna >>

📚 Läs mer
Sörmlandsleden
Etapp 12:1
Etapp 12
Etapp 11

Länstryrelsen, Vattgruvsmossen
Naturkartan, Vattgruvsmossen

Bloggar
Livsnjutarbloggen (scrolla ner) - en blogg av Niklas Holmström
Bergatagen - en blogg av Kerstin.

Bilder
Bilderna är från en tur med Trailrun4fun den 9 feb 2019. En dryg vecka innan hade det snöat massor men vädret slog om till plusgrader under veckan och dagen till ära var det ihållande regn med någon plusgrad så det var ett ytterst fostrande väder och före med tung blöt ospårad snö?!. Men det gick galant (som vanligt) och vi hjälptes åt att hålla humöret uppe. Turen tog 4 h 30 min.

Några tog pendeln hela vägen från Sthlm, vi övriga hoppade på i Järna där vi ställt bilarna.

Etappstart 12:1 vid Mölnbo IP.

Spång över sundet mellan Bergasjön och den igenväxta Norrbysjön.

Stigkorsning och etapp 12. Här passerar du två ggr. Första gången springer du mot Yngsviken, andra gången mot Järna.

Ta höger in på Blå stigen och lämna Sörmlandsleden.

Sörmlandsleden etapp 12 och Blå stigen går genom Naturreservatet Stora Alsjön.

Blå stigen är markerad med .... ta dam.... BLÅ FÄRG.

Där Blå stigen tar slut, sväng vänster in mot Lilla Horssjön och spring tillbaka på Sörmlandsleden mot Järna och Mölnbo.

Lämna Sörmlandsleden och sväng vänster mot skärmskyddet på udden vid Lilla Horssjön.

Skärmskydd och grillplats vid Lilla Horssjön.

Lämna Sörmlandsleden och sväng vänster in på Lilla- och Stora gruvrundan som är markerade med orangea romber.

Bra skyltat. Fortsätt på Lilla- och Stora Gruvrundan.

Fortsätt på Lilla Gruvrundan som snart når Sörmlandsleden.

Mäktiga Tunnelgruvan.

Tunnelgruvan. Vattenfylld. Ibland istäkt på vintern. Håller den att gå på så går det att ta sig igenom och klättra ut på andra sidan. Var dock ytterst försiktig. Kan vara livsfarligt.

Källa utmed Sörmlandsleden.

Spång på rätt ställe.

Bro över Starrbäcken, nära Järna.

Välförtjänt fika i Järna efteråt.

Kommentarer